• Ātraudzīgākie koki dārzam un pagalmam

    Dārzs
    Ilze Klapere
    9. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Koki ne tikai bagātina ainavu, bet arī sniedz patīkamu ēnu un veldzi vasaras karstajās dienās. Kurus kokus stādīt, lai paši vēl paspētu izbaudīt to nesto labumu? Konsultē Kaspars Vēveris, kokaudzētavas «Bulduri» vadītājs.
    • Ātraudzīgi ir vītoli (Salix). Jābūt gan pietiekami mitram, vītoliem tas ir svarīgi, un tad arī veidosies labs ikgadējs pieaugums. Viens no ātraudzīgākajiem ir pūpolvītols (Salix acutifolia) – pieaugums pāri par metru gadā, tas redzams jau stādam podā.
    • Bērzi (Betula) ir ātri augoši, bet tiem ir ļoti plaša sakņu sistēma – jāskatās, vai konkrētā vietā derēs.
    • Arī parastā kļava (Acer platanoides) ir gana ātraudzīgs koks, tiesa, diezgan liels. Taču var izvēlēties arī ne tik liela auguma, piemēram, sarkanās kļavas (Acer rubrum) ar sarkaniem lapu kātiņiem vai parastās kļavas lodveida šķirnes, kas veido lodveida vainagu ap 5–6 metru augstumā.
    • Ātrāk vainagu veidos lapu koki, bet, ja gribas skujkokus, šobrīd no eglēm populāras ir augumā ne pārāk lielas, līdz 4–5 metriem. Te svarīgi saprast, ka šādi neliela auguma koki arī augs lēnāk – ja stāds ir jau cilvēka augumā, skaidrs, ka tas būs dārgs, jo būs audzēts jau vairākus gadus. Interesants un glīts koks ir arī lapegle – salīdzinot ar, piemēram, parasto vai aso egli, kurām ir diezgan agresīva sakņu sistēma, lapegles ir krietni miermīlīgākas. Priedes arī ir draudzīgas citiem augiem, īpaši tiem, kas prasa skābāku augsni, – rododendriem, kadiķiem u. c. zemākiem skujkokiem.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē