• Vakariņas zem gaismas virtenēm jeb kā izgaismot pagalmu?

    Āra apgaismojums
    Zane Blanka
    Zane Blanka
    DEKO
    DEKO
    25. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Rūpīgi un pareizi izvēlēti āra gaismekļi palīdzēs neapmaldīties dārzā tumsā, paēst uz terases pietiekamā apgaismojumā vai pavadīt siltu vasaras vakaru patīkamā atmosfērā.

    Nav jāmācās ķīniešu valoda, lai saprastu, kuras zonas diennakts tumšajā laikā ir svarīgi izgaismot dārzā – tās, kurās ir nepieciešamība uzturēties un kuras nozīmīgas, lai ārtelpā varētu ērti pārvietoties. Celiņi, atpūtas zonas, bērnu rotaļu stūrītis, ieejas portāli ēkās, dīķis vai kāda cita ūdenstilpe, ja tāda dārzā ir.

    Turklāt ārzonas apgaismojums privātmājai ir ne vien noskaņas radīšanas un tumšā diennakts laika vajadzība, bet arī drošības jautājums.

    Labi izgaismotas ārdurvis, garāžas ieeja un piebraucamais ceļš krietni paaugstina ne tikai mājinieku drošību, bet arī atbaida nevēlamus viesus. Lai uzlabotu drošību, pieejamas dažādas opcijas arī no attāluma vadāms apgaismojums vai tāds, kurš ar sensoru reaģē uz kustību.

    Ierīkojot apgaismojumu ārā, svarīgs aspekts ir drošība – tāpēc silti ieteicam lietošanai izvēlēties tikai ārtelpām paredzētus gaismekļus un papildaprīkojumu (piemēram, pagarinātājus), jo tie būs piemēroti mitruma un temperatūras izmaiņai. Tāpat, ja nav runa vien par nelielu terasi, bet plašāku telpu ārā, iesakām par teritorijas apgaismojumu konsultēties ar tās iekārtošanas speciālistiem, lai atrastu ilgtspējīgus, optimālus un drošus risinājumus.

    Akcenti

    Ar akcenta gaismu var izcelt atsevišķas detaļas, piemēram, kokus. Tieši atsevišķu objektu akcents piešķirs ārzonai īpašu noskaņu. Ar virzītu gaismu var izcelt gan mājas fasādes detaļas, gan vides objektus dārzā, gan, piemēram, kokus vai augus.

    Noskaņai

    Ambientais apgaismojums piešķirs atpūtai ārā īpašu noskaņu – šajā apgaismojumā nevarēs lasīt grāmatu, sēžot uz terases, toties varēs baudīt vienatni vai kopābūšanu, dzērienus un sarunas. Nelielā ārzonā šādu apgaismojumu visērtāk panākt ar lampu virtenēm, grīdas vai sienas gaismekļiem.

    Mobilais gaismeklis

    Arvien vairāk apgaismojuma ražotāju ārtelpu lietošanai piedāvā pārnēsājamus bezvadu gaismekļus, kas ir uzlādējami. Tie var kalpot par lielisku alternatīvu sveču lukturiem vai ambientajiem gaismekļiem, kas slēdzami pie rozetes. Liels pluss šādam gaismeklim ir tā mobilitāte.

    Vēl viens risinājums, kā izvairīties no elektrības vadiem, kas krietni sarežģī āra apgaismošanu, ir gaismekļi, kas darbojas ar saules baterijām. Bieži tās ir zemē spraužamas solārlampas, kas pa dienu uzlādējas saules gaismā un vakaros automātiski ieslēdzas. Solārlampām nav raksturīga ļoti spoža, intensīva gaisma, tāpēc tās vislabāk noder tieši noskaņas radīšanai vai vieglam, mērenam apgaismojumam – akcentiem. Tā kā solārlampām nav nepieciešama elektroinstalācija, tās var novietot jebkurā vietā dārzā, arī patālāk no mājas.

    No iekšpuses

    Izgaismojot āru, svarīgi pārliecināties, kā šie risinājumi ietekmē iekštelpas – kādu ainavu izgaismots dārzs paver, uz to raugoties pa logu, vai dārza apgaismojums netraucē dzīvei telpās.

    Virtene – must have

    Gaismas virtene un dārzs šķiet divas neatraujamas vienības. Ar gaismekļu virteni var izgaismot terases zonu vai vietu virs galda, bet to var izmantot arī noskaņas radīšanai – ievērpt kokā, apvīt ap kolonnu u. tml. Iegādājoties virteni, svarīgi pirms tam izvērtēt, kā tā tiks lietota un kāds garums nepieciešams, lai tā sniegtos arī līdz tuvākajai rozetei. Visērtāk to pie virsmām stiprināt, izmantojot nerūsējoša materiāla atbilstoša izmēra skavas.

    Virtenes ar nelielām spuldzītēm būs piemērotākas noskaņas radīšanai, atmosfērai, savukārt ar lielākām spuldzēm var izmantot arī pamata apgaismojumam.

    Griestu lampa

    Arī iekštelpu griestu lampas ekvivalentu var izmantot par pamata apgaismojumu uz terases, tā atsaucoties uz interjeru iekšā un radot mājas sajūtu arī ārpusē. Ja terases vai nojumes griestu augstums neļauj izvēlēties nokarenu gaismekli, pamata apgaismojumam var izvēlēties tieši pie griestiem stiprināmu lampu. Šī būs praktiskāka izvēle arī tādēļ, ka gaismeklis nebūs pakļauts vēja ietekmei.

    Sienas lampas

    Sienas lampas āra apgaismojumā ir bieži izplatīts un ērts gaismekļu veids. Tās var izmantot par pamata apgaismojumu uz terases, lai izgaismotu ieeju mājā vai citās ēkās. Pamata apgaismojumam, piemēram, lai izgaismotu ēšanas zonu, var izmantot gaismekļus ar atklātu, izkliedētu gaismu. Savukārt, piemēram, durvju zonu var iezīmēt ar diviem lejupvērstiem gaismekļiem, kas skaidri iezīmēs ailes.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē