• Militārais eksperts: Izskatās, ka Krievija gatavojas ilgtermiņa karam Ukrainā

    Karš
    Ziņu aģentūra LETA
    21. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Telegram
    Patlaban izskatās, ka Krievija patlaban gatavojas ilgtermiņa karam Ukrainā, turklāt, Mariupolei nokļūstot krievu rokās, pavērtos iespējas krieviem pārvietot spēkus uz Donbasu, aģentūrai LETA norises frontē komentēja Nacionālo bruņoto spēku pārstāvis, kapteinis Jānis Slaidiņš.

    Gadījumā, ja Mariupole pilnībā nokļūtu krievu kontrolē, tad Krievijai atbrīvotos spēki. Veicot reorganizāciju un pārformējot šajā pilsētā cietušās krievu vienības, tās varētu izmantot uzbrukumam valsts ziemeļos un Donbasā. Šādas iespējas pavērtu uzbrukuma tempa uzturēšanu, vērtēja eksperts.

    Slaidiņš skaidroja, ka Krieviju nevar novērtēt par zemu un resursi šai valstij ir pietiekami, ja veic plašāku karavīru mobilizāciju. Vienlaikus nevarot noliegt, ka krieviem ir problēmas ar tehniku, jo šajā jomā bijuši lieli zaudējumi.

    Lai arī Mariupole atrodas starp Donbasu un Krievijas okupēto Krimu, Slaidiņš vērsa uzmanību, ka krieviem jau patlaban ir iespējama sauszemes satiksme starp šiem reģioniem.

    Eksperts arī norādīja, ka Ukrainai acīmredzot nav iespējas pārraut Mariupoles aplenkumu, jo tas prasa lielu spēku koncentrāciju un arī Krievijas armija noteikti rēķinās, ka varētu sekot šāds scenārijs no Ukrainas puses.

    «Tāpat jāsaprot, ka Mariupole ir diezgan tuvu Krievijas robežai, un Krievijai apgādes ķēdes strādā daudz labāk nekā konflikta sākumā pie Kijivas. Krievu rezervju pārsviešana nepieciešamības gadījumā nesagādātu lielas problēmas. Arī apvidus nav tik pateicīgs, jo ir stepe, kas liedz slēpti pievirzīties. Šāds Ukrainas uzbrukums būtu apgrūtinošs un prasītu lielus resursus,» uzsvēra Slaidiņš.

    Tāpat patlaban izskatoties, ka Krievijas armija mēģina ielenkt ukraiņus Donbasā, bet pārsteiguma efekts šajā uzbrukumā nav redzams, jo ukraiņu vienības labi izprot Krievijas darbības, un tā esot priekšrocība Ukrainas pusei.

    Ņemot vērā Krievijas nedienas Melnajā jūrā ar kreisera «Moskva» zaudēšanu, eksperts arī kā mazticamu vērtēja krievu desanta uzbrukumu Odesai. Turklāt, lai veiktu uzbrukumu Odesai, esot jāieņem Mikolajiva, kas ir kā priekšpostenis.

    Eksperts uzskata, ka Krievija gatavojas ilgtermiņa karam, jo iepriekš plānotie panākumi nav gūti, bet Krievija neatdos savas pozīcijas tāpat vien.

    «Tas ir gan iekšpolitiski, gan ārpolitiski svarīgi. Pateikt, ka viss ir beidzies, nu diezin vai Putina režīms uz to ir gatavs. Viņi darīs visu maksimāli. Patlaban izskatās, ka ukraiņi cīnās par mieru un brīvību, bet Krievija cīnās par haosa radīšanu,» uzsvēra eksperts.

    Lai arī presē izskanējis, ka Krievijai nepieciešami kaut kādi panākumi līdz 9.maijam, Slaidiņš atturējās vilkt paralēles ar šo datumu. Krievi nav izpildījuši savus pamatuzdevumus, turklāt ukraiņu vienības jau izjauca viņu plānus kara sākumposmā, vienlaikus iekšpolitiski Krievijai kaut kāda uzvara ir vajadzīga, lai caur propagandas aparātu paskaidrotu saviem pilsoņiem, ka kaut kas sasniegts šajā tā dēvētajā specoperācijā, rezumēja eksperts.

    Jau ziņots, ka Ukrainas spēki pēdējā laikā Mariupolē aizstāv tikai vienu objektu – metalurģisko rūpnīcu «Azovstaļ», kas kļuvusi par Mariupoles aizstāvju pēdējo patvērumu.

    Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien atzina, ka nevar pateikt, kad Mariupole tiks atbloķēta, vienlaikus norādot, ka Ukraina ir gatava jebkādiem apmaiņas variantiem.

    Mariupolē ielenkto jūras kājnieku komandieris sociālajā tīklā «Facebook» trešdien norādījis, ka viņiem šīs varētu būt pēdējās dienas, ja ne stundas, un lūdzis pasaules līderiem palīdzību.

    Tikmēr Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņojis prezidentam Vladimiram Putinam, ka Mariupole ir pārņemta Krievijas spēku kontrolē, lai arī ukraiņu spēki joprojām turpina izrādīt pretestību.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē