• Rīkojies, lai nodrošinātu sevi aizejot pensijā!

    Reklāmraksts
    4. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Canva.com
    Canva.com
    Lai sāktu jaunu gadu apzināti, ir ideāls brīdis padomāt par jūsu finansiālo drošību nākotnē, it īpaši attiecībā uz pensiju plānošanu un kredītu apvienošanu. Šīs abs jomas sniedz stabilitāti jūsu nākotnē. Latvijā, pensiju sistēma ir fundamentāls stūrakmens, nodrošinot finansiālu atbalstu iedzīvotājiem vecumdienās. Šī sistēma ir strukturēta trīs līmeņos, kur katrs piedāvā unikālas iespējas un pieejas pensiju uzkrājuma veidošanai un pārvaldībai. Tālāk izklāstītā analīzē apskatīsim katru no šiem līmeņiem, to nozīmīgumu, pensiju izmaksu vecumus, svarīgumu sekot līdzi pensiju pārvaldītājam un iespēju mainīt otrā līmeņa pensiju pārvaldītāju. Tāpat tiks skarta pensiju kapitāla mantošana un tās iespējas Latvijā. Kā arī uzzināsiet, kādēļ izvēlēties mūža pensijas polisi.

    Pensiju līmeņu veidošanās

    Pensiju apmērs Latvijā ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, tostarp no darba stāža, iemaksu vēstures un ieguldījumu atdeves otrajā un trešajā pensiju līmenī. Pirmā līmeņa pensijas apmēru nosaka valsts noteiktā formula, kas ņem vērā iemaksu gadus un iemaksu apmēru. Otrajā līmenī pensiju apmērs ir tieši atkarīgs no uzkrātā kapitāla summas, kas savukārt ir atkarīga no tirgus svārstībām un ieguldījumu atdeves. Trešais līmenis piedāvā vēl lielāku elastību un potenciālo atdevi, bet arī lielāku risku.

    Pensiju izmaksas

    Latvijā pensijas tiek maksātas no pirmā līmeņa. Otrais un trešais līmenis piedāvā papildu līdzekļus, kas var tikt izmantoti pensijas periodā. Lai saņemtu pensiju, personai ir jāsasniedz valstī noteiktais pensionēšanās vecums un jābūt veiktām pietiekamām sociālās apdrošināšanas iemaksām.

    Latvijas Pensiju Sistēmas Uzbūve

    Latvijas pensiju sistēma balstās uz trīs pamatlīmeņiem:

    • Pirmā līmeņa pensijas – Šis līmenis piedāvā valsts nodrošinātas pensijas, kas tiek finansētas no sociālās apdrošināšanas iemaksām. Iemaksas veido 14% no bruto algas un nodrošina pamatnodrošinājumu vecuma, invaliditātes, un apgādnieka zaudējuma gadījumos.
    • Otrā līmeņa pensijas – Obligātās kapitāla pensijas, kas veicina pensiju sistēmas ilgtspējību. Iemaksas no bruto algas (parasti 6%) tiek investētas atkarībā no izvēlētā pensiju fonda riska profila. Latvijā darbojas astoņi otrā līmeņa pensiju pārvaldītāji: Indekso, Vairo, Signet, INVL, SEBbank, SwedBank, Luminor bank un CBL Asset Management. Pensiju izmaksas no otrā līmeņa sākas, sasniedzot valstī noteikto pensionēšanās vecumu, kas pašlaik ir 63 gadi, ar pakāpenisku palielinājumu līdz 65 gadiem.
    • Trešā līmeņa pensijas – Brīvprātīgās pensiju iemaksas, kas nodrošina papildu līdzekļus vecumdienām. Šis līmenis piedāvā individuālu pieeju, ļaujot izvēlēties investīciju fondu pārvaldītāju un iemaksu apmēru. Pensijas izmaksas no trešā līmeņa var sākt saņemt jebkurā laikā pēc 55 gadu vecuma sasniegšanas. Taču daudzi izvēlas turpināt uzkrājumu veidošanu līdz oficiālam pensionēšanās vecumam vai pat ilgāk.

    Pensiju pārvaldītāja nozīmīgums un izvēles mainīšana

    Ir būtiski rūpīgi izvēlēties un sekot līdzi savam pensiju pārvaldītājam, jo tas ietekmē jūsu uzkrājumu apmēru un atdevi. Latvijas iedzīvotājiem ir tiesības reizi gadā mainīt savu otrā līmeņa pensiju pārvaldītāju, ja uzskata, ka citas institūcijas piedāvājums ir izdevīgāks vai atbilstošāks viņu vajadzībām un riska tolerancei.

    Kā jūsu penijas apmēru ietekmē finanšu tirgi?

    Finanšu tirgi piedāvā plašu ieguldījumu iespēju klāstu, sākot no zemāka riska valsts parādzīmēm un obligācijām līdz augstāka riska, bet iespējami peļņas ziņā pievilcīgākiem uzņēmumu akciju ieguldījumiem. Ņemot vērā, ka finanšu tirgi ir nepastāvīgi un bieži vien svārstīgi, informēts un prasmīgs ieguldītājs spēj šīs svārstības izmantot sev par labu, savukārt neinformēts ieguldītājs var saskarties ar zaudējumiem. Lai veiksmīgi orientētos finanšu tirgos, 2. pensiju līmeņa sistēma paredz, ka pensiju fondus pārvalda profesionāli fondi. Šie fondi piedāvā dažādus ieguldījumu plānus ar atšķirīgu peļņas potenciālu un riska līmeņiem, atkarībā no konkrētajiem vērtspapīriem un aktīviem, kur tiek ieguldīts jūsu pensijas kapitāls. Tādēļ ir svarīgi izprast katra ieguldījumu veida priekšrocības un riskus, kā arī noteikt savu riska tolerancei.

    Pensiju Kapitāla Mantošana

    Latvijā pensiju kapitāla mantošana ir svarīga, jo tā ļauj nodrošināt finansiālu atbalstu jūsu mantiniekiem. Īpaši svarīga tā ir otrā līmeņa pensiju kapitālam. No 2020. gada 1. janvāra stājas spēkā noteikumi, kas ļauj pensiju 2. līmeņa dalībnieka miršanas gadījumā pārvaldīt uzkrāto kapitālu saskaņā ar dalībnieka izteiktajām vēlmēm. Ja dalībnieks ir norādījis savu izvēli par uzkrāto kapitālu, tas var tikt pārņemts mantojumā vai arī pievienots citai personai, kas ir pensiju 2. līmeņa dalībnieks. Turklāt, ja par šo kapitālu ir noslēgta mūža pensijas apdrošināšanas polise ar norādītu labuma guvēju, pēc apdrošinātās personas nāves labuma guvējs saņems mūža pensiju līdz garantētā izmaksas perioda beigām. Šajā kontekstā labuma guvējs var būt jebkura polisē norādītā persona. Saskaņā ar «Par valsts pensijām» likumu, šis uzkrājums ir iekļaujams aprēķinā, lai noteiktu apgādnieka zaudējuma pensiju tiem, kuri bijuši atkarīgi no mirušā 2. līmeņa pensiju dalībnieka. Tomēr šāds kapitāls netiek uzskatīts par mantinieku mantojamu.

    Mūža pensijas apdrošināšana

    Tā ir apdrošināšana, kuru šobrīd Latvijā piedāvā, trīs dzīvības apdrošināšanas kompānijas – Ergo, Compensa un banka Citadele. Mūža pensijas apdrošināšana ir viens no veidiem, kā nodrošināt, ka pensijas uzkrājums tiek izmaksāts regulārās pensijas maksājumos visā cilvēka atlikušajā mūžā. Šis mehānisms palīdz novērst risku, ka indivīds savu pensijas uzkrājumu iztērēs pārāk ātri. Šī apdrošināšana var būt pieejama gan otrajā, gan trešajā pensiju līmenī, atkarībā no konkrētā pensiju fonda piedāvājuma. Mūža pensijas apdrošināšanas polisi jums ir jākārto tuvojoties pensionēšanās datumam. Šādā veidā jūs nodrošināsit mantošanas iespēju arī sasniedzot pensionēšanās vecumu.

    Kas var tirgot mūža pensijas polises?

    Mūža pensijas apdrošināšana ir pakalpojums, ko var sniegt dzīvības apdrošināšanas kompānijas, kuras atbilstoši likumam ir ieguvušas attiecīgo licenci veikt dzīvības apdrošināšanas darbības un ir oficiāli akreditētas sadarbībai ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (VSAA). Lai iegūtu izsmeļošu informāciju un atbildes uz jebkuriem jautājumiem, kas saistīti ar 2. pensiju līmeņa uzkrāto līdzekļu izmantošanu, ieteicams apmeklēt VSAA mājaslapu, kur pieejama plaša informācija par šo tematu.

    Kas jādara tagad?

    • Pārbaudīt savu situāciju: Noskaidrojiet, vai esat veicis izvēli attiecībā uz savu otrā līmeņa pensiju kapitālu. Ja ne, apsveriet savas vēlmes un finansiālās vajadzības.
    • Veikt izvēli: Ja vēlaties nodot savu pensiju kapitālu mantojumā, sazinieties ar savu pensiju fonda pārvaldītāju vai finanšu konsultantu, lai uzzinātu par nepieciešamo procedūru un dokumentiem.
    • Konsultējieties ar speciālistiem: Ja ir nepieciešams, konsultējieties ar finanšu konsultantu vai notāru, lai nodrošinātu, ka jūsu lēmums atbilst jūsu un jūsu ģimenes vajadzībām.

    Kopsavilkums

    Latvijas pensiju sistēma ir izstrādāta, lai nodrošinātu stabilu finansiālo atbalstu iedzīvotājiem vecumdienās, piedāvājot dažādas uzkrāšanas un investīciju iespējas. Izpratne par katru pensiju līmeni, kā arī aktīva līdzdalība un uzraudzība pār savu pensiju plānu un pārvaldītāju izvēli ir būtiska, lai maksimāli palielinātu pensiju uzkrājumu un nodrošinātu sev finansiāli drošas vecumdienas. Pensiju kapitāla mantošana papildus veicina iespēju nodrošināt finansiālu atbalstu arī pēcnācējiem, veidojot ilgtermiņa finansiālo drošību ģimenēm. Tā pat, ja jums ir vairāki maksājami kredīti, tad padomājiet par kredītu apvienošanu. Jo, katrs sīkums savu finanšu pārvaldībā ir svarīgs. Aktīva iesaistīšanās un informētība par savām iespējām ir atslēga, lai izveidotu drošu finansiālo nākotni.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē