• EP dod zaļo gaismu ES digitālajam Covid-19 sertifikātam

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    9. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Marco Verch Professional Photographer
    Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien noslēdza likumdošanas darbu saistībā ar Eiropas Savienības (ES) digitālā Covid sertifikāta ieviešanu, lai atjaunotu tūrismu un Eiropas ekonomikas atveseļošanos, informē EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

    Jaunā sertifikāta noteikumus, kas attiecas uz ES pilsoņiem, EP apstiprināja ar 546 balsīm par, 93 pret un 51 atturoties. Savukārt ar 553 balsīm par, 91 pret un 41 deputātam atturoties apstiprināti noteikumi trešo valstu valstspiederīgajiem.

    Sertifikātu izsniegs valsts iestādes, tas būs bez maksas un pieejams papīra vai digitālā formātā. Dokuments apliecinās, ka persona ir vakcinēta pret Covid-19, tai nesen ir negatīvs testa rezultāts vai arī, ka tā ir atveseļojusies pēc infekcijas. Praksē tie būs trīs atšķirīgi sertifikāti. Tie būs savietojami un verificējami visā ES, īpaši noteikumi novērsīs arī krāpšanu un viltošanu.

    Sistēma tiks piemērota no 1. jūlija, un tā darbosies 12 mēnešus. Sertifikāts nebūs brīvas pārvietošanās priekšnosacījums, un tas netiks uzskatīts par ceļošanas dokumentu.

    Pēc Krastiņa paustā, likumdevēju sarunās EP deputāti panāca vienošanos, ka ES valstis nedrīkstēs noteikt papildu ceļošanas ierobežojumus sertifikātu īpašniekiem, piemēram, karantīnu, pašizolāciju vai testēšanu, ja vien tas nebūs nepieciešami un samērīgi sabiedrības veselības aizsardzībai.

    Savukārt, lemjot par labu papildu ierobežojumiem, būs jāņem vērā zinātniskie pierādījumi, «ieskaitot epidemioloģiskos datus, ko publicējis Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs». Par pasākumiem citām dalībvalstīm un Eiropas Komisijai (EK) būs jāpaziņo 48 stundas iepriekš, un sabiedrībai par to būtu jāuzzina 24 stundas iepriekš.

    ES valstis tiek mudinātas nodrošināt, ka testēšana ir viegli pieejama un par samērīgu cenu. Pēc EP pieprasījuma EK apsolīja piesaistīt 100 miljonus eiro no Ārkārtas atbalsta instrumenta, lai dalībvalstis varētu iegādāties testus un sākt izsniegt digitālos Covi19 testa sertifikātus.

    Paredzēts, ka visām ES dalībvalstīm būs jāatzīst vakcinācijas sertifikāti, kas izsniegti citā dalībvalstī, attiecībā uz vakcīnām, ko atļāvusi Eiropas Zāļu aģentūra. Dalībvalstu ziņā būs izlemt, vai tās atzīst arī vakcīnas, kas atļautas saskaņā ar nacionālajām autorizācijas procedūrām, vai vakcīnas, kuras ārkārtas lietošanai ir uzskaitījusi Pasaules Veselības organizācija (PVO).

    Tāpat visi personas dati būs jāapstrādā saskaņā ar Vispārīgo datu aizsardzības regulu. Sertifikāti tiks pārbaudīti bezsaistē, un personas dati netiks saglabāti.

    Krastiņš atzīmēja, ka teksts tagad būs oficiāli jāpieņem ES Padomei un jāpublicē Oficiālajā Vēstnesī, lai tas stātos spēkā no 1.jūlija.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē