• Ķiploku stādīšanas un audzēšanas ABC

    Dārzs
    Ilze Klapere
    18. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: alicja neumiler / Shutterstock
    Konsultē Mārīte Gailīte, dārzeņkope un biedrības «Latvijas dārznieks» eksperte.
    • Ja zeme atlaidusies, vasaras ķiplokus var stādīt kaut vai martā. Sadala pa daiviņām un lielākās (labāk izmantot ārējās daiviņas) katru stāda atsevišķi – apmēram 5 cm dziļumā un 15–20 cm attālumā citu no citas.
    • Pirms stādīšanas ķiplokus ieteicams bagātīgi pārkaisīt ar Trihodermīnu.
    • Vislabāk vasaras ķiplokus samēslot jau pirms stādīšanas – Mārīte Gailīte iesaka lēnas iedarbības komplekso mēslojumu Novatec Classic (var arī Azofoska vai YaraMila Cropcare, bet tad vēl vasarā pāris reižu vajadzētu dot kalcija nitrātu). Tātad pirms stādīšanas uzkaisa ap 50 g mēslojuma uz kvadrātmetru, ierušina, sastāda ķiplokus, un līdz jūlijam tiem visa pietiks, nāksies vienīgi ravēt un laistīt līdz septembrim, kad varēs vākt ražu.
    • Arī ziemas ķiplokus mēslot var tikai rudenī pirms stādīšanas. Rudenī ķiplokdaiviņas sastāda 10 cm dziļumā, un saknes veidojas vēl dziļāk, tāpēc pavasarī kaisīt mēslojumu nav īsti jēgas. 
    • Ziemas ķiplokus nereti pieņemts stādīt ļoti vēlu – oktobra beigās, pat novembrī. Bet galvenais ir ķiplokus iestādīt, kad augsnes temperatūra ir zemāka par 15 grādiem, jo tad fuzariālā puve vairs nav tik aktīva. Taču zeme nedrīkst būt arī pārāk auksta – labāk, lai ķiploks paspēj apsakņoties pirms pārziemošanas. Tad pavasarī tam būs lielāks augšanas spars.
    • Audzēšanas laikā ķiploku rindstarpās var salikt nopļauto zāli, kas nosegs zemi, neļaus augt nezālēm un satrūdot vēl izdalīs mitrumu un atdos barības vielas. 
    • Kā cīnīties ar infekcijām? Viens no ieteicamiem variantiem ir ķiplokus pirms stādīšanas bagātīgi pārkaisīt ar Trihodermīnu, kā arī iestrādāt to augsnē, lai labie mikroorganismi vairojas. Ja zeme dārzā ir pasmaga un mālaina, vēl pirms stādīšanas augsnē var iebērt arī grants kārtiņu – piemēram, fuzariālajai puvei tas nepatiks. Savukārt smilšainā augsnē grants neko nelīdzēs.
    • Ķiploki jāvāc tad, kad stublāju apakšējā daļa ir nodzeltējusi. Nevajag gaidīt, kad sāks ziedēt ķiploka ziedkopas, jāskatās tieši uz stublājiem. Ja ķiploku galviņas jau sākušas dalīties, tas nav labi – kad daiviņas atdalās, spraugās sabirst augsne un dažādiem patogēniem paveras iespējas kaitēt. Kad ķiploki novākti, stublāji jāapgriež, atstājot apmēram 5–6 centimetrus. Tad ķiplokus saliek caurumotās, gaisa caurlaidīgās kastītēs vienā kārtā un novieto kādā nojumē, lai vēdinās un žūst. Ja ir saulains laiks, labi ir paturēt saulē, bet mūsu mainīgajos laikapstākļos bez uzraudzības nevajadzētu atstāt – ja uznāks lietus, nebūs labi!
    • Ķiplokus vislabāk uzglabāt vēsumā, līdz pat mīnus 3 grādiem. Taču mājās šāda temperatūra parasti nav pieejama, tāpēc ķiplokus var glabāt telpā, kurā ir iespējami nemainīga temperatūra (ķiploku gadījumā konstanta temperatūra ir svarīgāka par zemu) un nav mitrs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē