• Latgales skolās varēs apgūt latgaliešu un lībiešu valodas

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    11. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Izglītības un zinātnes ministrija ir radusi iespēju 2024.gada valsts budžetā nodrošināt finansējumu 132 000 eiro apmērā, lai 46 Latgales reģiona skolas varētu īstenot nodarbības latgaliešu rakstu valodas apguvei.

    Finansējums ir rasts no ministrijas iekšējiem resursiem, veicot apropriācijas pārdali. Finansējums tiks piešķirts arī latgaliešu rakstu valodas nodarbību īstenošanai līdz šī gada beigām.

    Savukārt lībiešu valodas apguvei nākamā gada valsts budžetā ieplānoti 100 000 eiro. Finansējums tiks piešķirts, pamatojoties uz pašvaldības pieprasījumu, noslēdzot vienošanos starp attiecīgo pašvaldību un ministriju.

    Iepriekš ziņots, ka 19 latgaliešu nevalstiskās organizācijas aicinājušas ievērot valsts Satversmē un likumdošanā noteikto, piešķirot pastāvīgu un atsevišķu finansējumu brīvprātīgai latviešu valodas paveida un otras latviešu valodas rakstu tradīcijas – latgaliešu rakstu valodas – apguvei Latgales skolās.

    Organizācijas norāda, ka latgaliešu rakstu valodas kā otras latviešu valodas rakstu tradīcijas apguve stiprina latgaliešu pašapziņu un patriotisma jūtas, identificēšanos ar savu valsti un tautu.

    Patstāvīga finansējuma nodrošināšana latgaliešu rakstu valodas, kuru lielākā daļa sabiedrības, tai skaitā skolēni, nezina, apguvei ir kritiski svarīga Latvijas drošības situācijas stiprināšanai pierobežā. Vēstules autori uzsver, ka latgaliešu rakstu valodas apguve sekmē interesi par Latgales un Latvijas vēsturi, tās kultūras un valodas mantojumu, latgaliešu lomu Latvijas veidošanā, tādējādi mazinot negatīvos stereotipus un stiprinot piederības sajūtu Latvijas un Eiropas kultūras vērtībām.

    Pastāvīga un atsevišķa jeb no pārējiem interešu izglītības priekšmetiem nošķirta finansējuma programma Latgales skolām dotu brīvprātīgu iespēju katrā klašu grupā vienai klasei novadīt vismaz vienu latgaliešu rakstu valodas stundu nedēļā, nevis ieviest skolās obligātu latgaliešu rakstu valodas stundu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē