• Kas var izmainīt kaķa kažoka krāsu?

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    27. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Dzīvnieki, arī kaķi, uz vecumu mēdz sirmot, to būs novērojuši visi saimnieki. Taču organisma novecošana nebūt nav vienīgais iemesls, kādēļ kaķa apspalvojums var iegūt citu nokrāsu.

    Temperatūra

    Interesanti, ka viens no faktoriem, kas īpaši iedarbojas uz siāmiešiem un citiem kaķiem, kam raksturīgs kolorpointa krāsojums (ar tumši iezīmētu purniņu, ausīm, asti un ķepām), ir vides un ķermeņa temperatūra. Proti, jo vēsāks klimats un jo zemāka ir kaķa ķermeņa temperatūra, jo tumšāks kļūst apmatojums. Tas nozīmē, ka viens un tas pats kaķis dažādos klimatiskajos apstākļos var izskatīties visai atšķirīgi – siltumā viņa kažoks, un īpaši uzskatāmi purniņš, ausis, aste un ķepas, būs gaišākā tonī nekā aukstumā. Tā notiek tādēļ, ka par kažoka krāsojumu atbildīgie gēni reaģē uz temperatūras izmaiņām un vēsumā izdalās mazāk pigmenta melanīna. Tas gan nenozīmē, ka krāsa līdzi ķermeņa vai vides temperatūrai mainās strauji – kaķis nav nekāds hameleons. Džona Hopkina universitātes (ASV) pētniece veterinārmedicīnas doktore Dona Rubena (Down Ruben) arī novērojusi, ka kolorpointa krāsas kaķiem pēc nopietnākām ķirurģiskām manipulācijām vietā, kur apmatojums bijis noskūts, mēdz ataugt atšķirīgas nokrāsas vilna. Tādēļ viņa iesaka saimniekiem savu mīluli pēc operācijas turēt siltumā, jo tad noskūtajā vietā ataugs gaišāki matiņi.

    Barība

    Kaķa apmatojums var visai spēcīgi mainīt nokrāsu, ja organisms nesaņem tam vajadzīgās vielas. Piemēram, aminoskābi tirozīnu, kas nepieciešama, lai veidotos melanīns. Ja organismam trūkst tirozīna, melns kaķis var kļūt gaišāks un iegūt pat sarkanīgu nokrāsu. Līdzīgu iespaidu rada vara trūkums, krāsa mainās arī tad, ja organismā ir par daudz cinka. Tas gan nenozīmē, ka saimniekam, kura melnais kaķis izskatās pabalējis, būtu uz savu roku jāsteidz mincim dot attiecīgus uztura bagātinātājus – to var darīt, tikai konsultējoties ar veterinārārstu. Aizdomīgas izmaiņas apmatojuma krāsā ir pietiekams iemesls, lai kaķi parādītu dakterim, jo tās var būt saistītas arī ar vairogdziedzera, aknu vai nieru slimībām.

    Saule

    Tāpat kā mums saulē izbalē mati, arī kaķa kažoks kļūst gaišāks, ja mincis vasarā uz ilgāku laiku iet laukā un viņam tīk gulšņāt saulē. Var gadīties, ka kaķim, kuram tīk gulēt lielākoties uz viena sāna, pēc kāda laiciņa tas būs manāmi gaišāks nekā otrs.

    Vecums

    Parasti ar gadiem kaķi nosirmo un vilniņa kļūst tāda kā pelēcīga, taču ir novēroti arī izņēmumi. Proti, dažkārt ar kolorpointiem notiek pavisam otrādi – uz vecumu, pazeminoties ķermeņa temperatūrai, tie pat var kļūt tumšāki.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē