• Čārlzs III svin 75. jubileju. Desmit pārsteidzoši fakti par Lielbritānijas karali

    Slavenības
    Inese Mizovska
    14. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Karalis Čārlzs III
    Foto: Wikimedia Commons
    Karalis Čārlzs III
    Pusapaļo jubileju karalis Čārlzs III sāka svinēt jau vakar – ar tējas dzeršanu un torti. Šovakar būs karaliskas vakariņas. Viņa jaunākais dēls Harijs ar sievu aktrisi Meganu Mārklu neesot ieaicināti.

    1.Vecais jaunais karalis

    Čārlzs visilgāk Lielbritānijas vēsturē gaidīja savu kārtu valdīt. Kad deviņus gadus vecais puisēns oficiāli kļuva par Velsas princi, viņš pat iedomāties nevarēja, ka karaļa titulu iegūs tikai 73 gadu vecumā. Jau piedzimstot viņam tika piešķirti trīs vārdi – Artūrs, Filips un Georgs, lai vienu no tiem varētu pieņemt dienā, kad kļūs par karali. Tomēr viņš nolēma paturēt pats savu vārdu un kļūt par Čārlzu III, jo divi vārda brāļi pirms viņa jau ir valdījuši.

     

    2. Labākā dāvana dzimšanas dienā

    21. jubilejā no vecākiem Čārlzs saņēma šiku dāvanu – automašīnu Aston Martin DB6 Volante, kas vēl aizvien ir viņa autoparkā. Karali satrauc klimata jautājumi. Tādēļ viņš licis pārbūvēt visus savus auto, lai tie darbotos ar biodegvielu.

     

    4. Ideālās olas

    Čārlzs dievina vārītas olas. Viņš tās ēd teju katru dienu un dara to tikai no pulksten četriem līdz pieciem pēcpusdienā. Tām jābūt vārītām tieši četras minūtes. Katru reizi tiekot sagatavotas septiņas olas, lai karalis varētu izvēlēties labāko.

     

    5. Zaļie īkšķīši

    Vislielāko baudu Čārlzam sagādājot dārza darbi rāmā vientulībā. Viņam esot arī slavenie zaļie īkšķīši! Intervijās karalis ir stāstījis, ka mēdz sarunāties ar saviem augiem un kokiem, dodot tiem pavēles augt brangiem.

     

    5. Apprecēja brūtes māsu

    Lai gan Čārlzs nekad nav bijis skaistulis, jaunībā viņam bijusi donžuāna slava. Pagājušā gadsimta 70. gados Čārlzs gribēja precēt savu trešās pakāpes māsīcu Amandu, bet viņa princim atteikusi. Pēc dažiem gadiem viņš uzsāka romānu ar slavena aristokrāta Džona Spensera meitu Sāru. Pēc tam, kad abi pavadīja brīvdienas slēpošanas kūrortā, Sāra presei sacīja – nešaubās, ka būs nākamā Anglijas karaliene. Tomēr viss sagriezās tā, ka pie altāra viņš veda Sāras māsu Diānu… Kad viņi iepazinās, Diānai bija tikai 16 gadu. 1981. gadā Čārlzs apprecēja lēdiju Dī, un jau pēc 11 mēnešiem pasaulē nāca abu pirmdzimtais dēls Viljams, vēl pēc trim gadiem – Harijs.

     

    6. Mamma izbrāķējusi Kamillu

    Britu karaliskās ģimenes fani ilgu laiku turēja ļaunu prātu uz prinča Čārlza otro sievu. Jau 90. gadu sākumā paklīda runas par prinča romānu ar britu armijas majora meitu Kamillu. Lai gan ap to laiku tapa zināms arī par Diānas aizraušanos ar jāšanas instruktoru, briti vainoja Kamillu prinča laulības izjukšanā. Izrādās, Čārlza un Kamillas mīlasstāsts esot sācies jau 70. gados. Čārlzs par šo tikšanos izteicies – Kamilla viņam bijusi kā malks svaiga gaisa. Tas gan daudzus uzjautrinājis, jo jaunā dāma esot smēķējusi kā dūmenis. Toreiz karaliene Elizabete II esot noraidījusi Kamillas kandidatūru Velsas princeses titulam. Majora meita viņai bijusi par prastu. Drīz vien Kamilla izgājusi pie vīra oficiera Endrjū Pārkera-Boulza. Tikai septiņus gadus pēc Diānas traģiskās nāves Čārlzs beidzot apprecēja savu jaunības dienu mīlu.

     

    7. Humors mantots no tēta

    Jaunajam karalim esot savdabīga humora izjūta, kuru viņš mantojis no sava tēva prinča Filipa. Kad pasaulē nāca viņa pirmais mazbērns un žurnālisti vaicāja Čārlzam, vai ir laimīgs par to, viņš atbildēja: «Ļoti! Vislabākais ir tas, ka mazbērnus vienmēr var atdot atpakaļ viņu vecākiem.»

     

    8. Skandaloza intervija

    Viņa dēls princis Harijs nebūt nav vienīgais karaliskās ģimenes vīrietis, kurš sniedzis skandalozas intervijas televīzijā. Arī Čārlzs savulaik izcēlies ar šokējošu atzīšanos britu žurnālistam Džonatanam Dimblijam. 1994. gadā sarunas gaitā viņš atklāja, ka, būdams laulībā ar princesi Diānu, krāpis viņu. Viņš gan piebilda, ka darījis to tad, kad viņu attiecības jau bija neatgriezeniski sabojātas, un vainoja tajā medijus, kas pārlieku centušies atspoguļot katru pāra soli.

     

    9. Pašam savs poda uzliktnis

    Karalis Čārlzs III esot pedants un ļoti uzmanot savu veselību. Viņš ēdot tikai ekoloģiski tīru pārtiku un baidoties no mikrobiem. Darbiniekiem vienmēr jārūpējas par to, lai viņa gulta būtu nevainojami saklāta, visur valdītu tīrība. Ceļojumos viņš ņemot līdzi savu tualetes poda uzliktni, kas esot darināts no sniegbaltas ādas.

    Viņš esot arī netradicionālās medicīnas piekritējs. Ja gadās saslimt, izvēlas homeopātiskos līdzekļus. Čārlzam esot arī dīvaina metode, kā ārstēt iesnas – karalis ieziežot degunu ar zobu pastu. 

     

    10. Veiksmīgs mākslinieks

    Čārlzam ir mākslinieciska dvēsele, un viņš esot labs gleznotājs. Čārlza akvareļi kopš 1997. gada pārdoti par gandrīz trīs miljoniem sterliņu mārciņu. Viņa darbu cenas ir no 3600 līdz 21 000 mārciņu, un visi ienākumi nonākuši Velsas prinča labdarības fondā. Čārlzs ir zīmējis etiķeti viskijam «Barrogill», kurā attēlota Barogilas pils. Viņu interesē arī arhitektūra. Jaunajam karalim ir sapnis pamatīgi pārplānot pilsētvidi.

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē