• Par vakcinācijas sertifikāta viltošanu varētu piemērot brīvības atņemšanu

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    12. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Paredzēts piedāvāt uzlabot Krimināllikuma regulējumu sodiem saistībā ar viltotiem vakcinācijas sertifikātiem, aģentūrai LETA pastāstīja Saeimas Krimināltiesību politikas apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins (JV).

    Šodien apakškomisijā tika spriest par sadarbspējīga vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikāta iegūšanu ar viltu.

    Kā uzsvēra politiķis, Krimināllikumā jau ir vairāki panti, kurus šādās situācijās var piemērot, piemēram, par dokumentu viltošanu vai nepatiesas informācijas ievadi datu sistēmā.

    Judins norādīja, ka grozījumus paredzēts piedāvāt normā par kāda labumu piedāvāšanu vai nodošanu valsts vai pašvaldības iestādes darbiniekam, kurš nav valsts amatpersona, vai valsts institūcijas pilnvarotai tādai pašai personai, lai tā izdarītu kādu nelikumīgu darbību, izmantojot savas pilnvaras. Šajā normā vajadzētu paredzēt sodu ar brīvības atņemšanu, norādīja politiķis.

    Attiecībā uz viltota vakcinācijas sertifikāta iegūšanu, ja tas netiek izmantots, Judins norādīja, ka vēl būs jāvērtē, vai par to paredzēt administratīvo vai kriminālatbildību.

    Par šāda nelikumīgi iegūta dokumenta izmantošanu jau tagad ir paredzēta kriminālatbildība, norādīja politiķis.

    Deputāts arī skaidroja, ka ļoti svarīgi ir veikt grozījumus, lai policijai būtu nepieciešamā piekļuve Nacionālā veselības dienesta (NVD) vakcinēto cilvēku datu bāzei.

    Komisijas sēdē deputāts Juris Rancāns (JKP) uzsvēra, ka valstij ir jāparāda, ka tā netolerēs vakcinācijas sertifikātu viltošanu, un nepieciešamības gadījumā ir jāveic likuma precīzējumi.

    Savukārt deputātes Jūlija Stepaņenko (LPV) un Ļubova Švecova (LPV) pauda, ka pašlaik spēkā esošais regulējums par vakcīnu sertifikātiem esot neētisks un pārkāpjot cilvēktiesības.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē