• VIDEO: Pēc 3000 gadiem Austrālijas savvaļā atkal dzīvo Tasmānijas velns

    Dzīvnieku aizsardzība
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    1. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pateicoties sugu saglabāšanas programmai, Austrālijas kontinentā šogad ir atgriezies Tasmānijas velns, vēsta ārzemju mediji.

    Šoruden Austrālijas nacionālajā parkā Aussie Ark, kas atrodas uz ziemeļiem no Sidnejas, brīvdabā izlaisti pārdesmit šo nelielie plēsēju, vēsra CNN.

    «Pēc 100 gadiem uz šo dienu atskatīsimies kā uz brīdi, kad tika atsākta visas mūsu zemes ekoloģiskā atjaunošana,» Aussie Ark izplatītajā paziņojumā saka organizācijas prezidents Tims Folkners. «Atgriezies ir ne tikai viens no Austrālijas iemīļotākajiem dzīvniekiem, bet tas ir dzīvnieks, kas veidos savu apkārtni, atjaunos un sabalansēs mūsu dabas ekoloģiju, ko gadsimtiem  ilgi postījušas tādas ievestās sugas kā lapsas, kaķi un citi plēsēji.» 

    Tasmānijas velni Austrālijā izzuda apmēram pirms 3000 gadiem, kad kontinentā parādījās dingo suņi. Augumā nelielie plēsēji patvērās Tasmānijā, taču to skaits katastrofāli samazinājās pagājušā gadsimta beigās, kad infekciozs vēža paveids, saukts Devil Facial Tumor Disease (DFTC), nogalināja 90% velnu populācijas.

    Šobrīd Tasmānijā dzīvo ap 25 tūkstošiem velnu, un Aussie Ark nacionālais parks pēdējos 10 gadus strādā pie sugas saglabāšanas. No 44 indivīdiem, ar ko tika uzsākts darbs 2011. gadā, tagad velnu kolonija pieaugusi līdz 200 dzīvniekiem, kas tiek turēti savvaļai pietuvināto apstākļos, lai varētu pielāgoties dzīvei brīvā dabā.

    10. septembrī Aussie Ark brīvā dabā izlaida 11 Tasmānijas velnus, kas pievienojās 15 iepriekš izlaistajiem sugas brāļiem. Līdz ar to Austrālijā savvaļā tagad dzīvo 26 Tasmānijas velni. 

    Tasmānijas velns ir pasaulē lielākais somainais plēsējs. Viņa ieviešana Austrālijas dabā nozīmētu kaķu un lapsu populācijas kontroli, kas savukārt saglabātu citas apdraudētās sugas, ko šie ievestie plēsēji medī. Tasmānijas velni ir arī maitēdāji, kas nozīmē, ka viņu teritorijā neizplatās slimības.

    Aussie Ark iecerējuši vēl divus Tasmānijas velnu brīvlaišanas piegājienus, pa 20 dzīvniekiem katrā sērijā. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē