• Jauna meitene apēd zupu un kļūst paralizēta. Ikdienā šādi riskē daudzi…

    Veselība
    Estere Jansone
    26. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Instagram/cacau_albuquerque
    Kādai brazīliešu meitenei smagi beigusies zupas ēšana. Viņa piedzīvojusi saindēšanos, kas paralizējusi visu viņas ķermeni. Par laimi, ārstiem izdevās meiteni glābt un nu viņa sākusi atveseļošanās procesu.

    Vien 23 gadus vecajai Klaudijai de Albukerkai no Brazīlijas nācās piedzīvot murgam līdzīgus notikumus. Viens 24 stundu laikā no pilnīgi veselas meitenes viņa kļuva par paralizētu cilvēku, kam katra minūte var kļūt izšķiroša.

    Saindēšanās simptomi sākās pēkšņi – meitenes redze kļuva miglaina, sāka reibt galva, bet elpošana kļuva apgrūtināta. Vien diennakts laikā jaunā sieviete kļuva pilnībā paralizēta. Ārsti secināja, ka šos baisos simptomus ir izraisījušas botulisma nūjiņas, kas krājušās konservētas zupas burciņā. Meitene nav pareizi uzsildījusi zupu un saindējusies. Meitene šausminošajā stadijā slimnīcā nonāca februārī, bet tikai aprīļa vidū viņa ir atguvusi kustību rokās un kājās, kā arī atkal spēj runāt.

    Lai gan ar botulismu saindējas reti, tomēr ikdienā ļoti daudzi riskē nonākt kontaktā ar indīgo toksīnu.

    Cilvēks ar baiso toksīnu inficējas, izmantojot uzturā ar botulisma nūjiņu inficētus produktus – desas, šķiņķi, zivis, sviestu, pesto un mājās gatavotus konservus, tostarp, konservētus gurķus un tomātus. Nūjiņas vairojas vidē, kurā ir samazināts skābekļa daudzums, proti, konservu bundžā vai burkā. Šie toksīni ir ārkārtīgi izturīgi pret kuņģa skābi un arī pret karsēšanu, tāpēc nepareizi uzsildīta zupa tāpat izraisa smagu saindēšanos.

    Saindēšanās parasti sākas ar vājumu, neskaidru redzi, noguruma sajūtu, reiboni un grūtībām runāt. Pēc tam var sekot roku, krūšu muskuļu un kāju vājums. Iespējama arī vemšana, vēdera tūska un caureja. Pēcāk slimība progresē un jau izraisa nervu sistēmas traucējumus. Slimība parasti neietekmē apziņu un neizraisa drudzi.

    Lai būtu drošs, konservējot visas burciņas un bundžiņas ir jāsterilizē. Lai gan pašas botulisma nūjiņas iet bojā pēc novārīšanas 100°C temperatūrā, tomēr to sporas ir ļoti izturīgas. Tās iet bojā tikai pēc 1 līdz 6 stundu ilgas vārīšanas vai pēc 30 minūtēm 120° temperatūrā autoklāvā. Tās saglabā dzīvotspēju arī zemā temperatūrā un saules gaismā, kā arī sporas ir noturīgas pret dezinfekcijas līdzekļiem – tās var izdzīvot 5% lizola vai 20% formalīna šķīdumā 24 stundas, bet etilspirtā – līdz 2 mēnešiem. Savukārt, ja sildi veikalā pirktu konservu, to uzvāri līdz vārīšanās temperatūrai un ļauj kādu minūti kārtīgi paburbuļot, lai pārliecinātos, ka visi kaitīgie toksīni ir nokaitēti. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē