• Labai ražai un krāšņai puķu dobei

    Reklāmraksts
    29. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Katram augam nepieciešami mikroorganismi, kas gādā par līdzsvaru starp veselīgu sakņu sistēmu un zaļās masas augšanu, tādējādi nodrošinot labu izskatu un noturību pret mainīgiem vides apstākļiem. Sabiedrība Bioefekts piedāvā dažādus mikrobioloģiskos mēslojumus ar katrai augu grupai īpaši atlasītu mikroorganismu kompleksu.

    Pieredzē dalās DAIRA KIĻUPE, sertificēta permakultūras dizainere

    Garšīgām zemenēm

    Lai izaudzētu skaistas un gardas zemenes, pavasarī zemeņu stādus palutinu ar mikrobioloģisko mēslojumu Zemenēm, kā arī mikroorganismus saturošo līdzekli Bacilons. Mēslojumu ierušinu ap zemeņu saknēm, kad augsnes temperatūra ir augstāka par 10 grādiem. Tas veicina stipru sakņu sistēmas veidošanos, līdz ar to ziedpumpuru attīstību un veselīgas ražas nobriešanu. Arī ogām būs spēcīgāka smarža, izteiktāka krāsa un garša.

    Stādiņus pirms stādīšanas iemērcu preparāta Subtimikss ūdens šķīdumā. Tam ir divējāda iedarbība – tajā esošie mikroorganismi izdala vielas, kas dod augam spēku un pretestību pret patogēniem, kā arī vielas, kas šos patogēnus ierobežo un palīdz augam caur saknēm uzņemt barības vielas.

    Ziedpumpuru veidošanās laikā zemenes iesaku apsmidzināt ar Bacilona un Trihodermīna šķīdumu. Ar Trihodermīnu zemenes vajadzētu nomiglot arī ziedēšanas laikā, nedēļu pēc ziedēšanas un ogu briešanas laikā – tas novērsīs pelējuma sēņu izraisīto slimību attīstību. Savukārt Bacilons ierobežo laputu, kāpostu un rāceņu balteņu, cekulkožu, plūmju zāģlapseņu, plūmju un ābeļu tinēju, kolorādo vaboļu un citu lapgraužu kāpuru attīstību. Ja Bacilonu ierušina augsnē ap zemeņu saknēm, var būtiski ierobežot maijvaboļu kāpuru attīstību.

    Čaklās spožlapsenītes

    Runājot par ražas saglabāšanu, vērtīgs palīgs augļu dārzā ir spožlapsenītes jeb trihogrammas. Spožlapsenītes iedēj savas oliņas kaitēkļu tauriņu oliņās, tādējādi pārtraucot to attīstību. Viena komplekta spožlapsenīšu pietiek pieciem sešiem augļu kokiem. Tās izlaiž dārzā siltā, sausā laikā, bez stipra vēja, kad gaisa temperatūra ir augstāka par 12 grādiem. To būtu vēlams darīt dažas dienas pirms augļu koku ziedēšanas, jo tad parādās arī kaitēkļi un sāk dēt savas oliņas. Starp citu, ja spožlapsenītes izlaiž, kad zirņiem izdīgušas pirmās četras lapiņas, var iegūt zirņu ražu bez tārpiem.

    Puķēm un dzīvžogam

    Katra dārzkopja prieks ir skaista puķu dobe un dzīvžogs, jo tos redz katrs, kas atnāk ciemos. Viena no dārza rotām ir rozes. Divas nedēļas pēc to atsegšanas un apgriešanas ap stādiem ierušinu labu kompostu un mikrobioloģisko mēslojumu Rozēm. Tas veicina bagātīgu un agru ziedēšanu, sakņu attīstību un uzlabo augsnes struktūru. Šis mēslojums satur baktērijas, kas pārvērš augsnē esošos makroelementus, un rozēm ļoti nepieciešamo kalciju, silīciju, dzelzi un magniju augam uzņemamā formā.

    Arī lilijas ir daudzu dārzu prieks un greznums, bet tās slimo ar dažādām vīrusu un sēņu izraisītām slimībām. Lai stiprinātu liliju imunitāti gan stādīšanas brīdī, gan pavasarī, ierušinu mēslojumu Lilijām. Tas veicina liliju sīpolu un sakņu sistēmas attīstību, stiprina zieda kātu, sekmē ziedēšanu un nodrošina veselīgu sīpolu veidošanos, ierobežojot sēņu un vīrusu izraisītās slimības. Pavasarī šo mēslojumu iesaku ierušināt stādu sakņu tuvumā un pievienot augsnei, stādot liliju sīpolus vasaras otrajā pusē. Tas veicinās arī sīpolu labu apsakņošanos un pārziemošanu.

    Lai pēc ziemas uzlabotu rododendru izskatu, veicinātu ziedpumpuru veidošanos un krāšņu ziedēšanu, stāda sakņu tuvumā ierušinu mēslojumu Rododendriem, kurā ir mikroorganismi, kas rūpējas tieši par šo krāšņo augu, stiprina tā izturību pret nelabvēlīgas vides apstākļiem un kaitīgiem mikroorganismiem.

    Īpašas rūpes pavasarī nepieciešamas skujeņiem, jo spožā saule apdedzina to zaļo rotu. Lai stiprinātu tūju un līdzīgu augu imunitāti un izturību pret saules apdegumu, dzīvžogu nomigloju ar Vitmīna ūdens šķīdumu. Tas jādara ik pēc katrām 14 dienām no brīža, kad augsnes temperatūra ir 12 grādu. Lai skujeņiem nodrošinātu pilnvērtīgu slāpekļa un minerālvielu uzņemšanu, uzlabotu izskatu un zaļo masu, kā arī samazinātu atsevišķu augu dzeltēšanu, izmantoju mēslojumu Skujeņiem.

    Bioefekta līdzekļus var iegādāties internetā: bioefekts.lv, kā arī saimniecības
    un dārzkopības veikalos visā Latvijā.
    Tālrunis konsultācijām: 27774433, vairāk informācijas: bioefekts.lv.

     

     

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē