• Salmonelozes klātbūtne mājputnu gaļā PVD pārbaudēs šogad konstatēta 16 reizes

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    21. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Salmonella spp jeb salmonelozes klātbūtni mājputnu gaļā šogad konstatējis 16 reizes, jaunākais gadījums fiksēts pagājušajā nedēļā.

    14 gadījumos salmonelozes klātbūtne šogad konstatēta Polijas izcelsmes mājputnu gaļā, bet pa vienam gadījumam konstatēts Lietuvas un Latvijas izcelsmes mājputnu gaļā. 

    2019. gadā PVD veica 103 putnu gaļas partiju pārbaudes, salmonelozes klātbūtni konstatējot 22 gadījumos, tostarp visos gadījumos salmonelozes klātbūtne tika konstatēta Polijas izcelsmes mājputnu gaļā. Savukārt 2020. gadā tika pārbaudītas 95 partijas, 13 gadījumos konstatējot baktērijas klātbūtni. No pērn veiktajām pārbaudēm 11 gadījumos salmonelozes klātbūtne tika konstatēta Polijas izcelsmes gaļā, taču pa vienam gadījumam tika konstatēts arī Rumānijas un Latvijas izcelsmes gaļā.

    Vienlaikus dienestā skaidro, ka Latvijā netiek importēta putnu gaļa no trešajām valstīm, savukārt Eiropas Savienības (ES) valstu, tostarp Polijas kravas uz robežas netiek kontrolētas, jo starp Eiropas kopienas dalībvalstīm nav robežkontroles. Salmonelozes monitoringam piešķirtā finansējuma ietvaros katru gadu tiek izstrādāta Salmonelozes ierosinātāju kontroles programma mājputniem un pārtikai. Paraugus uz salmonelozes klātbūtni PVD inspektori ņem atbilstoši šajā programmā noteiktajai kārtībai. 

    PVD norāda, ka 2021. gadā plānots noņemt kopumā 274 pārtikas gaļas, zivju un piena produktu paraugus izmeklēšanai uz salmonelozes klātbūtni.

    Tāpat PVD pārstāvji informēja, ka dienests 2019. gadā 10 reizes ziņoja ES Ātrās brīdināšanas sistēmā pārtikas un barības jomā (RASFF) par salmonelozes klātbūtnes gadījumiem Polijas izcelsmes putnu gaļā, 2020. gadā tika ziņots par četriem Polijas izcelsmes neatbilstošiem mājputnu gaļas gadījumiem, kā arī šogad līdz šim ziņots par četriem neatbilstošiem Polijas izcelsmes mājputnu gaļas gadījumiem. Šogad vienu reizi RASFF sistēmā ziņots arī par salmonelozes klātbūtni Lietuvas izcelsmes mājputnu gaļā.

    Vienlaikus PVD arī atzīmēja, ka uzņēmumi, veicot Salmonella spp izmeklējumus produkcijai un izejvielai, neatbilstošus gadījumus konstatē ļoti reti, proti, pēdējo triju gadu laikā ir bijis tikai viens gadījums, kad uzņēmums paškontroles ietvaros ir konstatējis Salmonella spp klātbūtni, un par to ir informējis PVD. 

    Tāpat dienestā minēja, ka viena parauga testēšana, lai noteiktu Salmonella spp klātbūtni, aizņem no septiņām līdz desmit dienām, taču svaigās mājputnu gaļas derīguma termiņš parasti ir 7–8 dienas, tāpēc, pēc rezultātu saņemšanas, produkcijai ir beidzies derīguma termiņš un tā vairs nav tirdzniecībā, proti, nav produkcijas ko atsaukt, iznīcināt vai novirzīt termiskai apstrādei.

    PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē