• Mūžībā aizgājis slavenais sirds ķirurgs Jānis Volkolākovs

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    21. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Šī gada 20. decembrī 89 gadu vecumā mūžībā aizgājis viens no Latvijas modernās medicīnas pamatlicējēm sirds ķirurgs, profesors Jānis Volkolākovs, informē Rīgas Stradiņa universitātē (RSU).

    Volokolākovs sirds ķirurģiju izveidoja par sistēmu Latvijā un noturēja to akadēmiski un profesionāli izcilā līmenī. Profesors visu savu mūžu bija veltījis sirds ķirurģijas nozares attīstībai Latvijā, veicis pirmās operācijas mākslīgajā asinsritē iegūtu un iedzimtu sirdskaišu pacientiem, izveidojis un vadījis Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Sirds ķirurģijas centru, sākotnēji Sirds un asinsvadu ķirurģijas centru, norāda RSU.

    Volkolākovs piedalījies arī asinsvadu ķirurģijas un kardioloģijas centru izveidē.

    No 1965. gada līdz 1995. gadam viņš bijis RSU Vispārīgās, sirds un asinsvadu ķirurģijas katedras vadītājs, Latvijas sirds un asinsvadu ķirurgu asociācijas vadītājs un Latvijas Ķirurgu asociācijas viceprezidents.

    Līdztekus nozares vadībai, sirds ķirurga un pedagoga darbam, profesors daļu dzīves veltījis pētnieciskajai darbībai.

    Viņš ir 485 zinātnisku publikāciju autors, Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis, Eiropas Zinātņu un mākslas akadēmijas loceklis, kā arī valsts emeritētais zinātnieks.

    1998. gadā Volkolākovs apbalvots ar ceturtās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, bet 2002. gadā viņš par mūža ieguldījumu medicīnā saņēmis Paula Stradiņa balvu. 2015. gadā ķirurgam pasniegta arī RSU Gada balva mūža ieguldījumu universitātes attīstībā. Profesors bija arī Latvijas Ārstu biedrības Goda biedrs. 

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē