• Jaunumi filozofa Rītupa pazušanas mistērijā. Nelaime vai neprātīgs joks?

    Slavenības
    Marta Kalniņa
    23. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Arnis Rītups
    Foto: F64
    Arnis Rītups
    Jau vairāk nekā nedēļu filozofs un žurnāla «Rīgas Laiks» izdevējs Arnis Rītups tiek uzskatīts par bezvēsts pazudušu. Taču šajā lietā ir daudz mulsinošu dīvainību, un pat klīst runas, ka viņš jau esot manīts Rīgas ielās.

    Pirms nedēļas izskanēja satraucoša ziņa – tiek meklēts bezvēsts pazudušais Arnis Rītups. Filozofs 12. novembra rītā izgājis no mājas un vairs neesot redzēts. Viņa pazušana sakrita ar laiku, kad  noslēdzās «Rīgas Laika» festivāls par godu izdevuma 30. jubilejai. Tā pasākumos Rītups aktīvi piedalījās, un vēl svētdien viņš esot taisījis performanci

    bijušajā Latvijas kompartijas ēkā Elizabetes ielā. Šis nams tika iznomāts uz festivāla rīkošanas laiku, un Rītups ļoti gribējis, lai arī tālāk tā kalpotu kā radoša telpa māksliniekiem, mūziķiem un dizaineriem. Viņš pārdzīvojis gan par to, ka trūkst finansējuma žurnāla izdošanai, gan par to, ka ēku nāksies pamest. Kā minēja viņa līdzgaitnieks Uldis Tīrons – Rītups jau kādu laiku runājis par kaut kādu aiziešanu, teicis: «Es atgriezīšos, un viss būs mūsu.» Šādas runas gan filozofa domubiedri neuztvēra kā plānu pazust no šīs pasaules pavisam.

    Vairāki viņa paziņas pauduši, ka Rītupa pazušana varētu būt māksliniecisks akts. Iespējams, lai pievērstu uzmanību tam, ka apdraudēta «Rīgas Laika» izdošana. Arī bohēmas beidzamajā laikā esot bijis pārāk daudz. Nupat «Rīgas Laiks» publiskojis dīvainu video, kura sākumā cilvēks maskā rudenīgā lauku ainavā saka: «Mans vārds ir Arnis Rītups, esmu viens no Rīgas lielākajiem muļķiem. Taču piedzimis es esmu latviešu valodā. Latviešu valoda ir tā, kurā es pateicu pirmos vārdus un, iespējams, pateikšu pēdējos.» Tālākā runa veltīta žurnālam «Rīgas Laiks».

    «Visu varu muļķiem, visu slavu muļķiem, visu naudu muļķiem, visu baudu muļķiem – darbu visiem pārējiem!» runas noslēgumā piebilst maskā tērptais tēls. Vai tas tiešām ir Rītups? Viņam gan nav filozofam raksturīgās bārdas, taču ķermeņa aprises un tērps līdzinās tam Rītupa tēlam, kādu sabiedrībā viņu bija ierasts redzēt. Pēdējā laikā viņš aizrāvies ar «muļķu filozofiju». Klīst arī versija, ka viņš rīkojoties gluži kā Sokrats, kurš arī pievērsies muļķības tēmai un esot pazudis uz  septiņām dienām.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē