• Kuras īves izvēlēties dzīvžogam?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    5. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jautā lasītāja Ieva Saldus novadā: «Vai vienā dzīvžogā var stādīt īves ar zaļām un dzeltenām skujām? Vai tiesa, ka dzeltenās šķirnes aug lēnāk un ir neizturīgākas?» Atbild Dainis Ozoliņš, kokaudzētavas Īve saimnieks. 

    Īves ir ideālas dzīvžogiem, sevišķi ēnainās vietās, kur necepina saule, bet tās var stādīt arī saulainā vietā. Vai kombinēt dažādu krāsu īves, ir gaumes jautājums.

    Vasarā viss ir zaļš, tāpēc būtu interesanti dzīvžogā ielaist atsevišķas dzeltenas josliņas.

    To var darīt nevis regulāri, bet asimetriski: citur vairāk, citur mazāk. Manuprāt, šāds dzīvžogs būs interesantāks nekā vienmuļi zaļš stādījums.  

    Īves aug diezgan lēni, 10–30 centimetru gadā, atkarībā no mēslošanas un laistīšanas. Neesmu novērojis, ka dzeltenās augtu lēnāk nekā zaļās, bet, ja nu tā notiek, tā nav liela nelaime, jo zaļās var piecirpt līdz ar dzeltenajām. Lai dzīvžogs veidotos blīvāks, tas darāms jūnija beigās un vēl vienreiz vasaras laikā.  

    Mūsu audzētavā dzeltenās īves neapsalst un neapdeg saulē. Taču piesegšana pret pavasara sauli jebkurā gadījumā nenāks par ļaunu. Visvienkāršākais variants ir dārzkopības veikalos nopirkt speciālu caurspīdīgu sietu ar 30 vai 50 procentu apēnojumu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē