• 1. septembrī sāksies aļņu un staltbriežu buļļu medību sezona

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra STATION
    31. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Aivars Gulbis/redzet.eu
    Latvijā piektdien, 1.septembrī, sāksies aļņu un staltbriežu buļļu medību sezona, informēja Iveta Pavziniuka, Valsts meža dienesta (VMD) sabiedrisko attiecību speciāliste.

    Dienestā norāda, ka 2023./2024.gada medību sezonā atļauts nomedīt 6555 aļņus un 32 324 staltbriežus.

    Aļņus būs atļauts medīt līdz 31.decembrim, pieaugušos staltbriežu buļļus – līdz 15.februārim, bet līdz divus gadus vecus staltbriežu buļļus – līdz medību sezonas noslēgumam 31.martā.

    VMD pārstāve I. Pavziniuka atgādina, ka līdz dzinējmedību sezonas sākumam 1.oktobrī aļņus atļauts medīt tikai gaides medībās.

    VMD dati liecina, ka Latvijā pašlaik ir apmēram 19 000 aļņu, bet dzīvnieku skaits valstī samazinās. Iepriekšējā medību sezonā tika nomedīti 6110 aļņu jeb 78% no pieļaujamā nomedīšanas skaita.

    Tāpat VMD pārstāve atgādina – lai mazinātu staltbriežu nodarītos postījumus lauksaimniecības un mežsaimniecības kultūrām, līdz divus gadus vecu staltbriežu buļļu medības ir atļautas no 15.augusta līdz medību sezonas noslēgumam 31.martā. Šādus dzīvniekus atļauts medīt, izmantojot arī staltbriežu govs medību atļauju.

    VMD norāda, ka staltbriežu govis atļauts medīt līdz 31.janvārim, bet teļus – līdz 31.martam.

    Pēc VMD vēstītā, Latvijā ir apmēram 69 000 staltbriežu, un šo dzīvnieku populācija valstī ir stabila ar tendenci samazināties. Pagājušajā medību sezonā tika nomedīti 24 985 staltbrieži jeb 79% no pieļaujamā nomedīšanas apmēra.

    VMD uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem. VMD misija ir rūpēties par atbildīgu meža izmantošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē