• 6 ķiršu šķirnes ar labu ziemcietību

    Dārzs
    Ilze Frīdberga
    15. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Sešas ķiršu šķirnes, kas lieliski piemērotas mūsu klimatam, kā arī ieteikumi to veidošanai. Konsultē Daina Feldmane, Dārzkopības institūta Agrotehnisko pētījumu un šķirņu izvērtēšanas nodaļas vadošā pētniece.
    1. ‘Iputj’. Samērā kompakti koki, augļi nogatavojas jūnija beigās, tie ir lieli, ļoti saldi, tumši sarkani un blīvi. Diemžēl augļi stipri plaisā un pūst. Kokam ir viegli ieveidot vainagu – zariem ir plati atzarošanās leņķi, zarojums nav pārāk biezs. Jau ražojošam kokam jārūpējas, lai vainags labi vēdinātos un lai augļu kokā nebūtu pārāk daudz. Ir jāizgriež visvairāk nolīkušie un noēnotie augļzariņi, jo tur veidojas labvēlīgākie apstākļi augļu puvēm.
    2. ‘Radica’. Vidēja auguma koks, augļi nogatavojas jūnija beigās, jūlija sākumā. Tie ir vidēja lieluma, vidēji saldi, tumši sarkani un mīksti, lietainā laikā plaisā maz. Pirmajos augšanas gados, it īpaši auglīgās augsnēs, koki var veidot garus jaunos dzinumus (vairāk nekā 50 cm) – tādi ir jāīsina, lai veicinātu zarošanos. Turpmākajos gados parasti veidojas daudzi pamatzari ar lēzeniem atzarošanās leņķiem. Sākoties ražošanai, augļzariņi mēdz noliekties uz leju, veidojot nokarenu, diezgan smalku un biezu zarojumu. Svarīgi ir pietiekami izretināt pamatzarus un nokarenos augļzariņus. 
    3. ‘Meelika’. Ļoti liela auguma koki. Augļi nogatavojas jūlija sākumā – nelieli, vidēji saldi, tumši sarkani, pilngatavībā gandrīz melni, mīksti, parasti neplaisā. Koki aug strauji, garajiem dzinumiem pirmajos gados vajadzīga īsināšana. Šīs šķirnes raksturīgā iezīme ir spēcīgi zari. Jāuzmana, lai pamatzari būtu vismaz par 1/3 tievāki nekā stumbrs. Pārāk resnie pamatzari un stāvie konkurences zari laikus jāizgriež. 
    4. ‘Tjutčevka’. Liela auguma koki, augļi – jūlija vidū, lieli un saldi, tumši sarkani un blīvi, lietainā laikā plaisā. Šķirne labi zarojas – daudzi pamatzari ar platiem atzarošanās leņķiem mēdz veidoties pat bez dzinumu īsināšanas un zaru atliekšanas. Koki labi zarojas arī pēc galotnes pazemināšanas vasarā – veidojas daudzi ražojošie zari. Nepieciešama tikai nedaudzu konkurences zaru izgriešana, mērena vainaga retināšana un atjaunošana.
    5. ‘Brjanskaja Rozovaja’. Ļoti liela auguma koki, augļi – jūlija vidū, otrajā pusē, augļi ir vidēji saldi, dzelteni ar sārtu vaidziņu, nelieli un blīvi, lietainā laikā plaisā maz. Kokiem mēdz veidoties spēcīgs, diezgan biezs zarojums. Te nu gan būtu svarīgi laicīgi izgriezt stāvos konkurences zarus un pārāk resnos pamatzarus, kā arī izretināt pamatzarus ražojošajiem kokiem. 
    6. ‘Iedzēnu Dzeltenais’. Liela auguma, augļi, ienākas jūlija vidū vai otrajā pusē. Tie ir vidēja lieluma, dzelteni, blīvi, ar labu garšu, taču lietainā laikā stipri plaisā un pūst. Šķirnei ir vidēja blīvuma zarojums, veidojas labi atzarošanās leņķi. Vajadzīga mērena vainaga retināšana un konkurences zaru izgriešana.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē