• Neparasts atklājums: Jūras gliemezis var sev atdalīt galvu un ataudzēt jaunu ķermeni

    Daba un dzīvnieki
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    13. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Elysia marginata
    Foto: Shutterstock
    Elysia marginata
    Japānas zinātnieki izpētījuši, ka vienas sugas jūras gliemezis spēj sev atdalīt galvu un pēc tam ataudzēt jaunu ķermeni, vēsta aģentūra Reuters.

    Elysia marginata sugas gliemezis spēj atbrīvoties no ķermeņa, ja to ir pārņēmuši parazīti. Gliemeža ādā ir aļģu šūnas, kas ļauj tam baroties kā augam, līdz izaug jauns ķermenis. Šis process ilgst apmēram 20 dienas, par sava pētījuma rezultātiem žurnālā Current Biology raksta zinātnieki Sajaka Mito un Joiči Jusa.

    Mito, kura ir pētniece Naras Sieviešu universitātē, kādu dienu laboratorijā ievērojusi, ka jūras gliemezis negaidīti ir atdalījis galvu no ķermeņa.

    “Es biju pārsteigta, un nolēmu, ka gliemezis ies bojā, taču tas kustējās un diezgan enerģiski turpināja baroties,” raksta zinātniece. “Es viņu turpināju vērot un tas atjaunoja gan ķermeni, gan sirdi.”

    Izpēte turpinājās ar 15 laboratorijā izaudzētiem un vienu jūrā noķertu gliemezi, kam tika atdalītas galvas konkrētā vietā uz kakla, vienam gliemim pat divreiz. Katrreiz gliemja sirds palika ķermenī, kas arī turpināja kādu laiku dzīvot, taču jaunu galvu neataudzēja.

    “Viena no pārsteidzošākajām lietām ir tā, ka cilmes šūnas ļauj reģenerēties sirdij un pārējam ķermenim,” saka Mito. “Turpinot pētījumus, mēs varbūt varēsim šos atklājumus izmantot reģeneratīvajā medicīnā, taču šajā posmā tas vēl ir pārāk tālu nākotnē.”

    Arī citi dzīvnieki ir parādījuši spēju apzināti atdalīt un ataudzēt ķermeņa daļas – šo mehānismu sauc par autotomiju – , taču ne tik ekstrēmā formā, norāda zinātnieki.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē