• Mūsdienīga gudrā māja – organiska pielāgošanās saimnieka ikdienai

    Viedā māja
    16. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Getty images
    Jūs sasitat plaukstas, un istabā pieklust gaisma, tad pēc mutiskas pavēles nolaižas žalūzijas un atveras bāriņš – mazliet banālais savulaik amerikāņu kinofilmu radītais priekšstats par gudro māju joprojām ir dzīvs. Mūsdienīga gudrā māja nav jāvada – tā ir tik organiski pielāgojusies saimnieka ikdienai, ka visi procesi notiek automātiski, bez cilvēka līdzdalības.

    Kas ir viedā māja?

    Viedā māja visas mājokļa tehnoloģijas apvieno vienotā sistēmā, ļaujot mājas iemītniekiem ērti un vienkārši pārvaldīt savu mājokli. Vadīt viedo māju palīdz viedierīcēs lejupielādējama programma vai pie sienas izvietojams kontrolpanelis.

    • Apkures sistēma. Lai nezaudētu optimālo temperatūru telpā, sistēma regulē apkuri, kā arī samazina siltuma daudzumu, ja telpā ir papildu siltuma avots.
    • Klimata kontrole. Siltuma, gaisa un mitruma parametrus iespējams iestatīt atkarībā no laikapstākļiem un cilvēku skaita telpās.
    • Apgaismojums. Tā intensitāti regulē gaismjutīgi sensori – mājā netiek izmantots maksimālais apgaismojums, ja pieejami papildus gaismas avoti.
    • Enerģijas patēriņa kontrole. Mājokļa enerģijas patēriņš ir viegli pārskatāms no elektrības līdz pat gāzes un ūdens rādītājiem.
    • Drošības sistēma. Ja mājās ir bērni, iespējams, iestatīt, kuras elektroierīces bērns var un nevar ieslēgt.
    • Apgaismojums. Aizkari vai žalūzijas automātiski tiek atvērti, kad logos iespīd dienas gaisma.
    • Multimediju sistēmas. Ieslēgt mūziku vai pārslēgt televīzijas kanālus iespējams attālināti savā viedierīcē.
    • Drošības sistēma. Ja mājā kāds ielauzies, sensori bloķē durvis, logus un veic iestatītās drošības funkcijas.
    • Mājdzīvnieku kontrole. Mājdzīvnieks saimnieka prombūtnes laikā tiek pabarots, kā arī «izvests» pastaigā.
    • Apgaismojums. Kustību sensori regulē apgaismojumu, cilvēkam pārvietojoties.
    • Drošības sistēma. Prombūtnes laikā viedā māja imitē cilvēku klātbūtni telpā, ieslēdzot radio, televizoru un apgaismojumu.
    • Klimata kontrole. Sensori fiksē gaisa kvalitāti – sildītas vai vēdinātas tiek tikai tās telpas, kur tas nepieciešams.

    Viedās mājas priekšrocības

    1. Komforts. Vadīt un kontrolēt mājoklī notiekošo arī tad, ja esat tālu prom.
    2. Ekonomija. Energoefektīvs un ilgtermiņā ekonomisks risinājums.
    3. Pielāgojamība. Jaunas ierīces un tehnoloģijas iespējams ātri pielāgot viedās mājas sistēmai.
    4. Minimālisms. Samazina vadu un dažādu iekārtu daudzumu mājoklī.
    5. Estētika. Sistēmu iespējams uzstādīt arī jau izremontētā mājoklī, nebojājot sienas.

     

    Interesanti fakti

    • Katra viedā māja ir unikāla, taču ražošanas un uzstādīšanas laikā tiek izmantoti vienoti, starptautiski KNX standarti.
    • Viedā māja ļauj samazināt enerģijas patēriņu no 25 līdz 40%.
    • 60% iedzīvotāju vēlētos, lai viņu prombūtnes laikā mājoklis imitētu cilvēku klātbūtni telpā.
    • 81% iedzīvotāju dzīvotu mājā, kas automātiski regulē klimata un apkures režīmus.
    • 52% iedzīvotāju vēlētos savu mājokli attālināti kontrolēt ar viedierīcēm.

    Ekonomija, komforts vai prestižs

    Viedā māja nav veļas pulveris vai kečups – tehnoloģisko iespēju šodien ir tik daudz, ka pārdot to cilvēkiem saprotamā valodā joprojām ir nozares lielākais izaicinājums. Tas izskaidro faktu, kāpēc nav redzami, piemēram, reklāmas rullīši par gudro māju – pat lielie viedo iekārtu ražotāji joprojām cenšas atrast labāko veidu, kā ideju par gudro māju ietērpt pēc iespējas vienkāršākā veidolā. Nav universālas formulas, tā joprojām ir izteikti individuāls, katram klientam pielāgots produkts.

    «Lai potenciālajam klientam izskaidrotu visas gudrās mājas iespējas, vispirms mēģinām saprast, kas viņam būtiskāks – līdzekļu ekonomija, komforts vai prestižs,» atklāj Lucidus produktu attīstības vadītājs Māris Endziņš.

    «Ja gudro māju izvēlas, lai varētu ilgtermiņā ieekonomēt, jāsaprot – jo vairāk sistēmu gudrajā mājā būs apvienotas, jo vairāk naudas tā varēs ietaupīt. Visenergoietilpīgākās komponentes ir apsilde un dzesēšana. Mājā var būt ļoti gudra apkures sistēma un modernākā kondicionēšanas iekārta, taču, ja katrai uzstādīta sava automātika, tas būs gan neērti, gan neekonomiski, turklāt pastāv liela varbūtība, ka sistēmas sāks darboties viena pret otru, radot lielu elektroenerģijas patēriņu

    Runājot par komfortu, tas cilvēku prātā bieži vien tiek pielīdzināts vārdam slinkums –kam man to vajag, es pats varu aiziet un to gaismu izslēgt! Tad jautāju – vai arī auto izvēlaties tāpat? Protams, nē! Tur vajag gan apsildāmo stūri, gan klimatu, gan papildu skaņas iekārtas.

    Savukārt, runājot par gudro māju kā statusa liecību, kādreiz gudrās mājas patiešām bija tikai ļoti turīgiem cilvēkiem, kur izvēles pamatā prevalēja vēlme izrādīties.

    Lai arī pēdējos gados tas mainās, salīdzinot ar Rietumvalstīm, kur ekonomija un komforts ir galvenie gudrās mājas izvēles kritēriji, pie mums prestižam joprojām ir nozīme. Tāpat kā «statusa» auto uz ielām, arī māju, kas pretendē uz zināmu prestižu, mums ir vairāk.»

    Ko dara viedā māja?

    Tā zina, vai esat mājās un kurā telpā atrodaties, kāda ir jūsu komforta temperatūra un kādu mūziku konkrētā brīdī vēlaties fonā. Tā ieslēdz apgaismojumu jūsu iemīļotajā intensitātē un, ja vēlaties, optimālajā siltās–vēsās gaismas attiecībā. Šādai mājai ir sava meteostacija, kas konstatē un atpazīst nokrišņus, vēja virzienu un ātrumu.

    Tā var ne tikai pielāgot optimālo apkures intensitāti, bet arī aizvērt un atvērt logu žalūzijas konkrētā mājas pusē, tādējādi ne vien palielinot komfortu, bet arī ekonomējot resursus. Tagad, kad aktuāls kļuvis darbs no mājām, arvien vairāk cilvēku, projektējot māju, paredz telpu kabinetam. Tur noderīga var būt, piemēram, automātiska apgaismojuma vadība – sensors mēra pa logu ienākošās gaismas intensitāti un regulē darba virsmas apgaismojumu, lai tas būtu nepārtraukti vienmērīgs, tātad saudzīgs acu veselībai.

    Kad, aizejot no mājas, telefonā nospiežat pogu prom, māja pārslēdzas signalizācijas režīmā – durvis nobloķējas, ierīces, ko aizmirsi izslēgt, izslēdzas. Atgriežoties mājās, namrunis, kas dienas laikā nofotografējis gan pastnieku, gan jebkuru citu, kas bijis pie vārtiem, pamatojoties uz GPS datiem, jau zina, ka tuvojaties, un atbloķē durvis.

    Māja pārslēdzas režīmā «saimnieks ir klāt» un laipni sagaida – telpās ieslēdzas apgaismojums, sāk skanēt jūsu mīļākā vakara mūzika.

    Ja brīvdienās dodaties uz lauku mājām, varat neraizēties par stāvokli siltumnīcā – automātiskā laistīšanas sistēma par visu būs parūpējusies. Arī ziemā mājai varat likt jūs sagaidīt noteiktā stāvoklī – kad ieradīsieties, tā būs noteiktā temperatūrā, sauna uzsilusi, bet piebraucamais ceļš atkausēts.

    Protams, tie ir tikai atsevišķi piemēri – iespēju ir ļoti daudz, un gudro māju pielāgo, ņemot vērā saimnieka diennakts ritmu, paradumus un gaumi. Jāņem vērā, ka vienmēr tiek saglabāta iespēja sistēmas ieslēgt un izslēgt manuāli, kā arī jebkurā brīdī sākotnējos iestatījumus mainīt – cilvēka griba gudrajā mājā ir un paliek prioritāte.

    Drošība pirmajā vietā

    Šobrīd arvien vairāk cilvēku gudrās mājas sistēmu izvēlas kā papildu garantu aizsardzībai pret nelūgtiem viesiem. Tiesa, vēl pavisam nesen sarunas starp gudro māju uzstādītājiem un apsardzes firmām nevedās raiti, īpaši lauku mājās.

    «Brīdī, kad īpašnieks nāca ar vēlmi ierīkot gudro māju, kas varētu raidīt datus vai nolasīt tos no viņu sistēmas, bija pretreakcija. Viņus var saprast – tas ir apsardzes firmu bizness, un tās par objektu ir atbildīgas. Pēdējā laikā situācija sāk uzlaboties – apsardzes uzņēmumi kļūst pretimnākošāki,» atzīst M. Endziņš. Gudrās mājas iekārtu ražotāji piedāvā, piemēram, kustību un klātbūtnes sensorus, kas vienlaikus kalpo apgaismojuma un klimata regulēšanai, sūta informāciju apsardzes sistēmām, kad ieslēgts apsardzes režīms, turklāt arī vizuāli iekļaujas interjerā.

    Ja kādu iemeslu dēļ nav iespējas slēgt līgumu ar apsardzes firmu, mājā var ierīkot lokālu drošības sistēmu ar šiem ļoti precīzajiem multisensoriem. Kad saimnieks ir mājās, tie darbojas kā klātbūtnes sensori, nodrošinot ierasto komfortu, taču, kad tā paliek tukša, tie kļūst par apsardzes sensoriem, raidot signālus saimnieka telefonā, un radot pretdarbību gadījumā, ja mājā kāds ielaužas.

    Jo vairāk sistēmu mājā sajūgtas, jo lielāku šovu zaglim māja var sarīkot – konstatējot svešinieka ierašanos, tā var visās telpās iedegt gaismu, nobloķēt iekštelpu durvis, aizvērt žalūzijas, ieslēgt sirēnas – skaļš troksnis joprojām esot viens no efektīvākajiem zagļu aizbiedētājiem.

    Gudrāki kļuvuši arī pagalmā uzstādāmie kustību sensori, kas pēc kustību trajektorijas un ātruma prot atšķirt – sētā ienācis dzīvnieks vai cilvēks.

    Tiesa, ne visur šāda lokāla drošības sistēma ir optimāla. Piemēram, ja gudrā lauku māja, kas no dzīvesvietas atrodas 200 kilometru attālumā, sūtīs informāciju par nevēlamu viesi, vienīgais, ko varēsiet tādā mirklī izdarīt, – piezvanīt policijai.

    Ar ko sākt?

    Visas gudrajā mājā uzstādītās sistēmas – ventilācija, apsilde, dzesēšana, namrunis (vai piekļuves sistēma, piemēram, ar pirkstu nospieduma atpazīšanu), apgaismojums, izklaide (audio un video) – darbojas vienotā frontē, komunicē savā starpā un ir viegli pārvaldāmas, jo saimnieka telefonā vai planšetē redzama gan kopējā aina, gan informācija par katru telpu.

    Vispareizāk viedās mājas sistēmu projektēt celšanas procesā kopā ar elektrības projektu – investējot sākumā, pēc laika ieguldītie līdzekļi nāks atpakaļ un māja sāks nosacīti pelnīt.

    Izvēloties gudrās mājas iekārtu ražotājus, jāatceras, ka var nosacīti izšķirt divus gudro māju sistēmu modeļus – tā sauktās slēgta un atvērta protokola sistēmas.

    Slēgtā protokola viedajā mājā visa komunikācija pārsvarā notiek starp viena ražotāja iekārtām, un arī kabeļu tīkla uzbūve var būt raksturīga tikai šim vienam ražotājam (te var minēt tādus viedās mājas ražotājus kā amerikāņu LUTRON vai vācu PEHA). Šādas sistēmas parasti ir vieglāk pārdot, jo pārdevējam un pircējam nav jāiedziļinās dažādu ražotāju produktu klāstā un pietiek ar viena ražotāja sagatavoto prezentāciju.

    Par labu šādām sistēmām bieži kalpo arī unikāls slēdžu un vadības paneļu dizains vai arī kāda atsevišķi ņemta, klientam svarīga sistēma, kurā šis ražotājs ir ļoti spēcīgs, taču pārējās funkcijas ir pakārtotas. Citreiz nozīme ir arī iekārtu cenai.

    Uzstādot slēgtā tipa māju, jārēķinās – ja kādreiz vēlēsies projektu attīstīt vai uzlabot, var gadīties, ka tajā no cita ražotāja vairs neko pielikt klāt nevarēs.

    «Mēs to saucam par uzsēdināšanu uz adatas, kad ekskluzīvais produkts ar laiku izrādās neaizstājams,» norāda Māris Endziņš. «Turklāt kā gan var prognozēt, kas ar šo ražotāju notiks pēc gadiem desmit, piecpadsmit? Piemēram, PEHA pirms vairākiem gadiem tika pievienota lielam starptautiskam koncernam, un viedās mājas sistēma, ko piedāvā tagad, ir krasi citāda nekā tā, ko pārdeva, kad zīmols bija neatkarīgs, – tās vairs nedarbojas kopā. Tātad faktiski, izvēloties slēgtā tipa māju, varbūt ir zināma sākotnēja psiholoģiska paļaušanās, taču mēs uz tās sēdēsim tik ilgi, cik ilgi šis ražotājs pastāvēs.»

    Atvērtā protokola viedās mājas sistēma ietver sevī vairākus iekārtu ražotājus. Pasaulē lielākā atvērtā protokola KNX asociācija ietver sevī aptuveni 500 ražotājus. Lai ražotājs iekļūtu sarakstā, ir strikti iestāšanās nosacījumi – tiek izvērtēti dažādi kvalitātes un sertifikācijas kritēriji. Izvēloties atvērtā tipa viedo māju, iespējas ir plašākas, jo visu KNX ražotāju iekārtas ir savstarpēji savietojamas, turklāt asociācijā ir arī nišas produktu ražotāji, kas rada ļoti specifiskas un pirmajā acu uzmetienā pat šķietami dīvainas lietas. Tā kā starp asociācijā esošiem ražotājiem ir zīmoli no Āzijas, arī cenu līmenis ir variējams.

    «Būtiski – vizuāli izvērtējot gan slēgtā, gan atvērtā protokola tipa projektus, tie izskatīsies ļoti līdzīgi, faktiski sacentīsies tikai dizains, taču pie sistēmiskajām un klientu iespējām mārketings būs pastrādājis kā vienā, tā otrā gadījumā,» skaidro Endziņš.

    Ko darīt, ja māja jau uzcelta, taču gribas to padarīt viedu? Arī šādā gadījumā (tiesa, ar zināmiem ierobežojumiem), pastāv iespējas izveidot gudro māju, izmantojot bezvadu risinājumus.

    Progresa virzītājs – viedie gadžeti

    Progresu bīda slinkums – cilvēks allaž domās par to, kā kaut ko paveikt, ieguldot pēc iespējas mazāk pūļu. Otrs gudrās mājas virziens, kas šobrīd strauji attīstās, ir DIY jeb do ir yourself gadžetu tirgus. Arī šie gan slavenu viedierīču ražotāju un globālu pakalpojumu sniedzēju zīmoli, gan arī Āzijas valstīs ražotie produkti pretendē uz nosaukumu gudrā māja. Šie pārsvarā uz viedierīcēm un Wi-Fi vai citiem bezvadu savienojumiem balstītie risinājumi paņem patērētāju ar savu uzstādīšanas un iestatīšanas vienkāršību un derēs visiem, kuri gatavi uzņemties atbildību par to, ko paši saprogrammējuši un rēķinās ar to, ka ierīces laiku pa laikam varētu būt jāpārstartē.

    Tiesa, šāda veida bezvadu tehnoloģu kapacitāte piemērota vien nelieliem mājokļiem vai atsevišķām sistēmām – tās nevajadzētu ierīkot lielās privātmājās kā pamatu gudrajai mājai, jo pastāv ievērojams bezvadu sakaru nedrošības aspekts.

    «Iespējams, tuvākajā nākotnē, pateicoties tehnoloģiju attīstībai, mūsu dzīvē ienāks arvien vairāk bezvadu risinājumu, taču šobrīd nekas stabilāks par signālu, kas iet pa kabeli, joprojām nav izgudrots. Starp citu, populārākos no šiem produktiem (piemēram, Amazon Alexa) jau tagad var veiksmīgi integrēt arī klasiskajā viedās mājas sistēmā, veidojot hibrīdu starp profesionālo un gadžetu tirgu. Manuprāt, tā arī ir gudrās mājas nākotne – kad visas ēkas sistēmas darbojas vienotā stabilā tīklā, kas izbūvēts ilgai kalpošanai, taču papildu ērtībām izmantosim viedtālruņus, planšetes un citas viedierīces, kas pakļautas gadžetu tirgus niansēm,» uzskata Māris Endziņš.

    Laužam mītus! 

    Tas ir dārgi

    Patiesībā… Izdzirdot piedāvājumu par gudro māju, cilvēki parasti ar to saistītās izmaksas pieskaita klāt visa pārējā projekta izmaksām, nevis aprēķina starpību. Ja neliekam gudro māju un izvēlamies standarta iekārtas, arī tās (kabeļi, slēdži, rozetes u. c.) būs jāuzstāda un maksās vismaz pusi no gudrās mājas sistēmas. Starp citu, gudrās mājas kabeļi maksā lētāk nekā parastie, un tos ir daudz vienkāršāk uzstādīt. Sadārdzinājums var būt vien neliels un parasti atmaksājas trīs līdz piecu gadu laikā.

    Tas ir sarežģīti

    Mūsdienu gudrā māja ir kļuvusi daudz vienkāršāka un saprotamāka – tā ir veidota un salāgota tā, lai visi procesi ēkā notiktu pēc iespējas automātiski un saimniekam nebūtu jāiedziļinās dažādu sistēmu niansēs. Arī sienās iebūvētās vadības iekārtas ir kļuvušas daudz kompaktākas un intuitīvākas, un vairs nav jābaidās no slēdžu blokiem ar padsmit taustiņiem vai lēniem skārienekrāniem ar sliktu izšķirtspēju.

    Turklāt strauji pieaugušas iespējas kā papildus vadību izmantot viediekārtas, ko ikdienā jau lietojam – viedtālruņus un planšetes. Šobrīd ērtākais gudrās mājas vadības rīks un pārlūks ir planšete. Pēdējā desmitgadē parastā lietotāja ikdienā tā uzplauka un norietēja, bet gudrajā privātmājā tieši otrādi – pārliecinoši izkonkurēja sienā iebūvētos dārgos un, tā teikt, durakdrošos tačpaneļus.

    Skārienekrānu tehnoloģijas ļoti strauji attīstās – arguments, ka panelis sienā stāvēs desmit gadu, vairs neiztur kritiku, jo šodien gudro māju ērti un saprotami varam pārlūkot un vadīt pārnēsājāmā planšetē, turklāt ar žestiem, pie kuriem tik ļoti esam pieraduši. Arī viedtālrunim nav ne vainas, turklāt tas faktiski vienmēr ir mums līdzi. Tomēr lielākās ēkās – kad nepieciešams redzēt telpas vai mājas stāvu grafisko attēlu, kurā istabā jāizslēdz aizmirstā gaisma vai jāpieregulē temperatūra, žalūzijas ir ciet vai vaļā un vēl arī laikapstākļus ārā – tā ekrāna izmērs var izrādīties nepietiekams.

    Ar all off un all on ir pietiekami

    Nereti gadās, ka vienīgā funkcija, ko cilvēks savā mājā vēlas, ir tā sauktā all off – ejot prom, pie ārdurvīm nospiež taustiņu, un mājā automātiski izslēdzas visas gaismas, atslēdzas rozetes utt. «Tā ir viena no funkcijām, ko cilvēki ļoti labi saprot un spēj nodefinēt. Taču bieži vien tas nozīmē brutāli atslēgt elektrību un, kad atgriežamies mājās, tāpat viss tiek atslēgts atpakaļ, arī aizmirstais gludeklis.

    Viedā mājā pretēja darbība all off funkcijai ir nevis all on, bet selected on – māja, saimniekam pārrodoties, ieslēdz konkrētas elektrības līnijas, piemēram, tikai gaismu priekšnamā, varbūt mazliet intensīvāk sāk darboties apkure. Labi saprotams, atraktīvs un nodemonstrējams gudrās mājas komponents ir apgaismojuma vadība, taču, ja ierīkojam tikai to, tā sniegs komfortu un labvēlīgu ietekmi uz acu veselību, taču bez vērā ņemama ekonomiska pamatojuma.»

    Gudrais dzīvoklis – vai iespējams?

    Viedās tehnoloģijas ienāk arī jaunajos dzīvokļu projektos – vai nu attīstītājs jau ir ierīkojis atsevišķus komponentus, vai arī izveidojis infrastruktūru un katrs dzīvokļa iemītnieks var izvēlēties konkrētus pakalpojumus pēc savām vēlmēm.

    Lai arī dzīvokļu projektos pastāv dažādas update iespējas, nekad nevarēs runāt par tik plašām iespējām, kādas tās ir, būvējot māju no nulles pašam sev.

    Veiksmīgi viedo dzīvokļu projektu risinājumi Latvijā

    Apartamenti River Breeze Rīgā. Šajos apartamentos viedās sistēmas izmantotas standarta apgaismojuma, apkures un dzesēšanas sistēmām. Tomēr šajā objektā klienti vēlējās attālināt vadīt arī gāzes kamīnu un monohromos logu stiklus, kas nodrošina telpas plašumu, vienlaikus dodot iespēju arī saglabāt privātumu.

    Apartamentu māja Kado Karim Jūrmalā. Ēkā padomāts par iedzīvotāju ērtībām un komfortu, nodrošinot iespēju gan lokāli, gan attālināti vadīt apkures un dzesēšanas sistēmas, kā arī žalūzijas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē