Šķiet, mūsdienās ikkatrs tīko pēc iespējas ilgāk saglabāt jaunību un neļauties slimībām līdz pat sirmam vecumam. Katalānietei Marijai Branjasai Morerai tas patiesi izdevās – viņa mūžībā devās 117 gadu vecumā, turklāt viņa neslimoja ar sirds un asinsvadu slimībām vai vēzi. Pētnieki norādījuši, ka Marija, visticamāk, bija mantojusi «laimīgos gēnus» un arī piekopusi veselīgus ikdienas paradumus.
Žurnālā Cell Reports Medicine publicēts, iespējams, līdz šim visdetalizētākais zinātniskais pētījums par supersimtgadniekiem (cilvēkiem, kas ir 110 gadus veci vai vecāki). Pirms savas nāves Branjasa pati piekrita piedalīties šajā pētījumā.
Kad zinātnieki salīdzināja viņas paraugus ar citu, jaunāku sirmgalvju paraugiem, tika atklāts kas pārsteidzošs: Branjasas gēnu sastāvā bija aizsargājoši varianti, kas tos pasargā no dažādām slimībām. Savukārt izpētot Marijas zarnu traktu, tika noskaidrots, ka viņas zarnas ir tādā pašā stāvoklī kā cilvēkiem, kas ir par viņu gadu desmitiem jaunāki.
Parasti, cilvēkiem novecojot, zarnu mikrobiomi zaudē daudzveidību. Tajās samazinās labvēlīgo mikrobu, piemēram, bifidobaktērijas. Tiklīdz samazinās mikrobu daudzveidība, arī veselība kļūst trauslāka.
Savukārt 117 gadus vecajai Branjasai piemita neparasti jauneklīgs mikrobioms,
turklāt tas, iespējams, ir veicinājis viņas zarnu un imūnsistēmas veselību, kas savukārt pagarinājis viņas mūžu.
Kā izrādās Branjasa bija liela jogurtu tīkotāja. Viņa varēja dienas laikā apēst trīs jogurtus, kuri satur dzīvas baktērijas. Tāpat viņa visas dzīves garumā piekopa Vidusjūras diētu – to jau izsenis pētnieki ir apstiprinājuši kā labāko uzturu veselīgam zarnu traktam.
Pētnieki piemetina, ka bifidobaktēriju vairošanos veicina arī tādi produkti kā kefīrs, kombuča un fermentēti dārzeņi, piemēram, kimči un skābēti kāposti. Tie visi satur probiotikas – dzīvas baktērijas, kas nāk par labu zarnu traktam. Vēl ārsti iesaka lietot uzturā prebiotikas, kas palīdz barot labās baktērijas. Visvairāk prebiotikas atrodamas tādos pārtikas produktos kā sīpoli, ķiploki, puravi, sparģeļi, banāni, auzas un pākšaugi. Kopā probiotikas un prebiotikas palīdz uzturēt līdzsvarotu zarnu mikrobiomu.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨


















































































