• Bērns izsitis zobu! Kā rīkoties, lai tas nebūtu jāzaudē?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    10. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ja gadījies, ka bērns izsitis zobu, galvenais – nepaniko, jo viss (zobs) vēl nav zaudēts. Zobārste Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta Bērnu nodaļā Dr. med. Ilona Viduskalne ieskicē rīcības plānu šādā situācijā.

    Soli pa solim

    • Nomierini bērnu, neatstāj viņu vienu.
    • Atrodi izsisto zobu. Pacelt zobu drīkst, tikai turot aiz baltās kronīša daļas, nepieskaroties zoba saknei. Zobu, turot aiz kronīša daļas, drīksti noskalot aukstā, tekošā ūdenī (der arī dzeramais ūdens pudelē), bet – pavisam īsu brītiņu, aptuveni 10 sekundes, ne ilgāk. Patiesībā ūdens izsistajam zobam vispār nav vēlams, jo tas ir, kā mediķi saka, hipotonisks. Proti, jonu koncentrācija un spiediens, kas ir ūdenī, liek zoba saknes virsmā esošajām šūnām uzbriest, un tas vairs nav labi. Bet, rīkojoties aši, netīrumus ar tīru ūdeni noskalot drīksti.
    • Kur likt zobu? Asiņainajā daļā ap zoba sakni ir ļoti svarīgas šūnas, kas palīdz zobiņam turēties smaganā un arī ieaugt atpakaļ. Tāpēc tās nedrīkst traumēt un turēt sausumā. Piemēram, 30 minūtes esot sausumā, puse no šīm šūnām iet bojā. Ja izsistais zobs atradies sausumā ilgāk par stundu – cerība, ka zobs ieaugs atpakaļ, ir pavisam niecīga. Tāpēc galvenais, lai zobiņš atrodas fizioloģiskā, mitrā vidē, tikai ne tīrā ūdenī. Te ir vairāki varianti.

    PLĀNS A

    Vislabākais – turot zobu aiz baltās kronīša daļas, ieliec to atpakaļ bērnam mutē, tukšajā zoba ligzdiņā jeb alveolā, un liec viņam sakost starp žokļiem salvetes vai kabatas lakata kārtu, lai zobu tādā veidā pieturētu vietā. Jā, bērns, visticamāk, būs satraucies, iespējams, raudās, bet šī procedūra nav sāpīgāka par to, kā jau sāp, un, mierīgi paskaidrojot, vari mēģināt viņu pārliecināt, ka tā zobiņu labāk izdosies ieaudzēt atpakaļ. Tiesa, manā divdesmit gadu praksē bijusi tikai viena reize, kad mammai pietika dūšas ielikt zobiņu atpakaļ vietā. Ja tev tas nav pa spēkam vai arī bērns ir stipri sakreņķējies, vai arī tādā vecumā, ka var norīt izdauzīto zobu vai ar to aizrīties, labāk ķeries pie nākamajām metodēm.

    PLĀNS B

    Vari ielikt zobu trauciņā ar aukstu veikala pienu. Tauku saturam šoreiz nav nozīmes – tas var būt gan 0,5%, gan 3,5%. Galvenais ir vide, ko piens zobam nodrošinās, – tātad sterila, ja piens ir pasterizēts. Arī elektrolītu un gāzu attiecība jeb osmolaritāte pienā ir draudzīga zobiņa šūnām un neļaus tām atmirt.

    PLĀNS C

    Pagatavo sālsūdeni un ieliec zobu tajā. Vislabāk – glāzei remdena istabas temperatūras ūdens pievieno pustējkaroti sāls un kārtīgi samaisi. Šādam izotoniskam sālsūdenim ir līdzīga struktūra kā asinīm, tāpēc tas zobam patiks. Ja ir pa rokai, vari zobu ielikt arī fizioloģiskajā šķīdumā (tā saucamais nātrija hlorīds jeb NaCl, ko laiž sistēmās). Arī tas ir līdzvērtīgs sālsūdenim.

    PLĀNS D

    Ja nekas no nosauktā nav pieejams un ielikt zobu oriģinālajā vietā (žokļa kaulā) nav pa spēkam, bērns drīkst to turēt arī vienkārši mutē, siekalās. Tikai – uzmani, lai viņš zobu nenorij.

    • Meklē ārstu. Kad pirmo palīdzību esi veiksmīgi sniegusi, meklē dakteri, kurš pārņems zoba sāgu savās rokās. Ja visu esi izdarījusi, kā nākas, pie ārsta būtu labi nokļūt trīs stundu laikā. Ja 3. punkta darbības ir izpalikušas, kavēties drīkst daudz mazāk – pie zobārsta jānokļūst stundas laikā.

    Ko darīs ārsts?

    Būtībā tas, kā sniegt neatliekamo palīdzību izsista zoba gadījumā, būtu jāprot jebkuram zobārstam jebkur Latvijā. Lai tu būtu droša, ka dakteris visu dara, kā nākas, izstāstīšu rīcības plānu…

    • Ārstam jāieliek tevis atnestais zobiņš speciālā fizioloģiskā šķīdumā, jāizskalo un jāapskata smaganas vieta jeb alveola, kur pirms tam dzīvoja izsistais zobs. Obligāti jāuztaisa rentgens, lai redzētu, vai smaganā nav palikušas kādas šķembas un kā no iekšpuses izskatās zoba saknes vieta.
    • Ja smaganā tomēr palicis gabaliņš no zoba saknes, dakteris izvērtēs, kā rīkoties. Tādās reizēs zoba ieaudzēšana atpakaļ smaganā ir visai komplicēta, bet reizēm izdodas mazo saknes krikumiņu saaudzēt ar pārējo zobu un to nostiprināt atpakaļ smaganā. Viss atkarīgs no tā, cik lielas ir šķembas, kas atdalījušās no zoba. Šādos, sarežģītākos, gadījumos, būs labāk, ja vietējais zobārsts nosūtīs tavu atvasi pie speciālistiem Stomatoloģijas institūtā, Rīgā. Bet – diemžēl jāteic, ka šādās reizēs zoba ieaudzēšana atpakaļ diezgan bieži izgāžas arī pieredzējušiem speciālistiem.
    • Ja rentgenā redzams, ka viss kārtībā un šķembas no zoba nav atdalījušās, zobs jāieliek atpakaļ mājiņā jeb alveolā un jāuzliek šina. Tas nozīmē – zobs, līdzīgi kā lauzts pirksts, ar speciāliem, imobilizējošiem materiāliem jāpiefiksē pie blakus zobiem. Tāpat zobu var fiksēt arī ar breketēm, bet šo metodi izmanto ļoti, ļoti reti.
    • Kombinācijā ar šinu vai breketēm izrakstām bērnam penicilīna antibiotiku kursu piecām dienām. Jānoskaidro arī, vai saņemta pote pret stinguma krampjiem.
    • Ja uz saknītes virsmas esošās šūnas būs labi saglabājušās, zobs, kas nostiprināts ar šinu, ieaugs atpakaļ alveolā aptuveni divās nedēļās. Ir, protams, reizes, kad vietējais zobārsts uzliek šinu, bet cietušā zoba glābšana jāturpina pie speciālistiem Stomatoloģijas institūtā. Bet to, kā jārīkojas tieši tavā situācijā, pateiks zobārsts. Stomatoloģijas institūta Bērnu nodaļā katru dienu no pulksten 8 līdz 10 ir akūtās stundas, kad bez iepriekšēja pieraksta var tikt pie bērnu zobārsta. Ja tavā novadā zobārsts nav pieejams nekavējoties, Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centrā, kas atrodas turpat Stomatoloģijas institūtā, var saņemt arī diennakts neatliekamo palīdzību un žokļu ķirurga konsultāciju. Tikai, lai braucienam vispār būtu jēga, svarīgi, lai tu zobiņu vispirms saglāb saviem spēkiem, kā stāstīju iepriekš.

    Kā sadzīvot ar šinu?

    • NEKOD! Uz traumētā zoba nevajag kost cietu barību (piemēram, ābolus, burkānus). Labāk košanai un košļāšanai izmantot veselos sānu zobus.
    • JĀTĪRA KĀRTĪGI. Pēc saviem mazajiem pacientiem un viņu vecākiem bieži redzu, ka pastāv uzskats – ja ir kāda zoba trauma, par zobu tīrīšanu uz kādu laiciņu var aizmirst, tā teikt – ļaut zobiņiem atpūsties. Kļūda! Patiesībā, ja kāds zobs traumēts vai pat gūtas nopietnākas traumas (piemēram, šūta lūpa u. c.), mute jākopj vēl uzcītīgāk, lai neveidotos iekaisums. Tātad zobi jātīra pēc katras ēdienreizes. Var izmantot mīkstāku (ultra soft) zobu suku. Par labu nāks arī antibakteriālo mutes skalojamo līdzekļu lietošana, piemēram, Octenidol.
    • NEBAIDIES, JA KUSTAS. Zoba šina tiek veidota un ielikta fleksibli, lai ļautu zobiņam saglabāt dabisko kustīgumu. Tāpēc, sakožot kopā augšžokli un apakšžokli, ir normāli, ja izsistais zobs saņem spiedienu un ir mazlietiņ jutīgs. Tā jābūt!

    Kā glābt NOLŪZUŠU zobu?

    • Ja IR skarts nervs… To tu vari atpazīt pēc tā, ka zoba lūzuma vietā redzams sarkans, asiņojošs punktiņš (tas ir nerva kanāliņš), un vēl – pēc ļoti stiprām sāpēm, kuru dēļ nav iespējams iedzert ne aukstu, ne siltu, ne paēst, un pat ne ieelpot caur muti. Tādā reizē svarīgi 24 stundu laikā tikt pie zobārsta. Speciālists atsāpinās traumēto zobu, iebīdīs atklāto nervu mazliet dziļāk zobā un pārklās lūzuma vietu ar speciāliem biomateriāliem, ko izmanto arī plombēšanas laikā. Atkarībā no situācijas, ārsts var pieaudzēt nolauzto zoba šķembu atpakaļ uzreiz, ja tās nav – atjaunot zobu ar plombēšanas materiāliem, vai arī – nolemt vēl nogaidīt un aicināt ierasties uz atkārtotu vizīti pēc kāda laika.
    • Ja NAV skarts nervs… Tātad – lūzuma vieta ir vienkārši balta, zoba krāsā, un nav redzams sarkanais nerva punktiņš. Arī sāpes tādā gadījumā nav tik stipras. Nokļūšana pie zobārsta nav tik steidzama, tomēr labi to izdarīt vismaz divu dienu laikā, lai pārklātu lūzuma vietu ar speciāliem materiāliem, kas neļaus zobam bojāties. Ja nolauztā šķemba ir atrasta un saglabāta, zobārsts to pieaudzēs atpakaļ, starp zobu un šķembiņu ieklājot šķidru plombu. Ja ne – atjaunos zobu ar plombēšanas materiāliem.

    VAI ZINI?

    • Medicīniski situāciju, kad zobs ir pilnīgi izsists no alveolas, sauc par avulsiju.
    • Pēc tādas pašas taktikas kā bērnam, izsistu zobu atpakaļ var ieaudzēt arī pieaugušajiem. Ja runa ir par bērniem, vislabāk izsistie zobi ieaug atpakaļ padsmitniekiem, sliktāk – ja kaula zobs ir bijis nesen izšķīlies.
    • Biežāk zobu traumas gūst gan zēni, gan meitenes līdz 10 gadu vecumam.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē