• Lūriņa mirdz savā zvaigžņu stundā

    Slavenības
    Gita Vīksne
    16. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Rita Lūriņa.
    Foto: F64
    Rita Lūriņa.
    Eduarda Smiļģa Teātra muzejā notikusi Latvijas Kultūras akadēmijas docentes, skatuves kustības pedagoģes un režisora Valda Lūriņa dzīvesbiedres Ritas Lūriņas grāmatas prezentācija. Autori sveica un izdancināja slaveni režisori.

    «Šīs grāmatas pamatā ir mans zinātņu doktores promocijas darbs, kurā esmu ielikusi daudz ko arī pati no sevis,» monogrāfijas «Latviešu modernisma teātris un žests» atvēršanas svētkos žurnālam «Privātā Dzīve» sacīja tā autore Latvijas Kultūras akadēmijas docente, skatuves kustības pedagoģe Rita Lūriņa.

    Grāmatā viņa iedziļinās 19. gadsimta un 20. gadsimta pirmās puses teātra procesos Eiropā un Latvijā. Šī ir viņas pirmā grāmata, tāpēc Rita saka – tās iznākšanā raugoties kā brīnumā. «Dzīvē tiešām notiek brīnumi, ne tikai hokejistu un citu sportistu ikdienā, bet arī kultūras darbinieku un pētnieku dzīvē. Nevienam nezināma autore aizsūtīja uz izdevniecību vēstuli ar savu promocijas darbu pielikumā un, necerot uz ieinteresētu atbildi, tādu saņēma. Brīnums!» sajūsmā bija Rita.

    Grāmatas atvēršanas svētkus Eduarda Smiļģa Teātra muzejā papildināja fotoizstāde. Visās bildēs bija redzama pati Rita, izpildot graciozas kustības.

    «Fotosesija tapa, iedvesmojoties no dejotājas Beatrises Vīgneres fotogrāfijām. Iejutos un piemērojos viņas 20. gadsimta 20. gadu modernisma stilam. Gala rezultāts bija tik skaists, ka šķita – būtu skumji, ja šis brīnišķīgais darbs pazustu nebūtībā. Tādēļ tapa izstāde,» pauda Lūriņa. Viena no šīs sērijas fotogrāfijām rotā grāmatas vāku

    «Esmu aktīvs kustonis – Anša Rūtentāla kustību teātra audzēkne kopš 1985. gada.

    15 gadus diendienā no rītiem devos uz darbu vai studijām, bet vakarā – uz mēģinājumiem teātrī,» sacīja Rita. «Arī tagad mana ikdiena ir kustība,» piebilda Lūriņa, kura kustību mākslā skolo Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Rīgas Doma kora skolas audzēkņus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē