• Zaļais zelts – nezāļu virca, kas mēslo un atbaida kaitēkļus

    Dārzs
    Katrīna Jaunslaviete-Ķipure
    12. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tā vietā, lai dotos uz veikalu pēc kārtējās mēslojuma pudeles, ir vērts mazliet pacensties un mēslojumu pagatavot pašam – nezāļu vircas izmantošana ir viena no metodēm, kā dārzā saimniekot ilgtspējīgi un zaļi. Un tātad – vienā rokā lielās šķēres, otrā rokā maiss, un prom nātru un citu zāļu medībās! Konsultē Māris Narvils, LLKC vecākais speciālists dārzkopībā.

    Mēslo un atbaida kaitēkļus

    Dažādu augu zaļajai masai izrūgstot ūdenī, iegūst šķidrumu, ko sauc par zāļu vircu – lielisku organisko mēslojumu, kuru var lietot teju visiem dārza augiem, tai skaitā puķēm, augļu kokiem un ogu krūmiem. Sevišķi stimulējoši virca iedarbojas uz tomātu, gurķu, kāpostu un pētersīļu augšanu. 

    Vircas mēslojums vienlaikus veic divas svarīgas funkcijas – kalpo kā papildu mēslojums augiem un noder par kaitēkļu atbaidītāju.

    Jo īpaši tā nepatīk laputīm un ērcēm, par to gādā nātrēs esošā skudrskābe.

    Jāuzsver, ka vircā nav visu augam nepieciešamo barības vielu (tās sastāvā visvairāk ir slāpeklis un kālijs), taču, kombinējot ar citām bioloģiskām saimniekošanas metodēm (augu sekas ievērošana, zaļmēslojuma izmantošana), var panākt lielisku rezultātu – izaudzētais dos lielāku ražu, kā arī retāk slimos un nīkuļos. Ar nātru vircu apstrādāti augi labāk cīnās pret miltrasas ierosinātājiem, veido labāku sakņu sistēmu, uzlabojas fotosintēzes procesi.

    Tomēr ir arī tādi dārza labumi, kurus ar vircu mēslot neiesaka, – sīpoli, ķiploki, zirņi un pupiņas. Šāda veida mēslojumu nelieto arī īsās veģetācijas augiem – salātiem, redīsiem, dažādiem zaļumiem, dillēm. 

    Vircas karaliene – lielā nātre

    Visbiežāk vircas mēslojumu gatavo no nātrēm. Bērnībā no tām baidījāmies, bet, kļūstot par sava dārza saimniekiem, varam tās lietot uzturā paši un vēl pabarot augus. Lai gan pasaulē ir vairāk nekā tūkstoš nātru sugu, pie mums sastopamas divas – lielā nātre un sīkā nātre. Vircas pagatavošanai izmantojama lielā nātre ar gariem stublājiem un tumši zaļām, spēcīgām lapām. Vircas pagatavošanai var izmantot arī kosas, tauksaknes, papardes, biškrēsliņus, ganu plikstiņus, baldriānus, pienenes, vārpatas, gārsas u.c. Nereti praktizē arī nopļautās zāles raudzēšanu. 

    Gan nātru, gan nezāļu vākšanu vircai veic to aktīvās augšanas stadijā, proti, līdz ziedēšanas sākumam. Ideālā gadījumā to paveic līdz Jāņiem, taču nebūsim tik skrupulozi – laba virca izdosies arī no vēlāk ievāktiem augiem. Izcili, ja raudzēšanai izmanto iepriekš savāktu lietus ūdeni. Protams, ne vienmēr un visur tas ir iespējams, tāpēc arī ar parasto ūdeni raudzēta virca būs neatsverams devums dārzam.

    Daudziem vircas gatavošana saistās ar specifisku un nepatīkamu aromātu. Šī iemesla dēļ vircu ieteicams raudzēt aizveramā traukā, uzlikto vāku hermētiski nenoslēdzot. Daži saimnieki praktizē baldriāna tinktūras iepilināšanu vircas tvertnē. Var pievienot arī akmens miltus, kaļķi, uzbērt kūdras vai kapātu salmu slānīti. Smakas dēļ vircas trauks novietojams ne gluži sētsvidū, bet gan tās perifērijā, kā arī nav nepieciešams trauka saturu bez vajadzības kustināt. 

    Mēslo pareizi!

    Mēslošana jāveic ļoti uzmanīgi, stingri ievērojot noteiktās devas. Tai ir divi pamatnoteikumi – pirmkārt, virca (ar retiem izņēmumiem) vienmēr jāatšķaida ar ūdeni, otrkārt, lai izvairītos no augu apdedzināšanas, mēslošanu neveic karstā laikā (vislabāk mēslot vakara pusē). Jāzina, ka zāļu virca ir aktīvs augšanas stimulators, kas nav nepieciešams augu nobriešanas un augļu veidošanās procesā. Tādēļ to vispareizāk ir lietot līdz augu ziedēšanas sākumam. Tāpat svarīgi ņemt vērā, ka vairāk par trim reizēm ar vircas mēslojumu augus mēslot nevajadzētu – tas var aizkavēt ražas veidošanos. Pārmēslošana redzama uz augu lapām – tās kļūst tumšas un deformējas. 

    Dažādiem mērķiem – dažādi šķaidījumi

    Standarta receptē iegūto vircu atšķaida ar ūdeni attiecībā 1:10. Jutīgākiem augiem pat vēl vairāk – 1:20. Savukārt, laistot un mēslojot lielos krūmus un augļu kokus, uz saknēm lejams 1:2 un 1:3 atšķaidīts vircas šķīdums. Tomēr, tā kā vircas pagatavošana nav ļoti precīzs pasākums, tās stiprums un līdz ar to iedarbības intensitāte var atšķirties (piemēram, kāpostu balteņus var indēt pat ar neatšķaidītu vircu). Vērts atcerēties, ka pirms lietošanas virca ir jānokāš un biezumi jānogādā tuvākajā komposta kaudzē. Pretējā gadījumā pastāv risks, ka reizē ar mēslojumu augsnē nokļūs nātru vai citu nezāļu sēklas, kas labi sadīgs un ar kurām pēcāk nāksies sūri cīnīties.

    Kā pagatavot nātru vircu?

    1. Sagriež vai sapļauj nātres.
    2. Saulainā vietā noliek plastmasas, koka vai emaljētu trauku. Visātrākā rūgšana notiks koka traukā.
    3. Trauku līdz aptuveni 2/3 no tā tilpuma piepilda ar sasmalcinātām nātrēm, tās nesablīvējot. 
    4. Nātres pārlej ar lietus ūdeni. Uz 1 kilogramu nātru ņem 10 litrus ūdens. Jārēķinās, ka rūgšanas procesa laikā pāri malām var iet vircas putas, tādēļ vismaz 20 cm līdz trauka augšpusei jāatstāj brīvi. 
    5. Lai traukā neiekļūtu dažādi svešķermeņi, tam uzliek sietu vai vāku, hermētiski nenoslēdzot. 
    6. Vismaz reizi dienā trauka saturs kārtīgi jāapmaisa.
    7. Atkarībā no gaisa temperatūras rūgšanas process ilgst 10–14 dienas. Citām nezālēm rūgšanas laiks ir ilgāks – līdz pat 4 nedēļām.
    8. Kad šķidrums kļuvis tumšs un pārstājis putot, virca ir gatava.

    Ja vircu nav plānots izlietot tuvākajās dienās, tā jānovieto vēsā un tumšā vietā, piemēram, pagrabā. 

    Zini! Kā vircas izmantošanas negatīvo pusi var minēt situāciju, kad gatavošanas procesā masa nav pietiekami bieži apmaisīta. Tad rūgšanas procesā vircai nepieplūst skābeklis, un šādu šķaidījumu uz augiem lietot ir pat kaitīgi.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē