• Kā atšķirt degunradžvaboles un maijvaboles kāpurus?

    Derīgie kukaiņi
    Indra Ozoliņa
    15. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jautā lasītāja Ieva: «Gribu vairāk uzzināt par derīgajām un skaistajām degunradžvabolēm. Netieku skaidrībā, vai mēs savās dārzu komposta kaudzēs neiznīcinām šo vaboļu kāpurus. Viss ir skaidrs, ja kaudzē ir pati vabole vai arī kāpuri ir lieli. Taču, ja kāpuri ir mazi, tie neatšķiras no maijvaboļu kāpuriem. Kā tos atpazīt, lai nesajauktu?»

    Atbild Voldemārs Spuņģis, entomologs.

    Komposta degunradžvabole ir 3–5 cm gara, masīva, brūna, spīdīga. Labi atšķirama pazīme ir rags uz priekškrūšu vairoga. Tēviņam tas ir krietni garāks nekā mātītei. Pieaugušās vaboles dzīvo vienu vasaru. Kāpuri ir resni, C veida, garums var sasniegt 6–10 cm. Tie apdzīvo dažādus augu izcelsmes trūdošus substrātus – koku dobumus, trūdošus kokus, vecas zāģu skaidu kaudzes un visai bieži arī komposta kaudzes. Tie ir trūdēdāji, pārstrādā augu atliekas pilnvērtīgā kompostā. Tātad labi palīgi dārzā.

    Kāpuri barojas 2–3 gadus, līdz var iekūņoties un izaugt par pieaugušām vabolēm.

    Pēc izskata tie tiešām atgādina maijvaboļu kāpurus, tāpēc abu atšķiršana ir sarežģīta, galvenā atšķirība ir dzīves vide. Maijvaboļu kāpuri apdzīvo augsni, barojas ar augu saknēm un nekad nav sastopami komposta kaudzēs. Degunradžvabolei viss ir gluži pretēji. Suga tika iekļauta pirmajā Latvijas Sarkanajā grāmatā 1985. gadā, bet vēlāk vairs ne, jo vaboles sastopamas biežāk.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē