• Ķīnas brauciens arī Kiršteinam beidzies bēdīgi. Viņu izslēdz no Nacionālās apvienības

    Saeima
    Estere Jansone
    25. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Edijs Pālens / LETA
    Pēc daudz aprunātā Saiemas deputātu delegācijas brauciena uz Ķīnu no partijas «Nacionālā apvienība» izslēgts Aleksandrs Kiršteins.

    Vēl pagājušajā nedēļā vesela Saiemas deputātu delegācija ar partijas «Latvija pirmajā vietā» deputātu Aināru Šleseru priekšgalā viesojās Ķīnā, kur apmeklēja dažādus pasākumus, tikās ar sadarbības partneriem un devās ekskursijās. Taču uzreiz pēc brauciena no frakcijas «Stabilitātei!» izslēgta viena no Saeimas «ekskursantēm» – Viktorija Pleškāne. Šodien šim piemēram sekojusi arī frakcija «Nacionālā Apvienība».

    Partijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars publiski dalījies ar paziņojumu, ka no šodienas Aleksanrds Kiršteins nav «Nacionālā Apvienība» biedrs.

    «Pēc vakardienas sarunas frakcijas sēdē bija skaidrs, ka ceļi vienas partijas ietvaros šķirsies. Par to, vai kāda sadarbība iespējama Saeimas līmenī, mēs runāsim. Tas nav šodienas jautājums,» sacīja NA līderis.

    Kiršteins skaidro, ka viņam ir «atšķirīgi uzskati par šo valdību un iespējamo darbošanos koalīcijā, ja kaut kas mainās un NA aicina atpakaļ», proti, par partijas stratēģiskajiem uzstādījumiem, viedokli un attieksmi pret Zaļo kursu un partiju «Vienotība». Kiršteins žurnālistiem noliedza, ka lēmums par izstāšanos no partijas ir saistīts ar neseno braucienu uz Ķīnu. 

    Savukārt pēc Dzintara teiktā, sadarbības grūtības ar Kiršteinu partijai bijušas ilgstoši.

    Lēmumu par turpmākas sadarbības pārtraukšanu ietekmējis arī deputāta nesenais brauciens uz Ķīnu.

    Viņš atzīmēja, ka NA nostāja nav pret Ķīnu vai pret diplomātisku attiecību uzturēšanu ar to, taču ārpolitika būtu jāveido «vienoti un saskaņoti».

    «Kiršteina reakcija uz šo situāciju, tiekoties ar frakciju pēc atgriešanās [no brauciena], un Edmunda Teirumnieka [rīcība] bija ļoti atšķirīgas,» sacīja Dzintars, apliecinot, ka ar Teirumnieku sadarbība netiks pārtraukta.

    Jau vēstīts, ka pagājušās nedēļas komandējumā uz Ķīnu devušies «Latvija pirmajā vietā» deputāti Ainārs un Ričards Šleseri, Ramona Petraviča, Linda Liepiņa un Kristaps Krištopans. Tāpat braucienā pievienojušies partijas «Stabilitāte» biedre Viktorija Pleškāne un «Nacionālā apvienība» biedri Edmunds Teirumnieks un kādreizējais Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins. 

    Saeimas deputātu brauciens Saiemas prezidijā nav bijis apstiprināts kā komandējums. 15. janvārī Saeimas sekretāra biedrs Jānis Grasbergs (NA) «Panorāmai» norādīja, ka Šlesera lūgumu brauciena dēļ attaisnot grupas neierašanos uz Saeimas sēdi atbilstoši Saeimas kārtības rullim nevarēs.

    Frakcijām būs jāraksta atsevišķi pieprasījumi. Un, iespējams, Nacionālā apvienība savu partijas biedru došanos uz Ķīnu neatbalstīs. Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) paziņojis, ka sakarā ar deputātu braucienu tiks veika padziļināta informācijas izpēte.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē