• Eiropas jauno zinātnieku konkurss 2025.gadā notiks Latvijā

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    18. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Latvijai 2025.gadā uzticēts organizēt Eiropas jauno zinātnieku konkursu (EUCYS).

    Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītāja Liene Voroņenko sacīja, ka pēdējo septiņu gadu laikā ir izveidotas jaunas iespējas Latvijas skolēnu līdzdalībai zinātniskās pētniecības darbībā, un «EUCYS 2025» organizēšana Latvijā ir «milzīgs panākums» skolotāju – zinātniskās pētniecības darbu (ZPD) vadītāju atbalstītajam darbam.

    Viņa sacīja, ka «milzīgu jaunu vērtību» ir veidojusi Latvijas augstskolu līdzdalību, ar kā palīdzību reģionu ZPD konferences kopš 2017.gada notikušas Latvijas Universitātē, Latvijas Lauksaimniecības universitātē, Daugavpils Universitātē, Liepājas Universitātē un Vidzemes Augstskolā, savukārt Rīgas Tehniskā universitāte bijusi arī valsts konferenču atbalstītāja.

    EUCYS ir nozīmīgākais jauno zinātnieku konkurss Eiropas Savienībā, ko Eiropas Komisija izveidoja 1989.gadā, un katru gadu tas pulcē labākos jaunos zinātniekus vecumā no 14 līdz 20 gadiem.

    Konkursa mērķis ir attīstīt sadarbību un pieredzes apmaiņu starp jaunajiem zinātniekiem. Konkurss ir ikgadēja Eiropas skolēnu labāko zinātnisko sasniegumu skate.

    VISC sacīja, ka EUCYS sniedz dalībniekiem iespēju salīdzināt sevi ar labākajiem vienaudžiem Eiropas līmenī. Tāpat jaunajiem zinātniekiem ir iespēja satikt citus cilvēkus ar līdzīgām interesēm, kā arī iepazīties ar dažiem no Eiropas izcilākajiem zinātniekiem. Tādējādi tiek attīstīta jauniešu piesaiste karjerai zinātnē un tehnoloģijās.

    EUCYS katru gadu notiek citā Eiropas valstī. Šogad tas notika Briselē, kur Latvijas komandas pārstāvis Iļja Niks Stoligvo no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas ar pētījumu «Halkopirītu režģa parametru empīriska prognozēšana no ietverto elementu ķīmiskajām īpašībām» ieguva pētniecības centra ESRF (European Synchrotron Radiation Facility) specbalvu. No Latvijas piedalījās arī RTU Inženierzinātņu vidusskolas skolēns Patriks Gustavs Rinkevičs ar darbu «Ciklisku kustību atveidošana ar mehāniskajiem savienojumiem, izmantojot ģenētisko algoritmu».

    Kopumā šī gada jauno zinātnieku konkursā piedalījās 136 daudzsološi jaunie zinātnieki vecumā no 14 līdz 20 gadiem, pārstāvot 36 pasaules valstis.

    Nākamgad konkurss tiks organizēts Katovicē, Polijā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē