• Atvēsinošais paklājiņš – mājdzīvnieku glābējriņķis karstumā

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka- Karaļeviča
    16. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Karstā laikā suņiem un kaķiem, īpaši tiem, kuri dzīvo dzīvoklī un ir ar biezu kažoku, sākas īstas mocības. Tāpēc aktuāls kļūst jautājums – kā pasargāt dzīvnieku no svelmes? Viens no risinājumiem – atvēsinošie paklājiņi. Kādi ir to veidi, kā tie darbojas un kā izdarīt pareizo izvēli, skaidro «Rimi Mājdzīvniekiem» eksperte, sertificēta felinoloģe Anita Štelfa. 

    Kā darbojas?

    Dzesēšanas paklāji samazina dzīvnieka ķermeņa temperatūru paklāja radītā dzesēšanas efekta dēļ. Visiem paklājiņiem iekšā ir pildījums, kura temperatūra ir zemāka par dzīvnieka ķermeņa temperatūru, kā dēļ tiek atdzesēts dzīvnieka ķermenis. Tā kā temperatūras starpība starp paklājiņa pildījumu un dzīvnieka ķermeni nepārsniedz 15 grādus, paklājiņu izmantošana dzīvniekam nekaitē.

    Dzesēšanas paklājiņus var iedalīt pēc atvēsinošā materiāla

    • Paklāji uz ūdens bāzes
      To priekšrocība ir tā, ka tie bieži vien ir drošākais un pieejamākais variants. Viss, kas jādara, jāpiepilda paklājiņš ar aukstu krāna ūdeni. Jāņem gan vērā, ka ūdens var noplūst, izšļakstīties vai sastāvēties. Mīnuss – aukstais ūdens diezgan ātri atkal sasilst. 
    • Paklāji uz ledus bāzes
      Tiem ir speciālas ledus paciņas, kas pirms ievietošanas paklājā ir jāsasaldē. Daži suņi uz šāda dzesējošā paklājiņa sākumā var justies neērti. Ņemot vērā, ka tā sagatavošanai nepieciešama saldētava, dodoties ceļojumā, tas nebūs ērti izmantojams.
    • Ortopēdiskās dzesēšanas gultas
      Elektriskā mājdzīvnieku gulta – novatoriska un inteliģenta, ar iebūvētu sildīšanas un dzesēšanas sistēmu. Ja tiek aktivizēts dzesēšanas režīms, ieslēdzas klusi darbināms ventilators. Savukārt, ja tiek aktivizēts apsildes režīms, sasilst gultas matracītis. Viedā siltuma kontroles tehnoloģija nodrošina automātisku atslēgšanos, kad gulta sasniedz noteiktu temperatūru. Gultas ir apjomīgas, turklāt tām jānodrošina elektrības pieslēgums, tāpēc tās vairāk izmantojamas tikai mājas apstākļos.
    • Pašdzesējošie gela paklāji
      Šī veida paklājiņi tirgū parādījušies salīdzinoši nesen, taču to popularitāte nepārtraukti pieaug, pateicoties vienkāršajai lietošanai. Paklājiņš ir piepildīts ar gelu, kas aktivizējas zem dzīvnieka svara. Gela iekšpusē notiek ķīmiska reakcija, kuras rezultātā gela temperatūra pazeminās par 8–10 grādiem attiecībā pret apkārtējās vides temperatūru. Šāds paklājs strādā 4–6 stundas, pēc tam tas jānoliek maliņā, jāļauj tam atpūsties minūtes 40, līdz tas iegūs sākotnējo stāvokli un atkal būs gatavs darbam. Šie paklāji ir viegli, neaizņem daudz vietas, tos viegli salocīt, tos var izmantot jebkurā situācijā – mājās, pagalmā, automašīnā, izstādē utt. Šiem paklājiņiem ir viegli tīrāms pārklājums. Gela paklājiņš pildīts ar pašdzesējošu, netoksisku gela pildījumu, kas nerada kairinājumu, nav alerģisks, ir drošs cilvēkiem un mājdzīvniekiem.
    • Ņem vērā!

      Nevajadzētu ķerties pie dzesēšanas paklājiņa, ja suns atrodas telpā ar gaisa kondicionētāju un apkārtējās vides temperatūra nepārsniedz 25 grādu atzīmi. Šāds produkts arī nebūs labākā izvēle dzīvniekiem, kuriem patīk grauzt. Ražotāji izmanto netoksiskus materiālus, taču pārmērīga daudzuma gela pildījuma norīšana var izraisīt gremošanas problēmas un diskomfortu. Tāpat būtu jāņem vērā, ka arī kaķa nadziņi (un jo īpaši mazo kaķēnu nadziņi) var samazināt atvēsinošā paklājiņa mūža ilgumu.

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē