• Sausā rauga ABC

    Receptes
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    7. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kas ir sausais raugs? Būtībā tas ir zemā temperatūrā, vakuumā izžāvēts slapjais raugs.

    Pēc apstrādes rauga sēnīte saglabā savu dzīvotspēju – kaltējot zemos grādos, raugā zūd tikai ūdens. Pēc tam sausajam raugam pievieno mitrumuzturētājvielas, kas neļauj tam izžūt pilnībā un pēc tam arī veicina tā izšķīšanu mīklā.

    Kā atdzīvināt sauso raugu?

    Sauso raugu var atdzīvināt divos veidos. Pirmais – to pirms pievienošanas miltiem ieberot nelielā daudzumā silta ūdens vai piena. Tas atdzīvojas 10–15 minūšu laikā. Ar šādu metodi var pārliecināties, ka raugs ir dzīvs un gatavs lietošanai. Par rauga dzīvību liecina tas, ka parādās gaisa pūslīši un rauga granulas pilnībā izšķīst. Ja tā nenotiek, raugs ir miris un nav piemērots cepšanai. Otrs variants – sauso raugu uzreiz iesijā miltos, bet ar šādu metodi nevar pārliecināties par rauga dzīvību.

    Neatkarīgi no tā, kura metode ir izvēlēta rauga raudzēšanai, kad mīkla ir sajaukta ar sauso raugu, tai jāļauj uzrūgt siltumā 22–26 grādos. Jo siltāka būs istabas temperatūra, jo raugs rūgs labāk. Mīklai jāļauj šādi pastāvēt vismaz pusstundu.

    Kā glabāt?

    Sauso raugu var glabāt istabas temperatūrā, virtuves plauktā. Ja paciņu atver, bet visu uzreiz neizlieto, to cieši aizloka, lai nepiekļūst nedz gaiss, nedz mitrums. Dzīvais (slapjais) raugs jātur ledusskapī. Dzīvo raugu gan ieteicams izlietot uzreiz visu paciņu, jo tam ir īss derīguma termiņš. Ja tomēr nav iespējams izlietot uzreiz, to tāpat cieši aizpako, glabā ledusskapī un izlieto līdz norādītā derīguma termiņa beigām.

    Lai labi rūgst!

    1. Gatavojot mīklu, raugs jātur tālāk no taukvielām! Tiklīdz tas saskaras ar sviestu, margarīnu, augu eļļu, rauga šūnai apkārt izveidojas tauku slānītis un pati šūna iet bojā, jo trūkst skābekļa, tāpēc raugs nerūgst. Tā ir lielākā kļūda, ko pieļauj cilvēki, strādājot ar raugu. Tāpēc sākuma apstrādes procesā turam tālāk taukvielas no rauga – sagatavo visu mīklu un tikai pašās beigās pievieno raugu.
    2. Raugam nedrīkst liet karstu ūdeni, jo rauga šūnu darbība stipri palēninās un apstājas jau ap 50 grādiem. Temperatūrā virs 60 grādiem rauga šūnas iet bojā.
    3. Nevajag pārspīlēt arī ar cukuru, jo raugs ir dzīvs organisms un, pievienojot par daudz cukura, tas pārēdas un kļūst slinks – sliktāk rūgst. Uz 0,5 kg rauga mīklas nepieciešama 1 ēdamkarote cukura.
    4. Tiklīdz mīklai nebūs sāls vai tā būs par daudz, milti neveidos tik labu lipekli, raugam vide būs par sāļu un mīkla labi nerūgs. Uz 0,5 kg rauga mīklas nepieciešama 1 tējkarote (bez kaudzes) sāls.
    5. Saldētavā (mīnus 20 grādos) slapjo raugu var uzglabāt vairākus mēnešus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē