• Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija

    Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija jeb Konservatorija dibināta 1920. gada 11. janvārī. Ministru kabineta sēdē Ministru prezidents Kārlis Ulmanis par Latvijas Konservatorijas direktoru ieceļ profesoru Jāzepu Vītolu 

    Laimīgu apstākļu sakritības dēļ Latvijas Konservatorija ieguva bijušās Rīgas Aleksandra zēnu ģimnāzijas telpas Suvorova (tagadējā Krišjāņa Barona) ielā Nr. 1. 

    1919. gada novembrī pēc Bermonta armijas uzbrukuma atsišanas konservatorija uzsāka darbu un atvēra piecas fakultātes: Kompozīcijas, teorijas un ērģeļu, Dziedāšanas, Klavieru, Stīgu instrumentu, Pūšamo un sitaminstrumentu. Pirmo mācību gadu jaunā augstskola noslēdza ar 34 pedagogiem un 367 audzēkņiem. 

    Pēc Otrā pasaules kara Latvijas Konservatorija tika iekļauta padomju mūzikas izglītības sistēmā. Tika nodibinātas jaunas nodaļas – Kordiriģēšanas (1944), Muzikoloģijas (1947), Mūzikas skolotāju (1966) un Horeogrāfijas (1977). Ilgāku laiku darbojās arī Teātra nodaļa, Kultūrdarbinieku nodaļa, epizodiski – Estrādes orķestra vadītāju un Militāro orķestru diriģēšanas klase. 

    1958. gada 20. maijā Latvijas PSR Ministru padome pēc Latvijas PSR Kultūras ministrijas ierosinājuma izdeva lēmumu piešķirt Latvijas Valsts konservatorijai Jāzepa Vītola vārdu un turpmāk to saukt par Jāzepa Vītola Latvijas valsts konservatoriju. 

    1991. gadā konservatorija tiek pārdēvēta par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (JVLMA)


    Kopā 9 ieraksti
    Abonē