• Bērnības sajūta – kā to rast pieaugušo vecumā?

    Reklāmraksts
    20. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Interesanti būtu veikt aptauju, ar ko katram no mums saistās bērnība? Iespējams, kādam ar mammas silto klēpi, kādam ar tēta stingro, bet mīļo plaukstu, kādam ar omītes ceptām pankūkām, kādam ar opīša pirktajām konfektēm, bet kādam – ar silta piena krūzi. Lai vai ar ko, visām sajūtām ir vienojošais – laime, labsajūta un miers, nekāda stresa.

    Kļūstot pašiem par vecākiem, ir svētlaime skatīties, kā mūsu mazulis zīž pieniņu, atpūtas brīžos pasmaida, un, kad puncis ir pilns, saldi aizmieg.

    Tas ir dabas brīnums, ko grūti saglabāt pieaugot – labsajūta, ko sniedz piens. Tā ir emocionālā piesaiste, tas ir fiziski ar pienu piepildīts puncis, un tas ir kas vairāk. Par šo “kas vairāk” arī turpmāk rakstā.

    Zinām, ka piens ir ēdiens, kas bagāts ar augstvērtīgām olbaltumvielām, minerālvielām un lipīdiem. Zinām, ka piens ir veselīgs kauliem, jo ir svarīgs kalcija un D vitamīna avots. Bet realitātē piens satur daudz vairāk – tas var sniegt ievērojamu daļu no ikdienā nepieciešamā magnija, selēna, riboflavīna, vitamīna B12 un pantotēnskābes jeb B5 vitamīna, kas nepieciešams, lai sintezētu koenzīmu-Q. (1) Tas nozīmē, ka piens satur gandrīz visas uzturvielas, kas nepieciešamas mūsu ķermeņa normālai funkcionēšanai. Ar pienu jaundzimušie uzņem neaizvietojamās aminoskābes, un tādējādi ir nodrošināti ar tik nepieciešamo imunoloģisko aizsardzību.

    Papildu pamata barības vielām piens nodrošina arī virkni funkcionālu savienojumu, ieskaitot bioaktīvos proteīnus. Gremošanas laikā piena olbaltumvielas tiek sagremotas (sašķeltas) peptīdos, kuriem ir daudz bioloģisko funkciju un kas var atšķirties no to pamat olbaltumvielu funkcijām.

    Šie peptīdi tiek iegūti gan no kazeīna (ieskaitot αs1-, αs2-, β- un κ-kazeīnu), gan no sūkalu olbaltumvielām (ieskaitot α-laktalbumīnu, β-laktoglobulīnu un laktoferīnu). Šiem biopeptīdiem ir virkne kolosālu efektu mūsu ķermenī, ieskaitot minerālu saistīšanu, pretmikrobu darbību, pat normāla asinsspiediena sekmēšanu, normālu cukura līmeņa uzturēšanu, pretsāpju aktivitāti, imunitāti modulējošas un antioksidatīvās īpašības. (2) (3)

    Un, meklējot bērnības labsajūtas noslēpumu, jāmin, ka pienam piemīt nomierinošas īpašības, kas lika zinātnieku prātiem uzdot jautājumu, vai ir saistība starp piena uzņemšanu un šo miera stāvokli. Tika uzsākti pētījumi ar mērķi atrast to vielu piena sastāvā, kas nomierina un ļauj vieglāk aizmigt.

    Kas meklē – tas atrod! Izrādās, ka fermenti, kas atrodami mazuļu gremošanas sistēmā, ir atbildīgi par šī bioaktīvā peptīda izstrādi, kas rada miera stāvokli. Diemžēl pieaugušo fermentatīvā sistēma vairāk nespēj no piena paņemt – nespēj atbrīvot šo bioaktīvo piena peptīdu, līdz ar to nevar iegūt šo bērnības labsajūtu. Tomēr zinātnieki neatkāpās un Ingredia (Francija) uztura speciālisti izstrādāja novatorisku veidu, kā reproducēt mazuļa gremošanas sistēmu, izmantojot gremošanas enzīmu – tripsīnu, lai no kazeīna izdalītu piena olbaltumvielu hidrolizātu, kas satur šo bioaktīvo peptīdu – α-kasozepīnu, ko patentēja ar nosaukumu Lactium®.

    Lactium® ir piena olbaltumvielu hidrolizāts, kas satur unikālu bioaktīvu dekapeptīdu ar relaksējošām īpašībām – tām, kuras mēs šajā rakstā saucam par bērnības sajūtu. Lactium® tika pētīts kopš 1990. gada un patentēts pēc 12 gadu pētījumiem Ingredia laboratorijās sadarbībā ar Nansī Universitāti (Francijā).

    Lactium® efektivitāte tika novērtēta daudzos klīniskajos pētījumos.

    Joprojām neesam atbildējuši līdz galam, kādā veidā Latvijas iedzīvotāji var iegūt šo unikālo Lactium®?

    Zaļās farmācijas uzņēmums Silvanols ražo inovatīvus, augstas kvalitātes dabīgus uztura bagātinātājus ar pieaugušo fermentatīvajai sistēmai piemēroto, patentēto piena olbaltumvielu Lactium® un dāvā bērnības sajūtas – labsajūtu un mieru, kas darbojas pret stresu  GoRelax Day un GoRelax Night līdzekļos. Ideja abiem produktiem ir mazināt stresa ietekmi – nomierināt un līdzsvarot nervu sistēmu, uzlabot emocionālo veselību, sekmējot produktivitāti dienā (GoRelax Day), un atpūtu, kvalitatīvu miegu naktī – vieglu iemigšanu, saldu miegu un izgulēšanās sajūtu pamostoties (GoRelax Night). Abi produkti piemēroti pieaugušajiem un ir ērti lietojami – tikai pa vienai kapsulai. Solīto nervu sistēmu līdzsvarojošo efektu cilvēki, kas jau lieto šos līdzekļus, atzīmē pēc vienas – divām lietošanas reizēm. Droši lietošanā – bez pieraduma. Lietojot GoRelax Day, drīkst vadīt automašīnu. Ja tavā dzīvē ir daudz stresa un vēlies atgūt mierpilno bērnības sajūtu, jautā aptiekā GoRelax Day un GoRelax Night!

    GoRelax Day/GoRelax Night. Uztura bagātinātāji. Uztura bagātinātāji neaizvieto pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

     

    1. Food and Agriculture Organization of the United Nations. [sk. 02.2020]

    2. Søren Drud Nielsen, Robert L.Beverly, YunyaoQu, David C.Dallas. Milk bioactive peptide database: A comprehensive database of milk protein-derived bioactive peptides and novel visualization. Food Chemistry. 2017. Volume 232, 673–682 pp.

    3. Clare D. A. and Swaisgood H. E. Bioactive milk peptides: a prospectus. National Library of Medicine. Journal of dairy science. 2000.  Vol. 83, Iss. 6,  1187–1195 pp.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē