• Laiks sēt papriku un čili! Stādu audzēšana soli pa solim

    Dārzs
    Gunta Šenberga
    15. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Denis Pogostin / Shutterstock
    Saldie un sīvie pipari dēstu audzēšanai ir jāsēj vieni no pirmajiem – februāra vidū un marta sākumā. Sēšanu sāk februāra vidū ar asajiem pipariem, tad seko lielie, saldie pipari, bet apmēram 10. martā sēju noslēdz ar mazajiem, saldajiem uzkodu pipariņiem. Konsultē Sandra Marcinkeviča, dārzniecības «Dobītes» saimniece.
    • Sēj dēstu kasetēs vai ne pārāk dziļos traukos, piemēram, plakanajos litra saldējuma trauciņos. Trauciņiem apakšā noteikti jāizdur caurumi.
    • Sandra sēj gatavajā Lafloras smalkajā (0–7 mm) kūdras substrātā KKS-1, kam jau pievienoti minerālmēsli, mikroelementi un mitruma uzturēšanas aģents. Noteikti nevajadzētu ņemt zemi tieši no dārza, jo tajā var būt slimību izraisītāji, kas stādiņiem kaitēs. Substrātam piejauc perlītu vai vermikulītu tilpuma attiecībā no 5:1 līdz 10:1 – uz desmit saujām substrāta sauju perlīta. Pirms sēšanas samitrina – vislabāk iepriekšējā dienā salaistot ar istabas temperatūras ūdeni. Substrātam jābūt tik mitram, lai, stipri saspiežot saujā, caur pirkstiem iztecētu daži pilieni ūdens. Substrātu kasetē vai trauciņā iepilda, nedaudz pieblīvējot, līdz pašai augšai, lai vēlāk laistot tas nesēstos kasetes dziļumā.  
    • Sēj pa vienai sēklai kasetes ligzdā vai izkliedsējā trauciņos. Sēšanas dziļums – ne dziļāk par 0,5 cm. Sējumu var pārkaisīt ar vermikulītu – tas pasargās augsni no izžūšanas.
    • Paprika dīgst siltumā. Sandra līdz sadīgšanai substrāta temperatūru uztur no plus 25 līdz 28 grādiem, izmantojot speciālo termopaklājiņu, ko var nopirkt interneta veikalos, piemēram, AliExpress un citos. Pipari ir siltummīļi, un daudziem asajiem pipariem vajag vēl siltāku temperatūru. Jo siltāks, jo ātrāk tie sadīgs. Palodze sēklu dīgšanai lielākoties ir par aukstu, jāmeklē kāda siltāka vieta – varbūt uz siltās grīdas vai apkures radiatoriem, ja tur nav pārāk karsts. Gaisma līdz sadīgšanai nav vajadzīga. Lai nodrošinātu sējumam vienmērīgu mikroklimatu, kastīti var pārsegt ar stiklu vai aptīt ar plastmasas plēvi – maisiņu vai pārtikas plēvi.
    • Dobītēs saldie pipari sadīgst 5–7 dienās, asākas šķirnes dīgst līdz pat 14 dienām. Kad virs augsnes parādās dīgsta cilpiņa, jānoņem stikls vai plēve, ar ko bija pārsegta kastīte. Turpmāk dēstu augšanai vajadzīga arī gaisma. 
    • Kasetes vai kastītes ar mazajiem pipariņiem pēc sadīgšanas jāpārvieto uz vēsāku vietu (no plus 18 līdz plus 22 grādiem. Tagad tiem pašā laikā būs palodze. Lai mazajiem piparēniem nesalst kājas, zem dēstu trauka var palikt putuplasta gabalu. Nedrīkst aizmirst parūpēties par laistīšanu. Sandrai labāk tīk laistīt no apakšas, ūdeni lejot šālītē zem trauka. Tiecoties pēc ūdens, tiek veicināta sakņu augšana. 
    • 2–3 nedēļas pēc sadīgšanas, kad izaugušas dīgļlapas un divas īstās lapiņas, dēstus no kasetes pārstāda podiņos. Var stādīt 9–10 cm dēstu podiņos vai izmantot stādīšanai, piemēram, 300, 400 vai 500 ml krējuma, jogurta vai līdzīgus trauciņus. Tikai atkal jāatceras, ka trauka apakšā jāizdur vismaz viens caurums, lai var aiztecēt liekais ūdens. Stādīšanai izmanto rupjākas frakcijas kūdras substrātu, piemēram KKS PP vai KKS-2, kam ir labāka gaisa caurlaidība. Šajā pašā podiņā stāds var augt līdz stādīšanai siltumnīcā. Ne agrāk kā pāris nedēļu pēc iestādīšanas podiņā un ne biežāk kā reizi nedēļā stādiņus var sākt mēslot ar kādu tā saukto pavasara vai starta mēslojumu, kura NPK formulā ir pavairāk slāpekļa un, iespējams, arī kādas papildu vielas, kas veicina sakņu attīstību.
    • Dēstu kastītēs izkliedsējā sētos būtu vēlams izpiķēt (pārstādīt), kad paaugušās abas dīgļlapas. Tos piķē vai nu citā kastītē retāk, lai būtu vairāk vietas augšanai, vai uzreiz podiņā. Var piķēt tikpat dziļi kā tomātus – līdz dīgļlapām.
    • Līdz stādīšanai siltumnīcā piparu dēstus var turēt uz palodzes. Pipari ir īsās dienas augi un labi pacieš audzēšanu uz palodzes. Atšķirībā no tomātiem siltumā un nepietiekamā apgaismojumā tie neizstīdzēs. Siltumnīcā tie būs jāstāda tad, kad augsne plaukstas jeb stādīšanas dziļumā būs sasilusi līdz plus 15 grādiem.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē