• Lietota auto iegāde Latvijā. Ko izvēlamies un kādi ir pircēju ienākumi?

    Auto
    Santa.lv
    Santa.lv
    16. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA / Zane Bitere
    Pēc straujā lietoto auto pieprasījuma un cenu kāpuma pandēmijas laikā, pērn gada otrajā pusē tirgus stabilizējies. Automašīnu cenas vairs nav būtiski kāpušas, un auto tirgotāji ir spējuši nodrošināt piegādes.

    Saskaņā ar Inbank Latvia datiem, vidējā 2023. gadā izsniegtā aizdevuma summa lietota auto iegādei ir bijusi 7500 eiro, kas ir par 12 % vairāk nekā gadu iepriekš. Vidējais aizdevuma termiņš pērn bija 5 gadi un 4 mēneši, savukārt vidējais ikmēneša maksājums – ap 160 eiro.

    «Covid-19 pandēmijas izraisītais automobiļu deficīts radīja lielu lēcienu lietoto auto tirgū – auga gan pieprasījums, gan cenas. 2023. gads ir pēcpandēmijas normalizācijas periods lietoto automobiļu tirgū un bijis daudz mierīgāks. Saskaņā ar automobiļu reģistrāciju datiem, privātpersonu segmentā piedzīvots pat kritums par 7,2 % pirmreizējā lietoto automašīnu reģistrāciju skaitā, salīdzinot ar gadu iepriekš. Populārākās lietotās automašīnu markas pērn bija BMW, Volvo, Volkswagen un Audi,» informē Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs.

    Tirgus stabilizāciju apliecina arī viens no lielākajiem lietotu auto pārdevējiem Baltijas valstīs BRC Autocentrs vadītājs Matīss Mežaks: «2023. gadā otrajā pusē lietoto auto tirgus atgriezās ierastajās sliedēs. Auto piedāvājums bija pietiekams, un uz jaunu spēkratu vairs nebija jāgaida gads un vairāk, līdz ar to lietoto auto tirgus normalizējās. Ja vietējā tirgū izvēlētais auto nebija pieejams, to samērā ātri varējām piegādāt no citas Eiropas valsts.»

    Nepieciešamība pēc līdzfinansējuma aug

    Saskaņā ar BRC Autocentrs apkopoto informāciju, pērn vairs nebija novērojams būtisks cenu kāpums.

    «Ja gada sākumā cenas vēl bija akmenī kaltas, vai pat pieaugošas, tad gada otrajā pusē tās stabilizējās,» saka M. Mežaks. Viņš skaidro, ka cenu ietekmē gan pieprasījums, gan daudz dažādu citu parametru – nobraukums, komplektācija, marka u.c., bet jāņem vērā, ka lietotas automašīnas vērtības kritums ir aptuveni 15 % gadā.

    «Neskatoties uz to, ka privātpersonu segmentā pērn bija novērojams lietotu auto tirgus kritums, pērn Inbank izjutām būtisku intereses kāpumu par finansējumu auto iegādei un gandrīz dubultojām kopējo finansēto summu, kas skaidrojams gan ar mūsu darbības paplašināšanu un vairāku jaunu automašīnu tirdzniecības partneru piesaisti, gan arī ar augošo “Inbank” atpazīstamību tirgū,» stāsta D. Skrinda.

    Vērojama sezonalitāte

    Saskaņā ar bankas datiem auto kredīta pieprasījumā vērojama sezonalitāte. Gada siltākajos mēnešos auto kredītu izsniedz gandrīz uz pusi vairāk nekā gada pašā sākumā un nogalē. Sezonalitāti apstiprina arī Auto asociācijas dati – pērn visvairāk automašīnu privātpersonām reģistrētas pavasara un vasaras mēnešos.

    Visaktīvākais bijis marts, kad reģistrēta 3151 lietota automašīna privātpersonām, iepretī janvārim ar 2341 reģistrētu spēkratu.

    Nemainīgi interesi par auto iegādi vairāk izrādījuši vīrieši, pērn aptuveni divas trešdaļas auto aizdevumu uzņēmums ir izsniedzis vīriešiem un vienu trešdaļu sievietēm.

    Lielākā daļa (72 %) auto kredīta ņēmēju ir vecumā no 26 līdz 55 gadiem. Visbiežāk jeb 34 % gadījumu auto kredītu ņem klienti ar vidējiem ienākumiem no 800 līdz 1200 eiro, bet 23 % ar ienākumiem no 1200 līdz 1600 eiro mēnesī.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē