• Kuras puķes jāsēj kastītēs un kuras tieši dobēs? Svarīgākie puķu dārza darbi aprīlī

    Dārzs
    Inese Nāburga
    2. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Zanete / Shutterstock
    Aprīlī turpinās puķu sēšana un piķēšana, turklāt mēneša beigās puķes var sēt arī tieši dobēs. Šis arī ir laiks, kad sakopt zālienu, iekārtot jaunas košumdobes, modināt pagrabā ieziemotās puķes un parūpēties par telpaugiem.

    Konsultē Inese Nāburga, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Lakstaugu laboratorijas vadītāja, pētniece.

    • Aprīlī terašu un balkonu kastēs un konteineros sāc stādīt pavasara puķes. 
    • Zālienā izlīdzini kurmju rakumus, izķemmē kūlu un sūnas, mēslo ar speciāli tam paredzētu minerālmēslojumu, kas satur daudz slāpekļa, dzelzs un magnija.
    • Ar komplekso mēslojumu mēslo sīpolpuķes, lai veicinātu noturību pret puvēm un kvalitatīvu jaunu sīpolu attīstību. 
    • Kad zeme ir gatava apstrādei, iekārto jaunas košumdobes. Iecerēto dobes formu iezīmē ar mietiņiem un auklu. Zemi uzroc, izlasi nevēlamo augu saknes, bagātini ar lapu kompostu, trūdmēsliem. Ja augus dobē stādīsi rudenī, arī rakšanu atliec uz rudeni, bet dobes vietu vasarā noklāj ar pļautu zāli un salmiem, pērnā gada lapām, lai zelmenis un augsne zem tiem līdz rudenim izirdinātos, nezāles daļēji iznīktu un rudenī būtu vieglāk rakt.
    • Aprīļa sākumā kastēs dēstiem sēj asteres, celozijas, vasaras flokšus un neļķes, lauvmutītes, podiņos pa diviem iesēj iepriekš izmērcētus un skarificētus puķzirnīšus, kasetēs pa 2–3 sēkliņām – graudzāles. Aprīļa otrajā pusē dēstiem sēj agerātus, amarantus, cīnijas, ipomejas, samtenes un salmenes.
    • Kastēs un podiņos piķē puķes, kas iesētas februārī un martā. Ziemciešu sējumus ienes no vēsuma siltumnīcās. Pirmo īsto lapiņu fāzē tos izpiķē kastēs, kasetēs. Ziemcietes, kam attīstās mietsaknes (magones, mārsīļi, lavandas un citi) uzreiz izpiķē podiņos vai kasetēs, kur tie augs, līdz tiks iestādīti pastāvīgajā vietā vai pārcelti lielākos traukos.
    • Aprīļa beigās tieši dobēs sēj puķes, kas ātri attīstās, ir mazprasīgas un nebaidās no maija salnām, – alises, ešolcijas, godēcijas, viengadīgās plīvurpuķes un delfīnijas, kliņģerītes, kosmejas, magones, nigellas, rezēdas. Lielākā daļa slikti pārcieš pārstādīšanu, tādēļ sējumus tikai retini.
    • Aprīļa beigās vēlreiz pārlasi gladiolu un krokosmiju bumbuļsīpolus un sāc gatavot stādīšanai: veselos attīri no zvīņām un turi istabas temperatūrā modināšanai pirms stādīšanas. 
    • No pagraba gaišās un siltās telpās iznes un iepodo eņģeļtaures un kannas, ja tas nav izdarīts rudenī. Laisti un mēslo, lai līdz salnu beigām tās jau būtu krāšņi salapojušas un gatavas ziedēšanai. 
    • Katru otro nedēļu reizē ar laistīšanu mēslo istabas augus. Orhidejas un citus ēnmīļus pārvieto nostāk no tiešajiem saules stariem vai iekārto tiem noēnojumu.
      Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē