• Kustība «Dzīvesbiedri»: ECT spriedums par visu ģimeņu aizsardzību ir saistošs arī Latvijai

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    18. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) Lielās Palātas 17.janvāra spriedums, kurš nosaka, ka demokrātiskai valstij Eiropā ir pienākums rūpēties par visām ģimenēm, arī par viendzimuma ģimenēm, ir svarīgs arī Latvijai, jo visi ECT spriedumi tai ir saistoši, aģentūrai LETA uzsver kustības «Dzīvesbiedri» vadītājs Kaspars Zālītis.

    ECT izskatīja lietu «Fedotova un citi pret Krieviju». Ar 14 balsīm par un ar trīs balsīm pret ECT Lielā Palāta lēma, ka Krievija pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību Konvencijas 8.pantu, nenodrošinot viendzimuma pāru ģimeņu tiesisko atzīšanu un aizsardzību.

    Zvērināts advokāts, kustības «Dzīvesbiedri» pārstāvis Lauris Liepa norāda, ka ECT pieņēma vēsturisku spriedumu lietā pret Krieviju. Spriedumā Fedotova un citi pret Krieviju ECT konstatēja skaidru un acīmredzamu tendenci Eiropā – aizvien vairāk valstu atzīst viendzimuma partneru ģimenes, ļaujot partneriem slēgt laulību vai citādāk reģistrēt attiecības.

    Tiesā uzsver, ka pienācīgs regulējums ir ieviests lielākajā daļā Eiropas Padomes valstu, kas parakstījušas Eiropas Cilvēktiesību konvenciju. Tiesa atzīst, ka konvencijas 8.pants uzliek tās dalībvalstīm pienākumu nodrošināt tiesisku regulējumu viendzimuma partneru atzīšanai un aizsardzībai. Tas ir tiešs un nepārprotams signāls arī Latvijai, norāda advokāts.

    Liepa uzskata, ka Saeimai pēc iespējas ātrāk ir jāpieņem ilgi gaidītais Civilās savienības likums, kas nodrošinātu viendzimuma partneru ģimeņu tiesisko reģistrāciju un personisko, ekonomisko un sociālo tiesību aizsardzību.

    «Pēc ECT sprieduma likumdevēja kavēšanās nozīmēs tikai vienu – mēs paliksim vienā līgā ar Krieviju un tai līdzīgām iekārtām, kas spītīgi turpina liegt pamattiesības visām ģimenēm,» uzsver Liepa.

    Zvērināta advokāte, kustības «Dzīvesbiedri» pārstāve Jūlija Jerņeva norāda, ka pieņemtais spriedums vēlreiz skaidri norāda, ka demokrātiskai valstij Eiropā ir pienākums rūpēties par visām ģimenēm, arī par viendzimuma ģimenēm.

    Tas nozīmē pienākumu nodrošināt reālu šo ģimeņu atzīšanu un adekvātu tiesisku aizsardzību. Turklāt tiesa vēlreiz atgādināja, ka pienākums aizsargāt visas ģimenes ir spēkā arī tad, ja daļa vai pat lielāka daļa sabiedrības noteiktas ģimenes neatbalsta.

    Lai arī spriedums ir vērsts pret Krieviju, šis ir ārkārtīgi nozīmīgs spriedums arī Latvijai, uzsver Zālītis, papildinot, ka Latvijai ECT spriedumi ir saistoši, lai arī tai ir izvēles brīvība, kā piemērot spriedumu, tā vairs nevar izvēlēties, vai to darīt, bet pašlaik jautājums ir, kad tas notiks.

    Pašlaik par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību savu vārdu ir teikušas Administratīvās tiesas, Augstākā tiesa, Satversmes tiesa un arī ECT.

    2021.gada 10.decembrī Augstākā tiesa pieņēma spriedumu lietā, kurā tika noteikts, ka viendzimuma partnerattiecības jāreģistrē kā civilstāvoklis, kā arī noteica, ka viendzimuma partnerattiecības var tikt atzītas par ģimeni. Spriedumā tika atcelts iepriekšējais Rīgas Administratīvās apgabaltiesas spriedums un lieta nodota atkārtotai izskatīšanai.

    Pašlaik administratīvās tiesas ceļā atzīta jau 31 viendzimuma pāru ģimene. Vienlaikus šis ir jāuzskata par tiesu īstenotu pagaidu mehānismu, un tas neatbrīvo Latvijas valsti no tās pozitīvā pienākuma nodrošināt viendzimuma pāru tiesisku atzīšanu un aizsardzību, uzsver Zālītis.

    Lietā «Fedotova un citi pret Krieviju» iesaistītas trīs Krievijas pilsoņu viendzimuma pāru ģimenes, kuras 2009.gadā un 2013.gadā iesniedza prasībās Krievijas Administratīvajās tiesās saistībā ar dzimtsarakstu biroju atteikumu reģistrēt šo pāru laulības. Visas prasības tika noraidītas Krievijas pilsētu tiesās, un noraidītas arī pārsūdzībās reģionu tiesās.

    Pāri savas prasības ECT iesniedza 2010. un 2014 gadā. Savukārt 2021.gada 13.jūlijā ECT Tiesu palāta lēma visas trīs lietas apvienot un gala rezultātā secināja, ka noticis ECT 8.panta pārkāpums, kas nodrošina ikviena tiesības uz savas privātās un ģimenes dzīves aizsardzību. Krievija šo spriedumu pārsūdzēja tiesas Lielajā palātā.

    Pērnā gada 16.martā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Eiropas Padomes Ministru komiteja lēma par Krievijas izslēgšanu no Eiropas Padomes. Taču ECT spriedumā norādīts ka, tā kā Krievija bija Eiropas Padomes dalībvalsts prasības iesniegšanas laikā, tiesas spriedums tai ir saistošs.

    Jau vēstīts, ka, Saeimai nespējot pieņemt Civilās savienības likumu, kustība «Dzīvesbiedri» pērnā gada nogalē platformā «ManaBalss.lv» uzsāka parakstu vākšanu iniciatīvai «Sargāsim visas ģimenes», parakstu slieksni palielinot līdz 25 000 parakstu. Šobrīd savākti ir jau gandrīz 12 000 parakstu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē