• Sauss gaiss. Kā tas ietekmē kaķus?

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    15. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ziemas sezonā centrālās apkures ietekmē mājokļos gaiss kļūst ļoti sauss. Ja mājā vēl ir vāja ventilācija un līdz ar to nepietiekama svaiga gaisa pieplūde, diskomfortu izjūt visi mājas iemītnieki – gan cilvēki, gan dzīvnieki. Jo īpaši sausā gaisa dēļ var ciest kaķis, kas uzturas tikai telpās. Kā mīluli no tā pasargāt?

    Katru gadu apkures sezonas laikā istabas kaķiem bieži parādās elpošanas ceļu kaites. Saimniekam šķiet: kā gan kaķis var saslimt, ja augu dienu gulšņā dīvānā vai sēž uz palodzes? Izrādās, gaisam kļūstot pārāk sausam, kaķim organismā notiek virkne nepatīkamu lietu – izžūst deguna, trahejas, bronhu gļotāda, un drīz vien parādās astmatiski simptomi, arī iekaisums. Sausā gaisa dēļ samazinās organisma aizsargspējas, tādēļ vieglāk apaukstēties un saslimt ar rinītu. Papildus tam elpošanas ceļu kairinājumu rada putekļi. Kad gaiss izžūst, tajā paceļas un virmo putekļu mikrodaļiņas, kas telpā pirms tam bijušas kaut kam piesaistījušās. Elpojot tās pieķeras izžuvušajai gļotādai un kairina to. Zinātniski pierādīts, ka šīs mikrodaļiņas lauž šūnu membrānu barjeras un nokļūst organismā. Tātad sausumā tāds nieka puteklītis kļūst kaitīgs. Sausā gaisa dēļ dzīvniekam arī āda kļūst sausa un var parādīties blaugznas.

    Sausais gaiss jo īpaši ietekmē sfinksus un citus dzīvniekus, kam nav apmatojuma vai tas ir ļoti niecīgs. Dzīvniekiem, kam nav termoregulējošā kažoka, izžūšana notiek caur visu ķermeni, tāpēc arī astmatiskās reakcijas parādās ātrāk. Kaķis būtībā sāk slāpt. Sausā gaisa radītie kairinājumi skarbāk ietekmē arī skaļos kaķus, kas ikdienā ar saimnieku intensīvi sarunājas. Tie savukārt pārslogo savas balss saites, kas arī veicina astmatisko simptomu parādīšanos. 

    Ko darīt?

    Nepatīkamās apkures sezonas blaknes var viegli novērst, gaisu mitrinot. Veikalos nopērkami visdažādākie elektriskie gaisa mitrinātāji. Ja nav šobrīd lieku līdzekļu tā iegādei, pavisam vienkārša un lēta tautas metode, kā to izdarīt, – vārīt kumelītes. Ieber katliņā kumelīšu tēju, pavāri un vēl mutuļojošu bez vāka noliec istabā. Noderēs arī uz radiatoriem uzlikti trauki ar ūdeni un samitrināti dvieļi. Mitrināšana vajadzīga katru dienu, jo gaiss žūst ļoti strauji. Jāpiezīmē, ka tajās istabās, kur vairāk bieži laistāmu telpaugu, gaisa mitrums ir lielāks, jo to izdala gan augsne, gan augi. Tātad telpā, kur kaķis uzturas biežāk, var salikt vairāk augu. Īpaši labi, ja mājās ir palmas, gumijkoki, dracēnas, fikusi, papardes.

    Kaķis sit pa nagiem

    Telpās, kur ir pārāk sauss gaiss, glaudot kaķi, var dabūt pa nagiem, jo glaužoties, berzējoties gar dīvāniem, paklājiem, segām, kaķa vilnā uzkrājas statiskā elektrība. Saskaroties ar citu dzīvnieku vai cilvēku, rodas neliels, bet nepatīkams strāvas trieciens. 

    Kas var palīdzēt?

    1. Gaisa mitrināšana. Regulāri veic arī mitro uzkopšanu. Vēl lielāku efektivitāti var panākt, ūdenim pielejot speciālos līdzekļus, kas novērš statiskās elektrības veidošanos.
    2. Antistatiskais aerosols, kas paredzēts lietošanai tieši kaķiem. To nedaudz uzpūš uz drāniņas, ar kuru pēc tam dzīvnieku noslauka.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē