• Laiks šķērēm, mulčai un lapu kompostam! Dārza darbi oktobrī: Koki un krūmi

    Dārzs
    Linda Neško
    3. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Oktobra sausajās un saulainajās dienās ir patīkami kokiem un krūmiem veikt ikgadējos kopšanas darbus. Ja košumkrūms ir ziedējis vasarā, tad to vairs nevajadzētu stipri apgriezt, bet vienīgi pielabot krūma formu – nogriez zaru, kurš palicis nenogriezts no iepriekšējās reizes un nu izaudzis garāks nekā citi. Kādi vēl darbi darāmi oktobrī?

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Linda Neško, ainavu arhitekte, pasniedz dārza veidošanas kursus.

    • Kokiem un krūmiem, kuri tieši pēc pirmajām spēcīgajām salnām iegūst spilgtu un dekoratīvu nokrāsu, ir ainaviska vērtība. Stādi dažādu sugu kļavas, lapegles, klintenes, segliņus, bārbeles, aronijas, cidonijas un citus augus, kuriem krāsojas spilgtas lapas.
    • Noteikti var griezt dzīvžogu augus, ja tas nav pagūts iepriekš. Skuju kokaugu jaunos izstīdzējušos dzinumus var apgriezt pat uz pusi – tas veicinās blīvāku vainaga augšanu nākamajā gadā. Lapu dzīvžogus apgriez vēlamajā augstumā. Skaisti formēti lapu krūmu vainagi priecēs garajā bezlapu periodā. 
    • Dekoratīvajiem kociņiem, kuri aug uz viena kāta (potcelma augstuma augi), noteikti piegriez vainagu.  Pārbaudi koku mietiņus un saites, ar ko tie atsieti, lai spēcīgajos rudens un ziemas mēnešos noturētu potējuma vainagu un tas nenolūztu.
    • Vīteņaugiem, vīnogām, stīgotājrozēm un augstajām krūmrozēm saīsini garos dzinumus, lai vējš tos nenolauž. Savukārt atjaunojošo griešanu var veikt arī vēlu rudenī, pirms uzsnieg sniegs.
    • Skuju kokaugus un mūžzaļos lapu augus kārtīgi salaisti. Nereti ziemzaļo rododendru un bukšu lapu sarullēšanās liecina, ka tiem pietrūcis mitruma garajos ziemas mēnešos. 
    • Mēneša otrajā pusē, kad kokiem un krūmiem nobirušas lapas, izmanto tās lietderīgi – papildini komposta kaudzi. Tās lieliski veidos lapu humusu, un nākamajā gadā būs labs, organisks augsnes uzlabotājs.
    • Komposta kaudzē neliec ozolu, zirgkastaņu un bērzu lapas, jo tās satur daudz grūti noārdāmu miecvielu un satrūd ļoti lēni. Ar cietām un ādainām lapām vislabāk piesegt krūmu saknes dobēs, pa virsu uzberot rupju mulču vai šķeldu. Šāda lapu sega labi pasargās no sala augus, kuriem ir sekla un virspusēja sakņu sistēma, piemēram, skarainās hortenzijas, rododendrus un magnolijas.
    • Neizmanto lapas kompostam vai augu piesegšanai, ja pamani uz tām kaitēkļu, slimību vai miltrasas atstātās pēdas. Vislabāk tādas ir sadedzināt vai citādā veidā likvidēt.
    • Pļaujmašīnas grozā savākto pēdējo zāliena pļāvumu kopā ar sapļautajām lapām izmanto, lai papildinātu košumkrūmu dobes virskārtu, ja tā vasarā ir noplicinājusies. Noklāj apdobi ne vairāk kā 5 cm biezumā un viegli pieroc.
    • Šajā rudenī novēro un atzīmē, kuri krūmi un kokaugi visilgāk tur lapas. Nestādi mājas vai terases priekšā tādus, kuriem oktobrī lapas jau nobirušas vai kļuvušas ļoti neizskatīgas. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē