• Kad saņemsim hipotekārā kredīta procentu kompensācijas?

    Hipotēkārais kredīts
    Ziņu aģentūra LETA
    12. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Dean Drobot / Shutterstock
    Valsts ieņēmumu dienests (VID) piektdien ir sācis hipotekārā kredīta procentu kompensācijas izmaksas, un jau ir veikti 842 maksājumi par kopējo summu 179 726,37 eiro, aģentūrai LETA pavēstīja VID pārstāvji.

    Izmaksas tiek veiktas saskaņā ar sarakstiem, ko līdz 10.aprīlim VID iesniedza kredītiestādes. Kompensācijas tiks izmaksātas pakāpeniski līdz 30.aprīlim.

    Par šo gadu naudu savā kontā hipotekāro kredītu ņēmēji saņems četras reizes – aprīlī, jūlijā, oktobrī un janvārī.

    VID pārstāvji skaidro, ka process ir automatizēts un cilvēkiem, kam pienākas kompensācijas, pašiem nekas nav jādara, tādēļ VID īpaši aicina uzmanīties no krāpniekiem, kuri, uzdodoties par VID vai kredītiestādi, mēģina izmānīt personas datus un finanšu līdzekļus. 

    Visu informāciju, kas ir nepieciešama kompensāciju izmaksai, VID saņem no kredītiestādēm, kas iedzīvotājiem izsniegušas hipotekāros kredītus. Tādēļ VID neaicinās iedzīvotājus «klikšķināt uz saites», «apliecināt savu identitāti», «Skenēt QR kodu un izmantot pagaidu paroli», «sūtīt savu konta numuru», «nosaukt paroli» un tamlīdzīgi, šādi rīkoties aicina krāpnieki.

    Jau ziņots, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 11.aprīlī atbalstīja apropriācijas palielināšanu Finanšu ministrijas (FM) budžetā par 48,44 miljoniem eiro, lai VID pirmajā pusgadā varētu veikt hipotekāro kredītņēmēju aizsardzības nodevas izmaksas.

    Kompensācija 30% par pirmā ceturkšņa kredītprocentu maksājumiem jāizmaksā līdz 30.aprīlim un tā pienāksies par hipotekārā kredīta līgumu, kas noslēgts līdz 2023.gada 31.oktobrim, bet hipotekārā kredīta atlikums nedrīkst pārsniegt 250 000 eiro. Gadījumā, ja būs radusies kāda tehniska kļūda, cilvēkiem sākumā jāvēršas savā bankā un, ja banka teiks, ka tā no savas puses visu izdarījusi, tad jāvēršas VID, skaidroja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

    Atbilstoši hipotekāro kredītu ņēmēju aizsardzības nodevas maksātāju aprēķiniem par 2024.gada pirmo ceturksni valsts pamatbudžeta ieņēmumu kontā šī nodeva iemaksāta 24,24 miljonu eiro apmērā.

    Ņemot vērā veiktās nodevas iemaksas par pirmo ceturksni, valsts budžeta ieņēmumu palielinājums par 2024.gada pirmo pusgadu prognozējams 48 435 800 eiro apmērā.

    Pērn decembrī tika pieņemti grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (PTAL) par hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu ar mērķi kompensēt kredītu procentus hipotekāro kredītu ņēmējiem mājokļa iegādei vai būvniecībai nolūkā aizsargāt sabiedrības labklājību, ņemot vērā EURIBOR likmes kāpuma un inflācijas rezultātā pieaugušo kredīta maksājumu un patēriņa cenu radīto būtisko izmaksu slogu mājsaimniecībām.

    Atbilstoši PTAL Latvijā reģistrētas kredītiestādes un kapitālsabiedrības, kuras saņēmušas licenci patērētāja kreditēšanas pakalpojuma sniegšanai, kā arī citu valstu kredītiestāžu un kapitālsabiedrību, kuras saņēmušas licenci patērētāja kreditēšanas pakalpojuma sniegšanai, pastāvīgās pārstāvniecības (filiāles) Latvijā, par katru kalendāra gada ceturksni valsts pamatbudžeta speciāli šim nolūkam izveidotā ieņēmumu kontā maksā hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu. Nodevas administrēšanu nodrošina VID.

    Nodevas maksātājam ir pienākums katram atbilstīgajam hipotekārā kredīta ņēmējam aprēķināt kredītu procentu kompensāciju un iesniegt VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā informāciju par katru atbilstīgo hipotekārā kredīta ņēmēju.

    PTAL paredz uzdevumu VID no hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevas ieņēmumiem izmaksāt kredītu procentu kompensācijas uz nodevas maksātāja norādīto konkrētā hipotekārā kredīta ņēmēja maksājumu kontu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē