• Horens pošas uz Latviju: «Esmu to pusē, kas negrib karot un mirt.»

    Slavenības
    21. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Horens Stalbe Dahabā.
    Foto: Instagram
    Horens Stalbe Dahabā.
    Mūziķis Horens Stalbe ar ģimeni jau vairākus mēnešus dzīvo saulainajā Dahabā. Aizbraucot viņš sevi dēvēja par bēgli, jo pandēmijas un vakcinēšanās prasību dēļ nav varējis strādāt. Tagad viņš ik dienas sastopas ar tiem, kas uz Ēģipti devušies kara dēļ.

    «Vasaras sākumā atgriezīsimies Latvijā un Riga Reggae atkal būs ierindā. Mums ir paredzēti koncerti,» sola Horens, kurš pērn novembrī ar sievu Lusini Caturjanu un abu dēlu pārcēlās uz Ēģipti.

     «Esmu ļoti noilgojies pēc vasaras, un skaistākā vieta, kur to pavadīt, protams, ir Latvija,» saka viņš. Šī ir jau otrā reize, kad Horens ilgstoši uzturas Ēģiptē. Pirmajā reizē viņš tur dzīvoja piecus gadus.

    «Šeit esmu niršanas instruktors, jo ūdens mani ir uzrunājis jau kopš agras bērnības. Mana māmiņa ir hidrobioloģe, bet tēvs bija kinoteātra režisors, tāpēc viss sakrīt. Ja vajag kaut ko nofotografēt, tad labprāt daru to – arī tā ir mana nodarbošanās Ēģiptē,» atklāj viņš.

    «Mūsu ģimenei šeit klājas burvīgi. Mūsu dēls Horess Roberts jau staigā. Bērniem te ir īsta paradīze! Bērnudārzā Robertam ļoti patīk, un, pateicoties tam, viņš jau ir iemācījies vārdus angļu un krievu valodā,» priecājas Horens. Dēla pirmo dzimšanas dienu ģimene nosvinēja decembrī, būdami jau Ēģiptē.

    Krievijas uzsāktā kara Ukrainā atskaņas jūtamas arī Ēģiptē.

    «Te ir ļoti labi redzams, ka ir bēgļi gan no Ukrainas, gan Krievijas. Šī visa situācija ir absurda.

    Patiesībā man ir ļoti žēl, ka Krievijas pilsoņiem logs uz Eiropu tagad ir slēgts. Šis bija īstais brīdis, kad Eiropā varēja kaut ko mainīt arī Krievijā. Kaut vai pasakot mūzikas un kultūras pārstāvjiem – lūdzu, mēs jūs gaidām te, kur ir demokrātija! Tagad daudzas izcilas personības no Krievijas devušās uz Ēģipti un citām valstīm, jo nevēlas iesaistīties šajā karā,» novērojis viņš.

    «Krievi un ukraiņi ir brāļu tautas, un tagad viņi nogalina cits citu. Ir jāiestājas par to, lai karš tiktu pārtraukts. Mans lozungs vienmēr gan mūzikā, gan ikdienas aktivitātēs bijis šāds: «Stop The War!» Un arī tagad to ievēroju,» saka Horens.

    «Mēs visi vēlamies nostāties kāda pusē un tiesāt cits citu, bet es aicinu nostāties cilvēcības pusē. To pusē, kas negrib karot un mirt. Dalīšanās pareizajos un ļaunajos vienmēr ievelk pasauli karā. Mirst sievietes, bērni, jauni karavīri, kas patiesībā arī ir tikai 18 gadus veci bērni. Tikmēr tie, kas sēž augstos krēslos, savu merkantilo ambīciju dēļ indē pasauli,» uzskata Horens.

    Vērojot to, kas pēc kara sākuma Ukrainā notiek Latvijā, Horens saka: «Nav pareizi, ka Latvijā daudzi kultūras un sporta cilvēki ieņem radikālu nostāju, un savukārt publiski tiek peltas tādas pašmāju zvaigznes kā Intars Busulis, Mairis Briedis un grupa Prāta vētra. Atgādināšu, ka arī Raimonds Pauls ir elks Krievijā. Bet vai mums, piemēram, vajadzētu aizmirst Pētera Čaikovska Gulbja ezeru tikai tāpēc, ka kāds Krievijas politiskais spēks ir sajucis prātā? Tagad cilvēki bieži izsakās emocionāli un nepārdomāti, bet

    būtu jāuzņemas atbildība visās pusēs, ne tikai Krievijas.

    Te man prātā nāk vārdi no eposa Lāčplēsis, kur teikts: «Pienāks laiks, kad ne vairs tauta ar tautu karos, bet visas kopā pret tumsu. Tad nāks jauni laiki.»

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē