• Novērtē savu seksuālo dzīvi! 6 vienkārši jautājumi

    Sekss
    Santa.lv
    Santa.lv
    14. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gpointstudio/Shutterstock.com
    Seksualitāte, sekss un attiecības ir tās jomas, kur reizēm pat pašām sev kauns atzīties, ka kaut kas nav gluzī tā, kā vēlamies vai vajadzētu. Lūk, eksprestestiņš, lai saprastu, cik ļoti esi apmierināta ar savu intīmo dzīvi!

    1. Kādā dzīves posmā mana seksualitāte bija tās augstākajā punktā, un kāda tā ir salīdzinājumā ar sajūtām šobrīd?

    Baudas gūšana seksā ir saistīta ar indivīda spēju izbaudīt lietas vispār. Tomēr to ietekmē arī dažādi apstākļi – veselības stāvoklis, stresa līmenis, pārslodze, slikts miegs, vitamīnu trūkums, depresija –, un nevēlēšanos ļauties seksam vai nespēju gūt baudu tad ir pilnīgi kļūdaini skaidrot kā attiecību problēmu. Ļoti iespējams, vaina nav ne attiecībās, ne partnerī, pat ne tevī pašā. Ja šobrīd salīdzinājumā ar kādu agrāku dzīves posmu seksualitāte šķiet noplakusi, vispirms jāizvērtē visi apstākļi vienkopus. Tiesa, dažkārt mums patīk šos apstākļus izmantot kā alibi, noveļot uz tiem dziļākas attiecību vai kādas savas problēmas…

    2. Vai es par galveno uzskatu orgasma intensitāti?

    Protams, orgasms ir svarīgs, tomēr mērīt seksuālās baudas pakāpi ar orgasma intensitāti ir apmēram tāpat kā vērtēt ēdienu no tā kaloritātes viedokļa. Turklāt kas tieši tiek mērīts – sajūtu spilgtums? Fizioloģiskās izlādes intensitāte? Partneru saplūsmes pakāpe? Patiesībā tieši orgasma brīdī katrs no partneriem uz mirkli paliek viens ar savām izjūtām, koncentrējoties tikai uz savu baudu. Tā ka mērīt seksuālās apmierinātības pakāpi vien ar orgasmu daudzumu vai stiprumu ir ierobežots skatījums – ja vien runa ir par partneriem, kam svarīgas arī attiecības, nevis tikai sekss.

    3. Vai masturbēšana man ir galvenais baudas avots?

    Masturbācija ir svarīgs instruments seksuālajā pieaugšanā un savu sajūtu izzināšanā, un tā ir dabiska parādība arī paralēli seksuālām attiecībām ar partneri, taču sarkanajai brīdinājuma lampiņai būtu jāiedegas, ja tā sāk sniegt vairāk baudas un ir manāmi patīkamāka nekā partnerattiecības. Tam par iemeslu var būt doma, ka otrs nepazīst tevi pietiekami labi, vai arī bailes atvērties otram. Protams, iemesls var būt arī pagalam neprasmīgs partneris…

    4. Kāda poza man sagādā vislielāko baudu?

    Šim jautājumam ir gan fizioloģisks, gan psiholoģisks aspekts. Visu cilvēku anatomiskā uzbūve nav vienāda, līdz ar to gluži dabiski atšķiras arī veids, kā tiek sasniegta bauda un tās virsotne. Turklāt ir pozas, kur sievietei vieglāk relaksēties, bet vīrietim vieglāk saglabāt erekciju. Var likties paradoksāli, bet nereti pāriem patīk tieši tās pozas, kurās nav redzama partnera seja, un tas nebūt neliecina par nepatiku pret otru. Daļai, īpaši cilvēkiem ar spēcīgu paškontroli, ir vieglāk maksimāli atslābināties baudas gūšanai, ja nav jādomā par to, ka sejas izteiksme tajā brīdī varbūt neizskatās gana pievilcīga.

    5. Vai es runāju ar partneri par savām sajūtām seksa laikā?

    To atkārto visi seksologi – par sajūtām ir jārunā, taču ļoti svarīga ir intonācija un vārdu izvēle. Seksualitāte ir ļoti jūtīga tēma, un tas, kas vienam ir nevainīgs jociņš vai viegla ironija, citam var likties kā aizvainojums (pat ja to neizrāda).

    Ir maldīgs pieņēmums, ka partneru seksuālās dzīves kvalitāte raksturo to, cik stipra ir viņu mīlestība, taču tā nav. Grūtības seksā var piedzīvot arī pāris, kam ir ļoti cieša emocionālā saikne un arī juteklisms ir klātesošs. Te atklāta saruna ir ļoti svarīga.

    6. Kas varētu palielināt manu seksuālo baudu?

    Ja šķiet, ka bauda nav pietiekama, vieglākā atbilde, kas nāk prātā, saistās ar partnera vai seksa ārējās atribūtikas (vide, apstākļi) maiņu. Jaunas izjūtas tas, protams, var radīt, taču viss jaunais ātri vien atkal kļūst ierasts. Īstais baudas avots tomēr ir katrā pašā, un vismaz daļa atbildības par to arī jāuzņemas pašam. Tas ir darbs ar sava jutekliskuma tālāku izzināšanu un dziļākas, intīmākas saiknes veidošanu ar partneri.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē