• Ofiss mājās. Kā iekārtot ērtu darba vietu?

    Māja
    Dace Kaņepe
    Dace Kaņepe
    27. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ja jāstrādā no mājām un darbs prasa vairākas stundas dienā, ar klēpjdatoru sēdēt dīvānā var izrādīties neērta un arī veselībai kaitīga izvēle. Tāpēc mūsdienās, kad, pateicoties attālinātā darba iespējām, varam strādāt no mājām, nākas domāt par darba vietas iekārtošanu. Lūk, pamatlietas, kas jāzina, plānojot strādāt mājās! Konsultē Kristīne Šuste, interjera dizainere.
    • Ieteicamais galda augstums vidēja auguma cilvēkam ir 75 cm. Lai sēžot ir, kur novietot kājas, un vietas pietiktu nelielam portatīvajam datoram, galda dziļumam jāieplāno vismaz 45 centimetri, taču optimālais darba virsmas dziļums ir 60 cm. Galda garums var būt gan 1,2 metri, gan 1,8 metri – tas atkarīgs no darba specifikas un arī paša vēlmēm (cik daudz lietu uz galda plānots novietot).
    • Neatkarīgi no tā, cik stundu dienā sanāk pavadīt pie darba galda, šīs zonas būtiskākais parametrs ir tās funkcionalitāte – visam jābūt ērti noliekamam, atrodamam, aizsniedzamam un paņemamam.
    • Komfortmīļiem, pērkot vai pasūtot  darba galdu, jāņem vērā būtiska nianse –  rokas visu laiku saskarsies ar tā virsmu. Taustei tīkamākie un siltākie materiāli ir koks un āda, arī laminētas kokskaidu plāksnes. Taču, piemēram, pieskaroties stikla vai metāla virsmām, sajūtas būs pretējas, tāpēc ilgstoša strādāšana pie tāda galda galu galā var izvērsties par nepatīkamu pieredzi. 
    • Bieži vien vecās lauku mājās, ilgstoši sēžot, visātrāk nosalst kājas. Tad risinājums ir apsildāmie kāju paklājiņi, kurus plašā klāstā var iegādāties mājlietu veikalos.
    • Klasiskā lauku mājā iederēsies darba galds, kas darināts no koka, tas var būt ar pītiem vai ādas elementiem, kā arī dekoratīvām nagliņām. Labi izskatīsies arī masīvkoka galda virsma, uz kuras malām atstāta koka miza. Šobrīd populāri un arī gana praktiski ir galdi, kuru koka virsmu balsta metāla kājas. 
    • Ja mantojumā palicis senlaicīgs sekretārs, jāzina, ka šāda interjera pērle derēs tad, ja darbā netiek izmantots dators vai tas ir neliels un portatīvs. Sekretārs no klasiska galda atšķiras ar to, ka tam ir atverama (slēdzama) plauktu sistēma, paredzēta svarīgiem dokumentiem. Glīti sekretāri atrodami antikvariātos, tādus var meklēt arī interneta veikalos. Tomēr, ja darbs pie galda prasa garas stundas, visracionālāk ir sekretāru pasūtīt pie galdnieka, paredzot pietiekami daudz vietas gan datoram, gan dokumentiem un darba piederumiem. Jāparedz, ka veclaicīgs sekretārs pieprasīs arī atbilstoša stila krēslu – viegls plastmastnieks uz ritenīšiem te nederēs.
      • Ja vēlas iegādāties jaunu darba galdu, uz kura plānots strādāt ar datoru, jāparedz, ka komplektā nāks arī elektrības vadi. Lai tos glīti paslēptu, galdu var aprīkot ar kabeļu kanālu. Savukārt, zem galda virsmas var stiprināt kabeļu penāli, kas visus vadus savāc vienuviet, lai tie netraucētu kājām. Mūsdienīgi galdi ir aprīkoti arī ar kontaktligzdām un USB portiem, ievērojami uzlabojot darba vidi. Papildu komforta cienītājiem ērts var izrādīties galds ar augstuma, kā arī slīpuma regulāciju.
      • Ne tikai galdi, arī krēsli mūsdienās aprīkoti ar dažādām ekstrām, kas darba stundas dara vieglākas un patīkamākas, – regulējamiem roku balstiem un atzveltni, piemērojamu sēdvirsmas augstumu un dziļumu. Pērkot krēslu, uzmanība jāpievērš atzveltnes augstumam (mērot no grīdas, tās augšējai malai jābūt vismaz 80 cm augstumā), tāpēc visdrošāk ir pirms pirkšanas tajā iesēsties.
      • Ja priekšroku dod darba mēbelēm ar ritenīšiem, uzmanība jāpievērš grīdas segumam un tā cietībai. Mīkstas koksnes (egles, priedes, apses) grīdas dēļi par šādu risinājumu noteikti nepriecāsies, taču arī kvalitatīvas oša vai ozolkoka grīdas labāk pasargāt, zem mēbelēm paliekot aizsargpaklāju. 
      • Darba vietai noteikti jāparedz arī atvilktnes un plaukti. Atvilktņu bloks var būt stiprināms zem galda virsmas, kalpot kā galda kāja, būt uz ritenīšiem zem galda vai blakus tam.
      • Ja pie galda virsmas uzstāda sienas plauktus, tie jāpieskrūvē augstumā, kas ērti aizsniedzami, sēžot pie galda. Tiem nevajadzētu būt pārlieku dziļiem, lai, pieceļoties kājās, netraucētu. Pat tad, ja darbā nepieciešamas lielās biroja mapes, pietiks, ja plaukti būs 35 cm dziļi. 
      • Plānojot dokumentu skapjus, jāizvēlas, cik daudz no darba materiāliem vēlaties eksponēt, respektīvi, vai tie būs ar vai bez durtiņām vai stikla elementiem. Aiz necaurredzamām vērtnēm darba lietas nebūs redzamas, bet ikdienā ērtāks var izrādīties atvērtais plauktu plānojums.
      • Iekārtojot darba zonu telpā, kurā uzturas arī citi mājinieki, noderīga var izrādīties lakoniska darba starpsiena, akustiskie paneļi un pat no omes mantotais aizslietnis. Tie veidos privātāku sajūtu un norobežos no apkārtējo aktivitātēm.  
      • Ne tikai darba zonas funkcionalitāte, arī tās novietojums telpā ir ļoti būtisks. Pirmkārt, darba vieta jāieplāno pēc iespējas tuvāk dienas gaismai (logam), ņemot vērā, kurā debesu pusē darba galds atradīsies un kurā diennakts laikā vislabprātāk strādājat. Ja tomēr nav iespējams izvairīties no pēcpusdienas saules, risinājums ir speciālās žalūzijas, kas paredzētas, lai atvairītu sauli un karstumu. Otrkārt, sēdvietai jābūt ar skatu pret logu. Sēžot otrādi, uz darba virsmas veidosies ēna.
      • Plānojot mākslīgo apgaismojumu, jāzina, ka neitrāla toņa gaisma ir 3300–5300 kelvinu (K), bet darba videi visatbilstošākā gaismas temperatūra ir 4000 K. Jo vairāk K, jo apgaismojums ir vēsāks. 
      • Tumšākos gada posmos pie darba galda noder galda, sienas lampa vai stāvlampa, kas papildus telpā esošajam vispārējam apgaismojumam dod lokālu apgaismojumu. Darba vietā ērts būs lakonisks galda gaismeklis, ko pēc nepieciešamības var pagriezt sāņus vai pieliekt tuvāk darba virsmai.
      • Omulīgu darba vietu var iekārtot, piemēram, zonā zem kāpnēm. Šādā gadījumā papildus uzmanība jāpievērš apgaismojuma iespējām un jāapsver, vai šeit nenotiek pārlieka mājnieku kustība.

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē