• 10 foršas idejas atpūtai ar bērnu kad socializēšanās ir ierobežota

    Atpūta
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    1. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kopš brīža, kad Latvijā, tāpat kā visā pasaulē, pandēmijas dēļ stājās spēkā dažādi ierobežojumi, mums bija jāsāk mācīties savu ikdienu plānot citādi. Tas attiecas arī uz ceļošanu, aktīvo atpūtu un socializēšanos. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka no tā pilnībā jāatsakās.

    Šis ir sarežģīts laiks ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem. Tik sarežģīts, ka pat vairs negribas dzirdēt neko, kur pieminēts vārds pandēmija. Taču jāņem vērā būtiska lieta: pieaugušie var izlasīt dažādus ieteikumus un paņemt sev to, kas šķiet noderīgs, turpretī bērnu emocionālā labsajūta ikdienā, jo īpaši šobrīd, kad ir tik daudz nedrīkst un vēl jāpaciešas, pilnībā ir atkarīga no mums, pieaugušajiem, un tā, cik radoši spējam būt, lai bērni apkārt esošo spriedzi izjustu pēc iespējas mazāk.

    • Ekspedīcijas

    Ne visi bērni lēks no prieka, ja vecāki vēlēsies doties kopīgā pastaigā. Bet kā būtu, ja pastaigu nosauktu par ekspedīciju vai dārgumu medībām? Sagatavojiet karti – atkarībā no tā, cik lieli ir bērni, kartē uzzīmējiet vai uzrakstiet norādes, kā atrast dārgumus. Ērti saģērbieties, paņemiet līdzi ko ēdamu un dzeramu un dodieties ceļā! Bērni būs sajūsmā, atrodot apslēptos dārgumus (tie iepriekš kādam jānogādā galapunktā). Dārgumi var būt kādi bērnu iecienītākie našķi, neliela dāvaniņa vai imitētas, spīdīgas monētas.

    • Kinovakari

    Kinovakaru galvenās priekšrocības ir liels ekrāns, skaņa, tumsa un, protams, gardas uzkodas! To visu lielākoties varam īstenot arī mājās. Ļaujiet bērniem izvēlēties filmas, iekārtojieties ērtāk un baudiet filmu maratonu visa vakara vai pat nakts garumā!

    • Pikniks pie dabas

    Ugunskuru un grilēšanas sezona ir klāt! Dodieties pie dabas ar iepriekš kopīgi sagatavotiem kārumiem. Neaizmirstiet paņemt līdzi bērnu iecienītās pastilas, kuras cept uz ugunskura. Lai pikniks būtu interesantāks, spēlējiet spēles. Varbūt vecākiem ir laiks iemācīt bērniem kādu savas bērnības spēli?

    • Vēstuļu draugi

    Pieaugušie ar saviem draugiem var sazvanīties vai sarakstīties jebkurā brīdī. Bērniem saziņa ar draugiem ne vienmēr ir tik vienkārša. Aiciniet bērnus rakstīt vēstules! Tās varat sūtīt pa pastu vai, ja bērni dzīvo netālu viens no otra, doties iemest drauga pastkastītē. Atkarībā no bērna vecuma palīdziet vēstules uzrakstīt un izlasīt. Cik liels būs viņa pārsteigums savā pastkastītē ieraudzīt jaunu vēstuli! Aiciniet bērnu tās saglabāt, lai pēc vairākiem gadiem pārlasītu un atcerētos piedzīvoto.

    • Atklājiet kulināra prasmes!

    Kopīga maltīšu gatavošana var izvērsties par īstu piedzīvojumu. Atrodiet receptes, kuru galarezultāts varētu patīkami pārsteigt visus mājiniekus. Sadalieties komandās – meitenes pret puišiem – un nedēļas nogalē uz maiņām gatavojiet vakariņas. Lai azarts būtu lielāks, vērtējiet viens otru ar punktiem, neaizmirstot arī par tādiem kritērijiem kā ēdiena pasniegšanas veids un vizuālais noformējums.

    • Spa mājas apstākļos

    Tā varētu kļūt arī par ikmēneša mammas un meitas tradīciju, kad ļaujaties sievišķīgām un relaksējošām procedūrām. Pagatavojiet no dabīgiem līdzekļiem sejas maskas, baudiet putu vannu, veiciet sev manikīru un veidojiet viena otrai skaistas frizūras. Tā ir diena tikai dāmām!

    • Fotoorientēšanās sacensības

    Organizējiet piedzīvojumu kopā ar ģimenes draugiem, kam arī ir bērni. Pilsētā, kurā dzīvojat, atrodiet desmit interesantas vietas, kur nofotografēties. Bildes, kuras uzņemtas, nosūtiet draugiem un izaiciniet viņus atrast šīs vietas un nobildēties, tāpat kā to esat izdarījuši jūs.

    • Laika kapsula

    Šis ir laiks, kas katram no mums iemācījis ko jaunu un licis piedzīvot visdažādākās sajūtas. Kādu šo pandēmijas laiku atcerēsimies – tas atkarīgs no mums pašiem. Kopīgi ģimenē pārrunājiet savas sajūtas un uzrakstiet uz lapas. Varat rakstīt visu, kas ienāk prātā, – arī savus mērķus un vēlmes. Lapu ielieciet pudelē, kuru varat nolikt dziļi plauktā vai aprakt mājas pagalmā. Vienojieties par laiku (piemēram, pēc desmit gadiem), kad atvērt pudeli un izlasīt uzrakstīto.

    • Bērnistabas pārvērtības

    Reizēm labākai pašsajūtai tik tiešām pietiek ar vides maiņu. Turklāt tā var būt arī tikai vizuāla. Kopā ar bērnu pārrunājiet, kādas pārvērtības istabā viņu iepriecinātu, un iespēju robežās centieties tās īstenot. Iespējams, būs tikai jauna sienas krāsa vai cits mēbeļu izkārtojums, tomēr tā būs arī kopīgi pavadīta, priecīga diena.

    • Pašu veidots online priekšnesums

    Ja nav iespējams apmeklēt dejošanas vai dziedāšanas nodarbības, mācieties un pilnveidojieties mājās. Aiciniet bērnus iestudēt leļļu teātra izrādi, iemācīties jaunas dziesmas vai atcerēties tās, kuras jau zināmas, un apgūt kādus deju soļus. Aiciniet uz online koncertu vecvecākus, citus radiniekus vai draugus!

     

       

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

      0 komentāri

      Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

      Pievienot komentāru

      Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē