• Vāc parakstus par studējošo maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    4. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Rīgas satiksme
    Sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» sākta parakstu vākšana par braukšanas maksas atvieglojumu atjaunošanu studējošajiem Rīgas sabiedriskajā transportā.

    Parakstu vākšanu sākusi Latvijas Studentu apvienība (LSA), parakstus plānojot iesniegt Rīgas domē.

    LSA atgādina, ka no 2023.gada 2.janvāra spēkā stājās jaunā «Rīgas satiksmes» biļešu politika, kas nosaka, ka studējošajiem vairs netiek piemērota atlaide vienreizējiem braucieniem, tā vietā piedāvājot 50% atlaidi mēnešbiļetei (15 eiro).

    Pirms izmaiņām studējošajiem 60 minūšu brauciens izmaksāja 0,30 eiro, taču šobrīd cena par braucienu ir piecas reizes lielāka – 1,50 eiro par 90 minūšu braucienu. Neapmierinātību ar situāciju rada tas, ka energoresursu krīzes un studiju digitalizācijas dēļ daļa augstākās izglītības iestāžu studijas organizē attālināti, kā dēļ nav nepieciešams izmantot sabiedrisko transportu tik bieži, kā agrāk, un lielai daļai studējošo iegādāties mēnešbiļeti ir finansiāli neizdevīgi.

    LSA veica ekspresaptauju Rīgas augstskolu un koledžu studējošajiem, lai izprastu, kā jaunā biļešu sistēma ir ietekmējusi sabiedriskā transporta izmantošanu studējošo vidū. Nepilnu trīs dienu laikā tika saņemtas 6920 atbildes, un aptaujas dati liecina, ka studējošo izmaksas par sabiedrisko transportu ir būtiski palielinājušās, turklāt studējošie sabiedrisko transportu vairs neizmanto tik bieži.

    Satraukumu rada tas, ka palielinās to braucēju daļa, kuri biežāk izvēlas nepirkt vai nereģistrēt biļeti, līdz ar to jaunās sistēmas mērķis samazināt bezbiļetnieku skaitu netiek sasniegts, uzskata LSA.

    Apvienība jau iepriekš lūgusi Rīgas domi pārskatīt savu lēmumu, taču rezultāts nav sasniegts.

    Šīs iniciatīvas mērķis ir atkārtoti aicināt Rīgas domi atjaunot «Rīgas satiksmes» sabiedriskā transporta vienreizējo braucienu atlaides studējošajiem, jo pašreizējā biļešu sistēma ir papildu finanšu slogs studējošajiem un veicina risku, ka studējošie vai nu izmanto citus pārvietošanās veidus, vai izmanto sabiedrisko transportu bez biļešu iegādes.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē