• Ķesteris, Sipeniece, Busulis un citi atklāj, ko viņiem iemācījusi mamma. Mīļi un sirsnīgi!

    Mātes diena
    Lauma Lapsa
    Evija Kalnbērza
    12. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Mātes dienā sabiedrībā zināmi ļaudis stāsta par savām mammām un saka paldies par visu, ko viņas iemācījušas. Žurnālam «Privātā Dzīve» mīlestības pilnus stāstus par mammu uzticēja Baiba Sipeniece-Gavare, Intars Busulis, Ģirts Ķesteris, Rēzija Kalniņa un citi.
    Austra un Baiba Sipenieces.
    Austra un Baiba Sipenieces.

     

    Sipeniece: Nevaru ne pusi no tā, ko paveic mamma

    Humoriste Baiba Sipeniece-Gavare uzsver, ka viņas mamma Austra Sipeniece ir cilvēks, kuru ciena un apbrīno daudzi.

    «Protams, kā jau katra kārtīga latviešu mamma, viņa man ir iemācījusi praktiskās lietas… Tomēr pats svarīgākais, ko esmu iemācījusies, ir nekreņķēties par sīkumiem un priecāties par katru nodzīvoto dienu. Mamma ir viens no dzīvespriecīgākajiem cilvēkiem, kādu es pazīstu,» stāsta TV un radio raidījumu vadītāja Baiba Sipeniece-Gavare. «Mamma prot skaisti dzīvot. Viņa ir ļoti aktīva un enerģiska savos astoņdesmit gados ar astīti. Es nevaru izdarīt ne pusi no tā, ko paveic mamma. Viņa ir bijusi visās Baltijas slavenākajās kultūrvietās, un katru dienu iet uz kursiem – angļu valodā, kulinārijā, fotomākslā,» apbrīnu neslēpj Baiba.

    «Mums patīk aizbraukt pie viņas uz Jaunpili. Tad mamma mūs cienā ar garšīgu ēdienu un stāsta smieklīgus atgadījumus. Viņa uztur dārzu un audzē aitas. Mēs tiekam apgādāti ar aitas gaļu. Ziemassvētkos mamma mums dāvina no aitu vilnas pašas adītas zeķes,» teic Baiba.

    Ja ģimenē spēlē erudīcijas spēles, kurās jāzina fakti par Latviju, tajās vienmēr uzvar Austra. «Viņa skaidro, ka tik daudz zina, jo brauc dažādās ekskursijās un cenšas par visu interesēties,» teic Baiba. Humoristes mamma ir arī pensionāru biedrības Jaunpils vadītāja – regulāri organizē draudzības vakarus, raksta projektus, pulcina citus seniorus uz vingrošanas nodarbībām. Austras vitalitāti apbrīno ne tikai ģimene, bet arī sabiedrība, tāpēc viņa ir ieguvusi pat apbalvojumu Jaunpils goda novadnieks.

    Humoriste piebilst, ka Austra ir lielisks piemērs, kā uzturēt labas attiecības ar bērniem.

    Viņa prot ieturēt šo smalko robežu, nekad nav jaukusies iekšā manā dzīvē.

    Stāstīt, kas ir uz sirds vai ne, ir tikai manis pašas ziņā. Ne visi vecāki tā prot. Un es to ļoti novērtēju. Paldies mammai par to. Jāsaka, ka es joprojām daudz ko no viņas varu tikai mācīties,» saka Baiba.

    Intars un Ērika Busuļi.
    Intars un Ērika Busuļi.

     

    Busulis: Mamma iemācīja samaksāt pirmo rēķinu

    Dziedātāja Intara Busuļa mamma Ērika Busule ir ne mazāk atraktīva par dēlu. Ikdienā viņa saimnieko savā kafejnīcā Talsos, un pirmās saimnieciskās lietas ierādījusi arī savam dēlam.

    «Mamma ir tas cilvēks, kurš man iemācīja samaksāt pirmo rēķinu,» saka dziedātājs Intars Busulis. Viņš skaidro – tagad rēķinus var samaksāt elektroniski dažu minūšu laikā, taču agrāk tas bija laikietilpīgs pasākums. «Es gāju maksāt rēķinus uz pašvaldību. Tas bija pienākums, kuru man bija uzticējusi mamma.

    Pateicoties šim darbiņam, iemācījos saprast to, cik kas maksā.

    Kad esam bērni, ne vienmēr novērtējam to, cik daudz darba iegulda vecāki, lai savām atvasēm sarūpētu kurpes un ziemas apģērbu. Tagad saprotu, cik tas bija sarežģīti. Tajos laikos, kad augām, apģērbu bija grūti dabūt,» atceras Busulis.

    Intaram mamma ieaudzinājusi spēju neuztraukties par ikdienišķām lietām un saglabāt možu garu. «Mamma ir iemācījusi būt gan pieticīgiem, gan arī priecāties par to, kas mums ir,» stāsta mūziķis.

    Olga Rajecka ar meitu Mariju.
    Olga Rajecka ar meitu Mariju.

     

    Rajeckas meita pateicas mammai par stila izjūtu

    Videomāksliniece Marija Migliniece-Lapāne priecājas, ka mamma iemācījusi mīlestību pret dzīvām radībām, mūziku un deju.

    «Šobrīd savu dzīvi bez augiem un mājdzīvniekiem nevaru iedomāties un par to paldies mammai,» saka Marija. Jau pusaudzes gados Olga meitai iemācīja arī to, kas ir skatuve.

    «Mamma ir mans labākais vokālais pedagogs,

    jo tieši viņa man atvēra šo mūzikas redzējumu,» teica Marija, kas mācījusies Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolā Džeza un populārās mūzikas nodaļā. «Lai arī šobrīd ar mūziku savu dzīvi nesaistu, tā vienmēr man ir blakus, es to izprotu,» saka Marija.

    Videomāksliniece teic, ka mamma jau kopš mazām dienām viņu pucējusi. «Vienmēr piedomāja, ko vilkt mugurā. Nezinu, vai viņa apzināti to darīja, taču, pateicoties mammai, man dzīves laikā ir radusies arī stila izjūta,» teic Marija. Meitu un māti vieno arī tas, ka abas šobrīd dejo. «Pats svaigākais, ko esmu ieguvusi no mammas, ir jauna pasaule – dejot tautu deju kolektīvā. Nespēju iedomāties, ka kādreiz to darīšu, taču, pateicoties pagājušā gada Dziesmu un Deju svētkiem un mammas iedrošinājumam, esmu uzsākusi dejotājas gaitas,» stāsta Marija, kas ar mammu tagad dejo vienā tautas deju kolektīvā Madara.

     

    Ģirta Ķestera mamma Inese.
    Ģirta Ķestera mamma Inese.

    Ķesteris mammmai pateicīgs par labu latviešu valodu

    Aktiera Ģirta Ķestera mamma Inese Ķestere bija izcila latviešu valodas skolotāja un mācību pārzine Valmieras Viestura 3. vidusskolā.

    «Mācīties skolā, kurā strādā mamma, varbūt nebija tas pats labākais, tomēr latviešu gramatiku viņa man iemācīja labā līmenī. Pateicoties mammai, varēju gan labi sagatavoties eksāmeniem, gan iestāties Latvijas Valsts konservatorijas Kultūras un mākslas zinātņu fakultātē,» atzīst Ģirts.

    Ģirts Ķesteris.
    Ģirts Ķesteris.

    Aktiera dzimtā nav ierastas tādas it kā tradicionālas ģimenes izpausmes kā apskāvieni un bučas. «Tomēr tas nenozīmē, ka mums ar brāli pietrūka mīlestības. Tieši pretēji, viņa mūs ļoti mīlēja.

    Tagad, kad mammas vairs nav, esmu sapratis, cik ļoti viņas man pietrūkst.

    Mamma prata uzklausīt. Un to es mācos no viņas, audzinot savus bērnus – nevis visu laiku dalos ar savu pieredzi, bet ieklausos bērnos,» nosaka Ģirts.

    Citus stāstus lasi žurnālā Privātā Dzīve!

    • Kulakova meita Justīne: «Ir brīži, kad sažņaudzas sirds.»
    • Laimim Rācenājam 65 gados astotais bērns
    • Kantoris 04 ar vērienu svin savas bēres. Ciemos pie šlāgergrupas līdera Joniškāna
    • Ministre Čakša vairs neslēpjas: Viņš ir mans boifrends!
    • Akuratere atklāj patiesību par saviem patriotiskajiem tērpiem
    • Viss, kas jāzina par Eirovīziju! Dons: «Ticu, ka brīnums var notikt.»
    • Ko slavenībām iemācīja viņu mammas
    Privātā Dzīve nr18-19/2024

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē