• Senior, neuzķeries uz krāpniekiem!

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    19. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Lai arī cilvēkus nemitīgi brīdina uzmanīties no krāpniekiem, šogad izkrāpti jau vairāk nekā trīs miljoni eiro. Latvijas Senioru kopienu apvienība (LSKA) apkopojusi informāciju par iecienītākajām krāpnieku metodēm un atkārtoti aicina: seniori, esiet modri! Lūk, dažas no krāpnieku metodēm!

    Krāpnieciskas vēstules. Cilvēks saņem e-pastu, kurā izmantots Valsts policijas un Interpola logo un kuru it kā parakstījis Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks. E-pasts noformēts kā uzaicinājums uz tiesu par kādu pārkāpumu, bet būtībā teksts ir tik nejēdzīgs, ka krāpšanu vajadzētu viegli atpazīt. Šīs vēstules izsūta ar mērķi izvilināt datus un izkrāpt naudu – atbildot uz e-pastu, cilvēkam nosūtīs krāpniecisku dokumentu, kurā prasīs samaksāt sodanaudu, lai it kā izbeigtu tiesvedību.

    Kā sevi pasargāt?

    Nekādā gadījumā neuzsākt komunikāciju ar krāpnieku. Ne Valsts policijas, ne citu tiesībsargājošo iestāžu darbinieki šādas vēstules neizsūta. Valsts iestādes izmanto noteiktas e-pasta adreses, piemēram, [email protected].

    Īsziņa no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) par nodokļu atmaksu. Pavasarī daudzi saņēma īsziņu it kā no VID ar vēstījumu, ka Jūs gaida ziņa par nodokļu atmaksu. Pie šīs ziņas pievienotā saite aizveda cilvēku uz internetbankai līdzīgu autorizēšanās lapu, kurā jāievada bankas dati. Kamēr cilvēks mēģina reģistrēties viltotajā internetbankā, krāpnieki iegūst viņa bankas datus un  nokļūst cilvēka īstajā internetbankā.

    VID nekad nesūta īsziņas! Visas ziņas VID sūta tikai Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā.

    Draudi bloķēt inbox.lv lietotāja kontu. Krāpnieki izsūta e-pasta vēstules it kā inbox.lv vārdā, aicinot apmaksāt kavētos rēķinus par e-pasta pakalpojumiem. Neapmaksāšanas gadījumā viņi draud bloķēt ienākošos un izejošos e-pastus. Ja cilvēks uzspiež uz saites, viņš nonāk tā sauktajā pikšķerēšanas vietnē, kuras vienīgais mērķis ir piekļūt bankas datiem un iztīrīt kontu.

    Vienīgā prātīgā darbība ir šādus e-pastus ignorēt un dzēst. Noteikti nevajag klikšķināt uz klāt pievienotās saites un nevajag atvērt pielikumu, ja tāds ir.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild Žurnāls Santa.

    Ziņas senioriem

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē