• Jaunās cenas nepārsēdinās no auto uz vilcienu! Ļaudis satrauc dārgās biļetes

    Pasažieru vilciens
    Estere Jansone
    4. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Edijs Pālens / LETA
    Aprīlis Latvijā nācis ar jaunām vilcienu un reģionālo autobusu biļešu cenām. Tiesa, par tām neviens nepriecājas. Vairums pasažieru lēš, ka drīzumā ar savu auto braukt būšot izdevīgāk.

    Autotransporta direkcijas (ATD) pārstāvji aprīlī nāca klajā ar paziņojumu – stājas spēkā jauni vilcienu un autobusu tarifi un biļešu veidi. Turklāt laika gaitā cenas tikai augs. Pērn decembrī Sabiedriskā transporta padome apstiprināja jaunu reģionālā sabiedriskā transporta biļešu un tarifu sistēmu, kura stāsies spēkā pakāpeniski no šā gada aprīļa līdz 2025.gada vidum.

    Cenas cels vēl un mainīs paradumus

    Jaunajā tarifu sistēmā saglabāsies minimālās maksas princips, taču, lai šo tarifu salāgotu ar pilsētu sabiedriskā transporta sistēmām, noteiks minimālo braukšanas maksu, tostarp Rīgā tā būs 1,5 eiro, citās pilsētās – viens eiro, bet ārpus pilsētām – 70 centi. Vēl pasažieru pārvadātāju uzņēmumi nolēmuši mainīt iedzīvotāju biļešu pirkšanas paradumus.

    Elektroniski iegādātās biļetes mobilajās lietotnēs un internetā būs lētākas nekā pie kases vai vadītāja.

    Maksa par braucienu ar vilcienu maršrutā Rīga-Liepāja iepriekš bija 7,4 eiro, bet turpmāk būs 8,9 eiro, kamēr maksa par braucienu ar autobusu šajā maršrutā bija 8,65 eiro, bet turpmāk būs 10,4 eiro. Maršrutā Rīga-Sigulda vilciena biļetes cena bija 2,1 eiro, bet turpmāk tā būs 2,5 eiro, savukārt brauciens ar vilcienu maršrutā Rīga-Madona iepriekš maksāja 5,45 eiro, bet tagad jau 6,5 eiro.

    Daudzi jaunās cenas vērtē kā neizdevušos 1. aprīļa joku. Sociālajos tīklos aizsāka asas diskusijas. Kamēr vieni vaino negausīgos Latvijas pasažieru pārvadāšanas uzņēmumus, citi lēš, ka drīzumā personīgais auto būšot izdevīgāks nekā sabiedriskais transports.

    Ģimenēm lētāk ar auto

    Sociālā tīkla «X» lietotāja Dace norāda, ka vilciena cena bērnam neatšķiras no pieaugušā. Viņa raksta, ka brauciens no Rīgas uz Ogri un atpakaļ ģimenei ar diviem maziem bērniem izmaksājis 16 eiro. Sieviete min, ka brauciens ar savu automašīnu ģimenei būtu izmaksājis lētāk un atzīmē, ka šāda cenu politika noteikti «nepārsēdinās cilvēkus no personīgās mašīnas uz vilcienu».

    Arī citi ļaudis min, ka vilcienu biļešu cena nav pakāpusies tikai «nedaudz», kā solījis A/S «Pasažieru Vilciens». Piemēram, ja iepriekš populārais maršruts Rīga-Vecāķi pasašierim izmaksāja 88 centus, tad tagad tas maksā jau 1,47 eiro, kas ir par 40% dārgāk.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē