Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam nākamajam gadam!
ABONĒT!
  • Someljē Andris Rasiņš: Latvieši ir prasīgi un zinoši alus baudītāji

    Viedokļraksts
    Andris Rasiņš
    16. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Andris Rasiņš
    Foto: Publicitātes foto
    Andris Rasiņš
    Liela daļa alus baudītāju ir sasnieguši tādu līmeni, kurā viņiem nav pieņemams zemas kvalitātes miestiņš. Cilvēki kļūst aizvien prasīgāki un ražotājs vairs nevar atļauties ienākt tirgū ar mazāk kvalitatīvu produktu.

    Lai gan Lager tipa alus Latvijā ir pieprasītākais un daļa alus cienītāju ir ilgstoši uzticīgi savai izvēlei, aizvien vairāk ir tādu, kuri vēlas baudīt jaunas garšas un eksperimentēt.  Zinošo patērētāju sirdis var iekarot tikai ar kvalitāti un IPA (India Pale Ale) baudītāji mēdz būt vēl prasīgāki. Tieši vēlme pēc intensīvākām garšām sekmē IPA alus popularitāti Latvijā.

    Vasaras laikā visbiežāk tiek dota priekšroka vieglākajiem Session IPA, kas lieliski veldzē slāpes, bet ziemā – dubultajam jeb Double IPA un vēl stiprākiem brūvējumiem. Gana populāri ir arī bezalkoholiskie IPA alus veidi – turklāt šī tendence vērojama ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Lielā apiņu daudzuma dēļ šis alus garšas ziņā ir ļoti tuvs klasiskajam (alkoholiskajam) alum. Visbeidzot jāpiezīmē, ka IPA alu vislabāk ieteicams baudīt ar pikantiem un sātīgiem ēdieniem. Tad alus un ēdiens izcels viens otra garšas. Derēs gan burgeri, gan kebabi, gan meksikāņu virtuves klasika – tako. Vasara ir īstais laiks, kad baudīt street food piedāvājumu, maltītē apvienojot pikantu ēdienu un vēsu IPA. 

    Strauji aug IPA popularitāte

    Pasaulē un Latvijā strauji aug IPA jeb Indijas gaišā eila popularitāte. Latvijas, kas Eiropas alus kartē iezīmējas kā viens no kvalitatīvākajiem šī alus veida ražotājiem, veiksmes stāstu IPA pasaulē ietekmē dažādi faktori, tostarp mājbrūvētāju interese un prasmes. Arī Latvijas alus baudītāji aizvien biežāk gatavi izmēģināt jaunas un piesātinātākas garšas, vienlaikus kļūstot aizvien prasīgāki kvalitātes ziņā.

    Ir dažādi iemesli, kāpēc IPA kļūst aizvien populārāks, taču jāņem vērā, ka šis alus veids iedalās vēl sīkāk, piemēram, ir Session IPA – viegls un vasarīgs ar nelielu stipruma procentu. Tāpat ir Jaunanglijas IPA jeb saīsināti NEIPA, klasiskais Anglijas IPA, kas pazīstams ar savu rūgtumu un West Coast jeb Rietumkrasta IPA, kas arī kļuvis par teju klasiku un patiesībā ir labs tiem, kuri vēl tikai iepazīst šo alus veidu. IPA alus būtiskākā iezīme ir lielais apiņu daudzums, kas rada ļoti izteiktu garšu.

    Alus darītāju drosme un vēlme eksperimentēt

    Būtiski, ka vieni no labākajiem IPA ražotājiem ir tieši Latvijā. Kopējā Eiropas alus kartē mēs stabili ierindojamies TOP3, apsteidzot Beļģiju, Nīderlandi u.c., lai gan IPA lielvalsts joprojām ir tā dzimtene Lielbritānija.

    Latvijas veiksmes stāstu veido dažādi aspekti – gan ilgstošās un senās brūvēšanas tradīcijas, gan ražotāju interese par šo alus veidu un veiksmīgi iekarotā niša. Būtiska ir arī jauno alus darītāju drosme un vēlme eksperimentēt. Piemēram, viens no alus mājražotāju konkursa Mežpils prove uzvarētājiem ir lielisks piemērs, ka IPA ir lielisks alus veids, ar ko sākt pieredzi brūvēšanā. Pandēmija arī lielajām Eiropas alus darītavām bija smags laiks, taču daļai tā sniedza jaunas eksporta iespējas.

    Plaša stipruma un krāsu amplitūda

    IPA šobrīd viennozīmīgi ir uz popularitātes viļņa, pateicoties tam, ka cilvēki vēlas baudīt aizvien piesātinātākas garšas un intensīvākus aromātus, tas vērojams arī ēdienu izvēlēs. Garšas buķetes ziņā IPA viennozīmīgi ir spēcīgāks par Lager stila alu, bet stipruma ziņā tam ir gana plaša amplitūda – no aptuveni 4% līdz pat 12%.

    Arī Latvijas ražotāji piedāvā plašu gammu – no ļoti viegliem līdz ļoti stipriem IPA aliem. Tāpat zem IPA slēpjas gan tumšais alus, gan gaišas, gan dzintara (amber), gan rubīnkrāsas jeb red alus nokrāsa.

    Piemērots, lai sāktu brūvēt

    Ja ir vēlme mēģināt brūvēt alu mājas apstākļos, IPA ir labākais, ar ko sākt, jo lielais apiņu daudzums ļauj noslēpt kļūdas, kas nereti rodas alus darīšanas pirmajos mēģinājumos. Runājot par apiņiem jāzīmē, ka tiek izmantotas aizvien vairāk dažādas šķirnes un darītavas turpina meklēt un eksperimentēt. Jau pieminētajā Mežpils draugu IPA ir zīmīga ar ārkārtīgi lielu apiņu daudzums – 20 grami uz 1 litru. Tā ir galvenā izejviela, kas nosaka IPA alus kvalitāti, un šobrīd lielākoties dominē ASV, Austrālijā un Jaunzēlandē audzēti apiņi.

    Nekas neliecina, ka tendence tuvākajā laikā strauji mainīsies, tāpēc IPA popularitāte noteikti tikai pieaugs. Aicinu ikvienu alus cienītāju nobaudīt arī jaunas garšas, bet alus darītājiem iesaku būt aktīviem, nebaidīties eksperimentēt, piedalīties konkursos, lai kopīgiem spēkiem apliecinātu, ka Latvijas augstais novērtējums IPA pasaulē ir godam pelnīts.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē