• 30 gadi bez Kurta Kobeina. Jauni atklājumi par to, kas patiesībā notika viņa nāves dienā

    Piemiņas stāsts
    Marta Kalniņa
    5. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Kurts Kobeins un viņa mazā Frensisa.
    Foto: Shutterstock
    Kurts Kobeins un viņa mazā Frensisa.
    Tā bija nāve, kas satrieca pasauli. Viņš bija pārāk jauns un talantīgs, pārāk īpašs un dievināts, lai mirtu. Miljoniem jauniešu klausījās viņa mūziku un aplīmēja savas istabas sienas ar grupas «Nirvana» plakātiem. Taču šodien aprit 30 gadi kopš dienas, kad tās solists Kurts Kobeins pameta šo zemi. Visu šo laiku virmojušās dažādas versijas par viņa patiesajiem nāves apstākļiem, un pēdējā publiskota tikai šogad.

    30 šaubu gadi

    Leģendārās grupas «Nirvana» solista, rokmūziķa Kurta Kobeina dzīve bija nepiedodami īsa un traģiska. Viņam bija tikai 27 gadi. Par to, ka Kurta vairs nav, pasaule uzzināja 8. aprīlī – trīs dienas pēc Kobeina nāves.

    Kurta Kobeina nāves apstākļi bija tik mīklaini, ka visus šos gadus ik pa  laikam tika celti gaismā izmeklēšanas dokumenti, pārbaudītas versijas, sniegtas intervijas un izvirzītas arvien jaunas teorijas. Galvenā un noturīgākā versija, kas parādījās uzreiz pēc Kurta nāves fakta publiskošanas, protams, bija pašnāvība. Kurts neticis galā ar atkarību no narkotikām, tāpēc darījis galu savām un savu tuvo cilvēku mocībām.

    Privāttdetektīvs Toms Grants bija viens no tiem, kas visus šos gadus centās pierādīt, ka Kobeina nāvei ir pavisam citi iemesli.

    Viņš regulāri blogā stāstīja par saviem atklājumiem. Tomēr šā gada sākumā Grants nāca klajā ar, viņaprāt, pilnīgu slēdzienu par mūziķa nāvi. Viņš gan neesot paskaidrojis, kā ticis pie dokumenta, kādu Vašingtonā varot saņemt tikai tuvi mirušā radinieki. Taču nāves slēdzienā lielu pārsteigumu nav – Kobeins pārdozējis psihotropās vielas, un šajā nāves kokteilī bija arī heroīns un spēcīgi trankvilizatori. Vai arī Grants beidzot noticējis Kurta labprātīgai aiziešanai no dzīves? To gan Kurta Kobeina biogrāfi apšauba.

     

    Heroīna un slavas nomocīts

    1994. gada sākums Kobeina ģimenei un grupai bija ļoti smags. Kurta un viņa sievas mūziķes Kortnijas Lavas laulība, kas bija noslēgta pirms diviem gadiem, bija uz iziršanas robežas. Lai gan Kurts vairākkārt bija izgājis rehabilitācijas kursu, viņš nespēja tikt galā ar atkarību no narkotikām. Abiem ar sievu pat uz laiku narkotiku dēļ bija atņemtas mazās meitiņas aprūpes tiesības, taču Kortnijai ar šīs ligas apkarošanu esot veicies krietni labāk.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    A post shared by Kurt Cobain (@kurtcobain)

    «Viņš bija ļoti kluss. Negribēja nevienu redzēt,» pēc mūziķa nāves atminējās viņa grupas biedri. «Nirvana» mūziķis Krists Novoseličs atzinās, ka devies kopā ar Kobeinu pie dīlera, lai iegādātos heroīnu.  

    «Viss, ko viņš toreiz gribēja, bija apdullināties līdz samaņas zudumam. Viņš gribēja nomirt,» atklāts bija Krists.

    Strauja lejupslīde notikusi janvārī, kad grupa saņēma piedāvājumu uzstāties festivālā, taču Kurts attiecies. Tas sadusmojis viņa sievu Kortniju, kura uzskatīja, ka šādu iespēju nevar laist garām. Viņu attiecības tad jau bija ļoti saspīlētas. Marta sākumā Kobeins devās koncerttūrē ar «Nirvanu», taču tās laikā Itālijā smagi saslima ar plaušu karsoni. Romā ieradās Kortnija un atrada vīru bezsamaņā viesnīcas numuriņā. Viņu nogādāja slimnīcā, kur atklājās, ka viņš pārdozējis medikamentus, kuriem uzdzēris šampanieti. Kurts apgalvoja, ka tā bijusi nejaušība, taču jau toreiz daudziem radās aizdomas, ka Kurts mēģinājis sev darīt galu. Pēc piecām dienām laulātie atgriezās savās mājās Sietlā, Vašingtonā.

    18. martā Lava izsauca policiju. Viņa paziņoja, ka Kurts ieslēdzies savā istabā. Viņam esot ierocis, un mūziķis draud sevi nogalināt.

    Kobeins likumsargiem apgalvoja, ka tikai gribējis paslēpties no Kortnijas, jo bijis šausmīgs skandāls.

    Visbeidzot Kortnija atteicās rakstīt iesniegumu, bet policija devās prom. Pirms tam gan konfiscēja šaujamieročus, ar kuru kolekcionēšanu aizrāvās jaunais mūziķis, un arī nezināmas izcelsmes tabletes.  

     

    Viņu atradis elektriķis…

    25. martā Kortnija sasauca Kurta draugus un kolēģus, lai kopējiem spēkiem pierunātu mūziķi doties uz klīniku, lai ārstētos no narkotiku atkarības. Kurts bijis agresīvs, tomēr padevies un 30. martā ieradās klīnikā Losandželosā. Tās darbinieki atceras, ka Kurts bijis mierīgs, adekvāts. Priecājies, kad Kortnija atvedusi viņu mazo meitiņu Frensisu Bīnu. Neviens nenojauta, ka tās būs tēva un divus gadus vecās meitas pēdējā tikšanās. Tajā pašā vakarā Kobeins izgājis pagalmā, lai uzpīpētu. Viņš pārrāpās pāri divus metrus augstajam mūrim, devās uz lidostu un iegādājās biļeti uz Sietlu. Lidmašīnā viņš satika savu kolēģi – Dafu Makaganu no grupas «Guns N’ Roses». Kurts esot uzvedies normāli, taču atzinies Dafam, ka aizbēdzis no klīnikas. Dafs viņu neesot nosodījis, jo pats piedzīvojis ko līdzīgu.

    «Taču iekšējā balss man teica, ka ar Kurtu kaut kas nav kārtībā,» pēcāk atminējās mūziķis.

    Turpmākajās dienās  Kurts vairākkārt tika manīts Sietlas ielās, taču ne viņa sievai, ne draugiem neesot izdevies mūziķi notvert. Lai apturētu Kurta sirojumus, Kortnija Lava paziņoja, ka mūziķa kredītkarte esot nozagta, un viņai to izdevās bloķēt. Pēc tam viņa nolīga privātdetektīvu, kas palīdzētu noķert Kurtu.       

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    A post shared by Kurt Cobain (@kurtcobain)

    8. aprīlī elektriķis Gerijs Smits ieradās Kobeinu ģimenes mājā Sietlā. Bija 8.30 no rīta, un Gerijam bija jāievelk mājā jauna drošības sistēma. Viņš vairākas reizes piezvanīja pie durvīm, bet neviens neatvēra. Viņš pamanīja, ka pie garāžas stāv automašīna «Volvo», un nosprieda, ka saimnieki tomēr ir ēkā. Viņš ielūkojās mājā caur oranžērijas durvju stiklu. Smits pamanīja, ka tur kāds guļ uz grīdas.

    Ieskatoties vērīgāk, Smits ieraudzīja ieroci un asins peļķi. Tā tika atrasts Kurta Kobeina līķis…

    Pulksten 8.45 Gerijs Smits piezvanīja policijai.

    Ekspertīzes laikā atklājās, ka Kobeins bija miris jau pirms trijām dienām.  Slēdzienā tika ierakstīts, ka nāve iestājusies no šāviena galvā. Iemesls – pašnāvība.   

    Kurts bija atstājis pirmsnāves vēstuli. Tajā ar sarkanu pildspalvu bija rakstīts, ka viņam mūzikas rakstīšana jau sen nesagādājot prieku. Atzinās, ka viņu moka vainas apziņa fanu un tuvinieku priekšā, un ar to viņš nespējot tikt galā.

     

    Bērēs sieva dalīja Kurta drēbes

    Kurta Kobeina publiskās bēres notika 10. aprīlī Sietlas kultūras centra parkā. Uz lielajiem ekrāniem tika parādītas Kurta biedru runas. Skanēja audioieraksts, kurā Kortnija nolasīja fragmentus no mūziķa pirmsnāves vēstules. Atvadu ceremonijas beigās parādījās arī pati atraitne. Viņa aprunājās ar Kurta faniem un dalīja viņiem mūziķa drēbes.

    Kurta mirstīgās atliekas kremēja. Kortnija Lava, kura bija pievērsusies budismam, daļu pelnu aizveda uz budistu klosteri Ņujorkā. Tur pelni tika pievienoti mālam, no kura izveidoja rituālās statuetes.  

    1999. gadā tika sarīkota vēl viena piemiņas ceremonija, kuru vadīja budistu mūks. Tā gribējusi Kurta mamma Vendija Kobeina. Šajā ceremonijā piedalījās ar Kurta tēvs Donalds, atraitne Kortnija, mūziķa bijusī mīlestība Treisija Marandere un Kurta nu jau septiņus gadus vecā meita Frensisa Bīna. Skanēja lūgšanas, un mazā Frensisa Bīna atlikušos tēva pelnus izbārstīja vietā, kas Kurtam bijusi īpaša, tur viņš bieži rakstījis mūziku 80. gadu beigās un 90. gadu sākumā.

     

    Vai tiešām pašnāvība? Pārāk daudz aizdomīgu pēdu

    Ne visi spēja noticēt tam, ka superzvaigzne Kurts Kobeins pats izvēlējies pamest šo pasauli. Viņš bija pārāk jauns, pārāk veiksmīgs, pārāk…  Pirmais šo nāves versiju publiski apšaubīja amerikāņu žurnālists Ričards Lī. Nedēļu pēc mūziķa nāves TV parādīja žurnālista veidoto dokumentālo sēriju  ar provokatīvu nosaukumu «Kurt Cobain Was Murdered».

    Drīz vien viņam pievienojās arī detektīvs Toms Grants, kuru bija noalgojusi Kortnija.

    Viņš paziņoja, ka mulsinoša šķitusi pašas Kortnijas uzvedība.

    Viņa aizdomīgi daudz putrojusies savās atmiņās un liecībās. Grants atklāja vairākus faktus, kas liekot apšaubīt policijas vērsijas. Kurtam uz abām roām konstatētas dūrienu pēdas. Viņa ķermenī esot konstatēta tāds heroīna daudzus, kas trīs reizes pārsniedz nāvējošo devu. Medicīnas eskperti apgalvojuši, ka jau viena nāvējošā deva dažu sekunžu laikā ievestu cilvēku komā. Viņš, iespējams, pat nepagūtu izvilkt adatu no vēnas. Tad kā gan Kurts spēja ne tikai to, bet arī ielikt atpakaļ kastītē žņaugu, paņemt ieroci un nošauties?  Tieši šāda notikumu secība aprakstīta izmeklēšanas dokumentos. Eksperti gan norādījuši, ka cilvēkam, kurš ilgstoši lieto narkotikas, to iedarbība ir lēnāka.  Vai tiešam gados jaunais Kobeins tik ātri pierada pie heroīna? Viennozīmīgas atbildes nebija.

    Grants apšaubīja arī Kurta pirmsnāves vēstuli. Viņš uzskata, ka tajā nav nekādu tiešu norāžu, ka Kurts gatavojas aiziet no šīs pasaules. Tā nebija adresēta ne sievai, ne meitai, bet gan faniem. Tikai pēdējās rindiņās viņš vēršas pie Kortnijas, un tās uzrakstītas citādi – stingrāk. «Kortnij, neapstājies Frensisas dēļ, neapstājies tās dzīves dēļ, kura bez manis būs daudz laimīgāka. Es jūs mīlu,» šīs rindas apšaubījuši arī citi eksperti, sakot – tās pierakstītas vēlāk.  Tomēr versija, ka tās rakstījusi sveša roka, netika apstiprināta.

    Vēl viena neparasta lieta bija pirkstu nospiedumi uz ieroča.

    Pareizāk sakot – to neesamība. Uz šaujamā netika konstatēti nedz paša Kurtam, nedz kāda cita cilvēka skaidri saskatāmi pirkstu nospiedumi.

    Vaino atraitni Korniju Lavu

    Grants vedināja domāt, ka Kurta nāve bijusi plānota slepkavība, un tās iespējamā pasūtītāja esot viņa sieva. Viņu attiecības jau vairākus mēnešus bijušas dramatiskas.  Kāpēc lai Kornija gribētu Kurta nāvi? Viņa esot baidījusies no laulības šķiršanas. Ja viņa būtu Kobeina atraitne, tad Kortnija mantojumā saņemtu vien miljonu dolāru, bet kā sieva viņa mantojusi 30 miljonus.

    Kortnija Lava.

    Šo Granta versiju atbalstīja arī dokumentālo filmu režisors Niks Brumfilds, kurš 1998. gadā klajā laida filmu «Kurts un Kortnija». Tajā vairāki mūziķi pauž šo domu – Kurts nebūtu nogalējis sevi pats. Rokmūziķis Eldons Houks šajā filmā pat apgalvo, ka Kortnija viņam esot piedāvājuši nogalināt viņas vīru par 50 000 dolāru. Viņš arī teicās zinām, kurš šo lietu uzņēmās. Kas notika tālāk? Nelaimes gadījums. Eldons pēc dažām dienām pakļuva zem vilciena. Viņa izteikumi netika vērtēti nopietni. Žurnālists un tuvs Kobeina draugs Everts Trū savā grāmatā «Nirvana: The True Story» norāda, ka Houks šajā intervijā esot atklāti izsmējis intervētāju. Arī filmas režisors pēcāk intervijās atzina, ka netic versijai par slepkavību. «Es domāju, ka viņš pats sevi nonāvēja, bet Kortnija tikai noveda līdz šai situācijai,» izteicās Brumfilds. 1999. gadā iznāca Īana Helperina un Maksa Valesa grāmata «Kurš nogalināja Kobeinu». Tajā atspoguļota neatkarīgās izmeklēšanas gaita, kurā iesiastījās detektīvs Grants. Galvenais secinājums – lieta bija pārāk samudžināta un dīvaina, lai to tik ātri slēgtu. 2004. Gadā autori izdeva vēl vienu grāmatu «Mīlestība un nave: Kurta Kobeina slepkavība», kurā ir šie paši secinājumi.  

    Desmit gadus pēc Kurta nāves Sietlas policija publiskoja papildus materiālus, tostarp – vairāk nekā 30 fotogrāfijas no notikuma vietas.

    Tika veikta otrreizējā izmeklēšana, kas arī beidzās ar to pašu slēdzienu – pašnāvība.  Šoreiz detalizētāk tika pētīts pašnāvības ierocis. Tika publiskota informācija, ka 2. Aprīļa rītā  Kobeina māju pametis kāds vīrietis, kurš ar taksometru devise uz ieroču veikalu. Viņš teicis, ka nesen esot aplaupīts, tāpēc vēlas sevi pasargāt. Blakus Kurta līķim tika atrasta atvērta patronu kastīte, kura bija iegādāta tieši šajā veikalā.  Tomēr policija atsaucās uz Vašingtonas likumiem, kas liedzot viņiem dalīties ar sīkāku informāciju par notikušā apstākļiem un minēto personu.

    Kurta meita Frensisa savu tēti zaudēja, kad viņai bija tikai divi gadi.

    Viņam nebija izvēles…

    Versiju par pasnāvību nepieņēma arī daudzi Kurta tuvinieki un paziņas. Viņa vectētiņš Lilands Kobeins stingri turējās pie tā, ka Kurts bijis slepkavas upuris. Draugi atzīmēja, ka šī bijusi patiesi nežēlīga nāve, bet pats Kurts nebijis nedz vardarbīgs, nedz tik nežēlīgs, lai sevi nonāvētu tik šausmīgā veidā. Kurts bijis ļoti gudrs un jūtīgs, un šāda aiziešana šķitusi pārāk netipiska viņam.

    Kurta mamma Vendija gan tic, ka viņas dēls aizgājis no šīs pasaules labprātīgi. Intervijā laikrakstam  «Today» Vendija sacīja: «Kurta pašnāvība nebija nejaušība. Viņš kārtīgi apdomāja šo soli un metodiski to  realizēja. Pēdējos divus gadus es dzīvoju ar pārliecību, ka viņš drīz nomirs.» To viņa skaidri sapratusi jau martā. Viņa uzskata, ka incidents viesnīcā Romā bija Kurta pirmais mēģinājums aiziet no šīs pasaules.

    «Es uzreiz sapratu, ka viņa pēkšņā atveseļošanās ir tikai acu aizmālēšanai. Ar vienu kāju viņš jau bija kapā,» tieša bija Vendija.

     Kurta māsīca presei atklāja, ka slavenajam mūziķim bijusi smaga depresija. Arī Kobeina draugi neslēpa, ka viņš esot teicis –  ja kādreiz beigs dzīvi pašnāvībā, tad tikai tā – narkotiku reibumā un ar šāvienu galvā.

    Savukārt Kurta draugs Gregs Seidžs pauda: «Es zinu tikai to, ko viņš man teica. Viņš nebija apmierināts ar savu dzīvi. Un viņam nebija citas iespējas, kā šo visu izbeigt.  Tas viss, kas ap viņu notika, Kurtam šķita pārāk samākslots, neīsts, bet viņš bija ļoti patiess cilvēks. Viņā nebija ne kripatiņas izlikšanās.» Seidžs izstāstīja, ka Kurtam bija sarunāta slepena tikšanās studijā, kur viņš gribējis ierakstīt pāris savas dziesmas. Industrija, kuras varā Kurts bija nonācis, viņam to nebūtu ļāvusi. Tāpat kā nebūtu ļāvusi aiziet no skatuves, ko ik pa laikam Kurts gribēja izdarīt. Ja viņš aizietu no «Nirvanas», viņu aizmirstu. Naudas plūsma, kuru radīja Kurta tēls un mūzika, apstātos.

    Bet, ja Kurts ir miris, tad viņš ir mūžīgs…

    Dzīve turpinās. Bez Kurta Kobeina. Viņa atraitne Kornija Lava šovasar svinēs 60. jubileju. Kobeina vienīgā meita Frensisa Bīna ir jau 32 gadus veca, un pērn viņa apprecējās ar slavena skeitera dēlu. Frensisai ir tēva skatiens.   

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē