• Apciemo skaistākos dārzus Igaunijā!

    Igaunija
    Gunta Šenberga
    Gunta Šenberga
    7. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No publicitātes materiāliem
    Kad liela daļa pasaules ir aizslēgta un atslēga nolauzta, ir īstais laiks un brīnišķīga iespēja apciemot tuvākos kaimiņus un smelties iedvesmu un idejas viņu skaistākajos dārzos. Dodamies uz Igauniju!

    Lepiku-Mardi kolekcijas dārzs

    26 km no Pērnavas Tallinas virzienā.

    +372 53406785

    • No maija līdz septembrim.
    • Iepriekš jāpiesakās.
    • Maksa – 30 eiro stundā (vienam apmeklētājam vai ģimenei), lielākām grupām – 5 eiro no cilvēka.
    • Var sazināties angļu un krievu valodā, laikus brīdinot, saimniece aicina talkā kaimiņu, kurš runā latviski.
    • Pārdod stādus.

    Lai gan dārzs sākts veidot ne pārāk sen – tikai 2005. gadā –, tagad tajā jau ir Igaunijas lielākā privātā augu kolekcija ar aptuveni 6000 augu dažādībām no visas pasaules, pat Japānas. Kolekcija arvien tiek papildināta, un, pārdodot pašas audzētus stādus, saimniece cenšas noturēt līdzsvaru starp izdevumiem kolekcijas veidošanai un ienākumiem no dārza.

    Kolekcijas augi – sākot no sīkas ziemcietes, kas jāpēta ar lupu, līdz dārza lepnumam un simbolam – 200–300 gadu vecam ozolam, kura vainaga diametrs ir ap 30 metru. Tā kā ozols audzis klajā vietā, tam izveidojusies ļoti skaista, plaša un kupla lapotne, kādu reti var redzēt. Lielai daļai augu pieliktas etiķetes ne tikai ar nosaukumu, bet arī pirkšanas vietu – nereti Latviju – un stādīšanas gadu. Aptuveni 3 hektāru plašo dārzu plānojusi pati saimniece Vīvi Lepika un kopj ģimene, jo svešs ravētājs augu bagātībā nemaz nespētu orientēties. Tāpēc dārzs nav pārlieku izlaizīts.

    Tammes zālīšu dārzs

    17 km no Pērnavas Hāpsalu/Virtsu virzienā.

    +372 56253075

    • No maija līdz septembrim darba dienās no pulksten 9 līdz 15.
    • Individuāliem apmeklētājiem un bērniem bez maksas. Ekskursija saimnieces pavadībā – 7 eiro.
    • Angļu un krievu valoda.
    • Pārdod stādus.

    Viena no lielākajām garšaugu, aromātisko un ārstniecisko augu kolekcijām Igaunijā – ap 500 dažādību. Dārzam piešķirta kvalitātes zīme Ehtne ja Huvitav Eesti jeb Dabīga un interesanta Igaunija.

    2001. gadā saimniece Heli pārcēlās dzīvot uz savu vecvecāku lauku sētu. Sāka audzēt zemenes un iekopt dārzu, bet drīz vien aizrāvās ar garšaugiem, aromātiskajiem un ārstniecības augiem. Atšķirībā no košumdārziem, ko atļauts izbaudīt tikai ar acīm, Heli aicina augus gan paglaudīt, gan nogaršot to lapiņas un priecājas par pārsteigumu, ko sagādā, piemēram, kristālu pusdienziedes (Mesembryanthemum crystallinum) sāļums. Veikaliņā var iegādāties pašu gatavotu produkciju, piemēram, marinātus čili – asie pipariņi ir vēl viena saimnieces kaislība –, eļļu un ievārījumus ar garšaugiem, neparastas zāļu tējas…

    Ristē (Ristee) lauku sētas dārzs

    10 km no Vīlandes Rūjienas virzienā.

    +372 55661092   

    • Apmeklējums iepriekš jāpiesaka.
    • Saimniece runā tikai igauniski, bet kad gan valoda bijusi šķērslis īstiem dārza draugiem?!
    • Ieejas maksa – 5 eiro no cilvēka.
    • Pārdod stādus.

    Sens lauku sētas dārzs. Ristē saimniecība pastāv kopš 1932. gada, un no tā laika saglabājušies vēl daži peoniju ceri un jasmīnu krūmi. Daiļdārza veidošana sākta 2000. gadā, un, līdzīgi kā daudzās Latvijas lauku sētās, ceriņu rinda un vecās ābeles aizvāktas, bet vietā ierīkotas puķu dobes un sastādīti eksotiskāki koki un krūmi, kopumā ap 300 koku un krūmu un 1200 ziemciešu dažādību.

    Lai 1,5 ha lielo dārzu pienācīgi iekārtotu, saimniece Karīna pat izmācījusies ainavu projektēšanu Lūas (Luua) mežsaimniecības skolā. Dārza īpašais skaistums ir sausā jeb akmens upe. Akmeņi upei savākti tuvējos laukos, bet starp tiem plūst saulrieteņu, mūždzīvju un citu sukulentu stādījumi, liecinot, ka tie var būt ne tikai pieticīga kapu rota, bet krāšņi un neparasti izskatās arī dārzā.

    Kaevandi daiļdārzs

    Atrodas aptuveni 15 km no Vīlandes ziemeļrietumu virzienā.

    +372 5284655

    • Apmeklējums iepriekš jāpiesaka.
    • Krievu valoda.
    • Ieejas maksa – 5 eiro, ekskursija saimnieces pavadībā – pēc vienošanās.
    • Nopērkami stādi.

    Dārza saimnieki ir zemnieki un nodarbojas ar labības audzēšanu. Dārzs sākumā bija tikai saimnieces Anu Nurmsalu aizraušanās, bet tagad aizņem divus hektārus un kļuvis par pilntiesīgu saimniecības daļu, kas ja ne pelna, tad vismaz cenšas sevi atpelnīt.

    Nelielās siltumnīcās audzē stādus pārdošanai, un dārza saimnieciskā daļa nav nodalīta no pārējās.  Dārzā ienākot, pirmā sagaida peoniju kolekcija – vairāk nekā 100 šķirņu, daudzas no tām iegādātas Latvijas Madarās. Un turpat līdzās stādu laukums, tiesa, podi sakārtoti ļoti kārtīgās rindās uz melnā seguma, un vasarā arī tas izskatās kā krāšņi ziedoša dobe.

    Ir arī ap 120 šķirņu hostu un 250 šķirņu flokšu kolekcija, nostalģiskā dobe ar lauztajām sirdīm, lupīnām un citām vienkāršām puķēm un dāvanu dobe, kur stāda to, kas dārzā vēl nav atradis savu īsto vietu. Lai gan dārzs ir rūpīgi kopts un skaists, tomēr pēc ciemošanās Palusalu dārzā saimniece Anu saukusi vīru ar buldozeru – lai stumj visu prom. Par laimi, neaizstūma, un 2019. gadā saimniecība saņēmusi Igaunijas prezidenta balvu Skaistākā Igaunijas sēta.

    Tartu Universitātes Botāniskais dārzs

    Lai 38, Tartu.

    +372 7376180

    • Ieeja dārza brīvdabas daļā – bez maksas, siltumnīcās – 3 eiro.
    • Ekskursijas krievu valodā – 25 eiro, angļu vai vācu valodā – 45 eiro.

    Dārzs izveidots un savā tagadējā vietā pašā pilsētas centrā atrodas jau vairāk nekā 200 gadu. Par to rūpējas 50 darbinieku, desmit no viņiem – dārznieki. Lai gan dārzs ir neliels, tikai 3,5 hektāri, tas ir sugām bagāts – ap 10 000.

    Paši igauņi teic, ka Tallinas Botāniskais dārzs ir ainavu dārzs, turpretī Tartu – kolekcijas. Tajā gandrīz nemaz nav tukšu vietu, zālienu, taču arī kolekcijas sakārtotas ne tikai gudri, bet arī skaisti. To ir vairāk nekā 20.

    Piemēram, no aptuveni pusotra tūkstoša savvaļas augu, kas Igaunijā vispār ir, dārzā aplūkojama apmēram puse – skaistās dobēs un augu sabiedrībās. Saulainākajos nostūros – daļa no igauņu peoniju guru Suleva Savisāra kolekcijas (tieši no viņa savas pirmās modernās peonijas savulaik saņēma gan mūsu Aldonis Vēriņš, gan Jānis Rukšāns) un rozārijs. Centra amfiteātrī – alpinārijs, tam apkārt – ēnas un purva, viršu, ziemciešu, garšaugu un citi dārzi. Daudz soliņu un atpūtas vietu – no romantiskas lapenes uz dīķa salas līdz robustiem un ļoti izturīgiem soliņiem, kas sakrauti no akmeņiem pēc gabiona principa.

    Palusalu paraugdārzs

    Atrodas pie Repinas (Räpina), ap 60 km uz dienvidaustrumiem no Tartu (apmēram tikpat tālu no Apes).

    +372 53324188

    • Apmeklējums iepriekš jāpiesaka.
    • Angļu, krievu, vācu valoda.
    • Ieejas maksa – 6,50 eiro, ekskursija gida pavadībā – 50 eiro, un, ja dārzs ir patiesa kaislība, šie būs tiešām labi ieguldīti eiro.
    • Iespēja iegādāties stādus.

    Palusalu ģimenes dārzs ir aptuveni divus hektārus plašs un nav visai sens, lai gan izskatās, ka ir. Tā veidošana sākta tikai 2004. gadā. Vairāk nekā pusi no teritorijas aizņem angļu stila ziemciešu dobes – plašas, blīvā, bagātīgā, jauktā stādījumā, kurās ir ap 2000 augu sugu un šķirņu. Taču šajā dārzā svarīgākais noteikti nav CIK, bet gan KĀ.

    Dārzs ir ļoti rūpīgi kopts – kārtīgi izravētas, ar perfektām, asi nogrieztām apmalītēm, kuru ir apmēram divi kilometri. Tā kā dārza saimniece Rēta Palusalu ir slavenās Repinas dārzkopības skolas (igauņu Bulduri) skolotāja un dārzā mācās un praktizējas arī skolas audzēkņi, tiek izmēģināti dažādi paņēmieni, lai dārzs būtu pēc iespējas vieglāk kopjams.

    Tā kā dārza jaunās saimnieces Marias vīrs ir vācietis Falks Dāvids un arī viņa pati pēc ainavu arhitektūras studijām Tartu mācības turpinājusi Vīnē un vairākus gadus strādājusi vīratēva dārzu uzņēmumā Vācijā, Palusalu mājaslapas otrā valoda nav ne krievu, ne angļu, bet gan vācu, un tajā pieejams pat bezmaksas dārza mācību kurss vācu valodā. 

    Mikko sirsnīgais dārzs

    Apmēram 20 kilometru no Veru Tartu virzienā.

    +372 53540053

    • Iepriekš jāpiesakās.
    • Ieejas maksa – 5 eiro, iekļauta ekskursija gida (saimnieces vai saimnieka) vadībā.
    • Angļu, krievu, zviedru valoda.
    • Iespējams iegādāties stādus.
    • Veikaliņš ar pašas saimnieces un citu amatnieku darinājumiem.
    • Iepriekš sazinoties, iespējams pasūtīt arī ēdienu – saimnieces gardās kūkas un zupu –, kā arī naktsmājas.

    Lai gan arī šis dārzs ir aptuveni 2 hektārus liels, plašumu nevar just – tas atrodas paugurainā vietā, turklāt ar daudzām jaunām un vecām ēkām, dīķi, strautu, tāpēc dārzā ir daudz intīmu un noslēpumainu stūrīšu. Tam negribas izskriet cauri, bet gan pasēdēt un padzīvoties. Ļoti skaists ir arī nelielais sakņu dārzs, turklāt bagāts ar praktiskiem risinājumiem, ko gribas tūlīt pat nošpikot.

    Kur meklēt informāciju

    Informācija – karte, apraksts, fotogrāfijas – latviešu valodā par šiem un citiem Igaunijas dārziem, ko iespējams apciemot, atrodama Latvijas un Igaunijas pārrobežu projekta Dārza pērles mājaslapā www.gardenpearls.eu .

    Ņem vērā!

    Privātie dārzi aplūkojami no maija līdz septembrim vai oktobrim, Tartu Universitātes Botāniskais dārzs – visu gadu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē